Büyük Önder Atatürk Dünyada Törenlerle Anılıyor

Büyük Önder Atatürk Dünyada Törenlerle Anılıyor

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 85. yılında törenlerle anılıyor

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, büyükelçilik çalışanları, Türk kurumlarının temsilcileri ve Türk eğitim kurumlarının öğrencileri katıldı.

Törende Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da yer aldı.

Saat 09.05'teki saygı duruşunun ardından anıtın yakınında bulunan büyükelçilik binasındaki Türk bayrağı yarıya indirildi. Ataoğlu ve Büyükelçi Bağcı anıta çelenk bıraktı. Törende İstiklal Marşı okundu.

Bağcı, törende yaptığı konuşmada Atatürk'ün, işgal, baskı ve mandacılığa boyun eğmeyen yüce Türk milletini bağımsızlık ve özgürlük için Milli Mücadele ruhunda birleştirdiğini ve Türklerin son yurdu Anadolu'nun düşman işgalinden kurtarılmasına ve ardından cumhuriyetin kurulmasına liderlik ettiğini söyledi.

Atatürk'ün bağımsız yaşama iradesinin mazlum milletlerin özgürlük ve bağımsızlık mücadelelerine de örnek olduğunu belirten Bağcı, "Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, milletine yüce duygularla bağlı, bağımsızlığı, vatan savunmasını ve sevgisini en önde tutan, tüm varlığını Türk milletine adamış eşsiz bir devlet adamı ve komutandı." dedi.

Bağcı, Atatürk'ün en büyük eseri olarak nitelendirdiği cumhuriyetin 100. yılını kutlamanın gururunu yaşadıklarını vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Türkiye, 100. yılında 86 milyon nüfusu bir trilyon doları aşan gayrisafi milli hasılası ile dünyanın en büyük 20 ekonomisinden birisidir. Bugün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye, bölgesel ve küresel düzeyde güçlü, itibarlı, arabulucu, sorun çözücü, küresel adaletsizliklere karşı adaletin savunucusu, mazlumların gür sesi ve umudu olmuştur. Atatürk'ün en büyük emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne her yönüyle sahip çıkma, sonsuza kadar yaşatma, daha ilerilere taşıyarak milletimizi müreffeh kılma, mazlumlara umut olma çaba ve kararlılığımızı yineliyoruz."

"Azerbaycan'da da anılması, tüm Türk milletinin Atatürk'e vefasının göstergesidir"

KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Ataoğlu, törenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz günlerde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu cumhuriyetin 100. yılını kutladık. Cumhuriyetin ilelebet yaşatılması için Türk milleti olarak üstümüze düşen vazifeyi yerine getirmeye çalışıyoruz. Atatürk'ün vefatının 85. yılının Azerbaycan'da da anılması, tüm Türk milletinin Atatürk'e vefasının göstergesidir. Atatürk'ü rahmet ve minnetle anıyorum." şeklinde konuştu.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atarürk'ü anma etkinlikleri kapsamında Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğinde Azerbaycanlı ressam Ramil Ahmedov'un Atatürk konulu resim sergisi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 yılına ilişkin fotoğraf sergisi de düzenlendi.

Pekin Büyükelçiliğinde Büyük Önder Atatürk'ü anma töreni düzenlendi

Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliğinde 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü vesilesiyle düzenlenen törene Büyükelçi İsmail Hakkı Musa ve eşi, Büyükelçilik görevlileri, Çin'deki Türk kurumlarının temsilcileri, Türk vatandaşları ve davetliler katıldı.

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Büyük Önder'in Türk halkının zihninde ve benliğindeki silinmez hatırasını anlatan sinevizyon gösterisi izlendi.

Büyükelçi Musa, törende yaptığı konuşmada, vefatının 85. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını saygı, minnet ve rahmetle andıklarını belirtti.

Atatürk’ü anmak kadar onu anlamaya çalışmanın en büyük vazife olduğunu vurgulayan Musa, "Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, içinde bulunulan koşulların vahametine rağmen Türk milletine duyduğu sarsılmaz inançla ve hiçbir millette görülmemiş bir güvenle 'Ya istiklal ya ölüm' diyerek yola çıkmışlardır. Ülkesinden sökülüp atılmak istenen bir milleti, Anadolu’da tutundurmayı başarmışlardır." dedi.

Musa, Türkiye'nin bugün ulaştığı bölgesel ve küresel konumun, gelişmişlik düzeyinin, halkın birlik ve beraberliğinin, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in üzerine inşa edildiği güçlü temeller sayesinde mümkün olabildiğinin altını çizdi.

Atatürk’ün, Türk milletinin tüm zorlukları aşacağına, bağımsızlığını sonsuza dek koruyacağına olan inancının bir an olsun sarsılmadığına işaret eden Musa, Büyük Önder’in vizyonundan ilhamla, Türkiye Yüzyılı hedeflerine ilerlerken sonraki nesillere daha muasır ve müreffeh bir Türkiye bırakmanın herkesin en büyük görevi olduğunu ifade etti.

Musa, Atatürk’ün bugün hala evrensel niteliği haiz ilke ve inkılaplarının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kısa sürede dünya ülkeleri arasında saygın bir konuma kavuşmasını sağladığını, Türk milletinin Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştirdiği devrimin, milli sınırları aşarak Balkanlar’dan Orta Doğu’ya, Kuzey Afrika’dan Asya’ya kadar etkiler bıraktığını vurguladı.

Tüm dünyayı etkileyen bir lider olan Atatürk’ün öneminin Çin’de de idrak edildiğine dikkati çeken Musa, şu anekdotu aktardı:

"Prof. Dr. Hu Cınhua, 2003 yılında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunda yaptığı konuşmada şöyle demektedir: 'Çin’de Mustafa Kemal Atatürk’ü bilmeyen lise öğrencisi hemen hemen hiç yoktur. Çünkü ülkemizde yıllardır lisede okutulan Yakın Çağ ve Çağdaş Dünya Tarihi ders kitabında Mustafa Kemal ve onun önderliğindeki Türk devrimi de anlatılmaktadır.'"

Büyükelçi Musa, konuşmasını noktalarken Atatürk'ü ve aziz hatırasını, istiklal için mücadele eden silah arkadaşlarını ve bu uğurda can vermiş tüm şehitleri rahmet ve minnetle yad ettiğini dile getirdi.

Kamerun

Türkiye'nin Yaounde Büyükelçiliği'nde 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü vesilesiyle düzenlenen törene, Büyükelçi Volkan Işıkçı, büyükelçilik görevlileri, ve Kamerun'daki Türk kurumlarının temsilcileri katıldı.

Katılımcılar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te, 1 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nı okudu.

Büyükelçi Işıkçı, törende yaptığı konuşmada, ebediyete intikalinin 85. yılında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle andığını ifade etti.

Atatürk'ün sadece Türkiye için değil bütün dünya için bir kayıp olduğunu ifade eden Işıkçı, şöyle konuştu:

"Kurtuluş Savaşımızın sonucunda dünyada kendi kimliğimiz, dilimiz, bayrağımız ve adımızla var olabilmenin huzuru içinde yaşamaktayız. Bu paha biçilmez bir kazançtır. Bütün bu kazanımları bize armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür."

Türkmenistan

Başkent Aşkabat'taki Atatürk Parkı'nda düzenlenen törene, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Togan Oral, Aşkabat Belediye Başkan Yardımcısı Bayrammurat Gurbanov, Aşkabat Türkmen-Türk Okulunun öğretmen ve öğrencileri, ülkedeki Türk vatandaşlar ile basın mensupları katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal ve Türkmenistan Milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende konuşan Büyükelçi Oral, Atatürk'ün, umudun tükendiği düşünülen bir zamanda milleti yeniden ayağa kaldırmayı başaran, üstün insani ve liderlik vasıflarının yanında zamanının ötesinde bir deha olduğunu söyledi.

Atatürk'ün, harap olmuş bir ülkenin moralsiz fertlerine "milletin kaderini ancak milletin tayin edeceği" inancını aşılayarak umut ve güç verdiğini dile getiren Oral, "Milletinden aldığı destekle 'En büyük eserim.' dediği modern Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu." diye konuştu.

Oral, Atatürk'ü, Türkmenistan'da kendi adını taşıyan parkta sevenleri ve kardeş Türkmen devletinin temsilcileriyle anmanın büyük mutluluk olduğunu kaydetti.

Rusya

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliğinde düzenlenen törene, Büyükelçi Tanju Bilgiç'in yanı sıra büyükelçilik çalışanları, basın mensupları ile çok sayıda Türk vatandaşı katıldı.

Törende konuşma yapan Bilgiç, bir asır önce İstiklal Harbi'ni başlatarak Türk milleti için yeni bir ufuk açan Gazi Mustafa Kemal'in, Türkiye'nin en önemli değeri olduğunu söyledi.

Büyükelçi Bilgiç, "Atatürk, asil milletimizin varlığına ve devletimizin bağımsızlığına kastedilen bir dönemde büyük bir sorumluluk almış, milli mücadelemizin liderliğini üstlenmiştir. Hiç şüphesiz, Ulu Önder Atatürk'ün bu süreçteki en büyük güvencesi yine asil Türk milleti olmuştur." dedi.

Atatürk'ün Türk milletinin bağımsızlığına kasteden güçleri ortadan kaldırmakla kalmadığını belirten Bilgiç, "Atatürk, çağının çok önündeki öngörüsüyle devlet ve toplum hayatımızı şekillendiren reformlar da yapmış, Cumhuriyet'imizin temellerini atmıştır." diye konuştu.

Bilgiç, Türkiye Cumhuriyeti'nin, bugün tüm kurumlarıyla, bölgesinde etkin, dünyada sayılı bir güç haline geldiğini vurgulayarak, "Artık Türkiye, bölgesel ve küresel her meselede sözü dinlenen, duruşu dikkate alınan bir ülkedir. Öyle ki ülkemiz pek çokları için bir umut kaynağı haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ulaşmış olduğu bu konum, bizlere çok daha büyük sorumluluklar yüklemektedir." ifadelerini kullandı.

"Ülkemizin hak ve menfaatlerini azim ve kararlıkla koruyacağız"

Türkiye'nin Moskova Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğamiral Emre Sezenler de Atatürk'ün vatan savunmasını her şeyden üstün gören, dünya tarihine mal olmuş bir lider olduğunu dile getirdi.

Cumhuriyet'i geleceğe güvenle taşımak için gece gündüz gayret gösterdiklerini kaydeden Sezenler, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Başta FETÖ, PKK, PYD, YPG VE DEAŞ terör örgütleri olmak üzere vatanımızın, semalarımızın ve 84 milyon vatandaşımızın güvenliğine yönelecek her türlü tehdit ve tehlikeye karşı amansız mücadelemizi sürdürmekteyiz. Karada, denizde ve havada, ülkemizin hak ve menfaatlerini her ne pahasına olursa olsun azim ve kararlıkla koruyacağız. Aynı zamanda, atalarımızdan aldığımız ilhamla NATO, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile ikili anlaşmalar kapsamında Katar'da, Somali'de, Kosova'da, Bosna Hersek'te ve dünyanın farklı denizleri dahil birçok coğrafyada barışa ve istikrara katkı sunmaya devam ediyoruz."

Senegal

Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliğinde düzenlenen törene, Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Nur Sağman, Büyükelçilik çalışanları ve Türk kurumlarının temsilcileri katıldı.

Katılımcılar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te 1 dakikalık saygı duruşunda bulunmalarının ardından İstiklal Marşı'nı okudu.

Büyükelçi Sağman, konuşmasında, ebediyete intikalinin 85. yılında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle andığını söyledi.

Sağman, kadın bir büyükelçi olarak görev yapmasını Atatürk'e borçlu olduğunu ifade etti.

KKTC

Başkent Lefkoşa'daki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman ile bakanlar, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

Saat 09.05'teki siren sesiyle saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan tören, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilerek yarıya indirilmesiyle devam etti.

Daha sonra Anıt Özel Defteri'ni imzalayan Cumhurbaşkanı Tatar, şunları kaydetti:

"Türk milletinin yetiştirdiği Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk. Unutmamak üzere seni, sonsuzluğa uğurladığımız bu günde sevgi, saygı ve özlemle yad ediyoruz. Vasiyetin olduğu üzere, Türkiye'nin ve Türk milletinin bekası için Kıbrıs'a dikkat edecek ve çok çalışacağız. Sevgin biz Kıbrıslı Türklerin içinde sönmez bir ateş, vizyonun vizyonumuzdur. Ey büyük Atatürk, naçiz vücudun çok sevdiğin vatan topraklarının kollarında yatmakta, düşüncelerin, ilkelerin, daima mensubu olmakla gurur duyduğumuz Türk milletinin yolunu aydınlatmakta ve 'En büyük eserim.' diyerek daima övündüğün Türkiye Cumhuriyeti dimdik ayakta durmaktadır. Ruhun şad olsun."

Feyzioğlu da deftere, "İlke ve inkılaplarınızın rehberliğinde, bölgemizde ve dünyada daha adil ve barış dolu bir gelecek için azami gücümüzle çalışıyoruz. Milletimizin ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türkü kardeşlerimizle her daim güç ve gönül birliği içindeyiz." yazdı.

Lefkoşa'daki törenler, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikle sürdü.

KKTC genelinde anıldı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 85. yılında, KKTC'nin tüm kentlerinde törenler düzenlendi. Ülkedeki ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde de anma törenleri yapıldı.

Saat 09.05'te KKTC'nin tüm kent, belde ve köylerinde sirenler çaldı, trafik durdu ve vatandaşlar araçlarından inerek saygı duruşunda bulundu.

Ülkenin ikinci büyük kenti Gazimağusa'daki anma törenine vatandaşların katılımı yoğun olurken, Girne'deki törenlerin ardından anaokullarının minik öğrencileri Atatürk Anıtı'na çiçek bıraktı.

Kırgızistan

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliğinin Atatürk Parkı'nda düzenlediği törende, Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te başlayan siren sesi eşliğindeki iki dakikalık saygı duruşunun ardından çelenkler bırakıldı ve akabinde İstiklal Marşı okundu.

Törene, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliğinde görevli diplomatlar ve konsolosluk çalışanları, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi yöneticileri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Bişkek Koordinatörlüğü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bişkek Temsilciliği, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarının Bişkek'teki yetkilileri, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği yönetimi, Türk-Kırgız İşadamları Derneği (TÜKİD) ve Kırgızistan Türkiye Dostluk Hastanesi temsilcileri katıldı.

"Atatürk, tüm mazlum milletlere ve Türk dünyasına örnek oldu"

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, törende yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm mazlum milletlere ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ve Türk milletinin egemenliğini kazanmasını sağlayarak bağımsızlık yolunda mücadele veren tüm hürriyet düşkünü Türk dünyasına örnek olduğunu söyledi.

"Mustafa Kemal Atatürk, tarihin akışına yön veren ender liderlerden birisi olmuştur" diyen Doğan, "Cumhuriyetimizin 100. yılına ulaştığımız bu zamanda da büyük Atatürk'ün değerini ve karakterini daha iyi anlıyor ve onun önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz." diye konuştu.

Doğan, Atatürk'ün bize açtığı yolda ülkenin menfaati, güvenliği ve refahı için genç nesillerimizle çalışmaya devam edeceklerini belirterek, "Değerli gençler, Türk dünyasının da temsilcileri olarak hepiniz bundan sonra da sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenliği ve bağımsızlığı için değil, tüm Türk dünyası ülkelerinin birliği ve bütünlüğü için gayret gösterecek ve çalışacaksınız." ifadesini kullandı.

Milli mücadelenin başkomutanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete intikalinin 85. yılında rahmet ve minnetle yad ettiklerini ifade eden Doğan, "Atatürk'ü, tüm silah arkadaşlarını ve Cumhuriyetimizin bölünmez bütünlüğünü, devletimizin ve milletimizin birliği için canlarını sakınmadan veren tüm şehitlerimizi, gazilerimizi, saygıyla ve şükranla anıyoruz." dedi.

Törene Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçisi de katıldı

Türkiye ile Azerbaycan'ın milli günlerini birlikte geçirmenin önemine vurgu yapan Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçisi Latif Gandilov, "Bugün burada sizlerle olmaktan gurur duyuyorum." dedi.

Gandilov, Atatürk'ün muhteşemlik ve güçlülük simgesini taşıdığını, zor kararlar alabilen ve fikirlerine halkını da inandırabilen bir lider olduğunun altını çizdi.

Atatürk'ü, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi de andı

Öte yandan, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü dolayısıyla Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde (KTMÜ) 10 Kasım Atatürk'ü anma programı ve "Her yönü ile Atatürk" konulu bir panel yapıldı.

Saygı duruşu ve milli marşı ile başlayan programda KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ve Rektör Vekili Dr. Baktıgül Kalambekova günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Panelde, KTMÜ öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Recai Doğan'ın başkanlığında, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk "Basında Atatürk", Prof. Dr. Çağatay Akengin "Atatürk'ün Sanat Anlayışı" ve Yrd. Doç. Dr. Roza Abdıkulova da "Komutan Devlet ve Fikir Adamı olarak Atatürk" başlıklı sunum yaptı.

Atatürk belgeselinin gösterildiği programda sanatçı İrfan Gürdal, sazlı mini dinleti sundu.

Nijerya

Türkiye'nin Abuja Büyükelçiliği'ndeki törene, Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, Büyükelçilik İkinci Katibi İmdat Karakoç, Güvenlik Ataşesi Zafer Kama ve çalışanlar katıldı.

Törende, Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu.

Güvenlik Ataşesi Kama, yaptığı konuşmada, Atatürk'ün, bütün imkansızlıklara rağmen "Ya istiklal ya ölüm." diyerek Anadolu'nun bağrında yaktığı ateşle yola çıkan ve tüm dünyaya meydan okuyan bir lider olduğunu belirtti.

Atatürk'ün, askeri dehasıyla düşmanlarını dize getirerek dünya tarihine altın harflerle kazınan bir kahramanlık ve kurtuluş destanı yazdığını, yepyeni bir ruhla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kurduğunu vurgulayan Kama, şöyle konuştu:

"İnanıyoruz ki Cumhuriyet'imizin 100. yaş gününü kutladığımız bu dönemde adımlarımız daha da hızlanacak, ülkemiz daha da büyüyecek ve geleceğin güçlü Türkiye'sine koşar adım ilerleyeceğiz. Dolayısıyla Atatürk'ü anmanın, ilkeleriyle aydınlattığı yolda kararlılıkla yürümekle, kurduğu Cumhuriyet'e, ilke ve inkılaplarına, tam bağımsızlığa, milli sınırlarımız içerisinde bölünmez bütünlüğümüze sahip çıkmakla mümkün olduğu asla unutulmamalıdır."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler