Büyük Tehlike! 'Kıyamet Buzulu' Erimeye Başladı…

Büyük Tehlike! 'Kıyamet Buzulu' Erimeye Başladı…

'Kıyamet Buzulu' olarak isimlendirilen Thwaites Buzulu erimeye başladı. Buz kütlesinin erimesiyle dünya genelinde yaşanacak büyük felaketler merak konusu oldu

Bilim dünyası, eridiği anda şehirleri yutması beklenen 'Kıyamet Buzulu' konusunda endişeli.

Bu kadar dramatik bir lakaba sahip olmasının nedeni, Batı Antarktika Buz Tabakası'nın 'zayıf karnı' olarak tanımlanan kısmının bir parçası olması, çökmeye karşı savunmasız olması ve çökmesi halinde muhtemelen tüm buz tabakasını da beraberinde götürecek olmasıdır.

Thwaites Buzulu da olarak bilinen Kıyamet Buzulu, Antarktika'nın batısında yer alan ve yaklaşık 192.000 kilometrekarelik bir alanı kaplayan devasa bir buz kütlesi. Bilim insanları, bu buzulun dünya iklimi ve deniz seviyeleri üzerinde hayati bir öneme sahip olduğunu belirtiyor. Kıyamet Buzulu, deniz seviyesini 3 metreye kadar yükseltebilecek kadar buz içeriyor; bu da birçok kıyı şehri ve ada devleti için ölümcül bir tehdit anlamına geliyor.

Kıyamet Buzulu'nun erime süreci, küresel ısınmanın doğrudan bir sonucu. Atmosferde artan sera gazları, dünya genelindeki sıcaklıkları yükseltiyor ve buzulların daha hızlı erimesine yol açıyor. Thwaites Buzulu, bu süreçten en çok etkilenen bölgelerden biri.

Son araştırmalar, buz kütlesinin tabanının okyanus suyuyla temas ettiğini ve bu nedenle erimenin hızlandığını ortaya koydu. Eğer buzul tamamen erirse, deniz seviyesindeki bu artış, milyonlarca insanı yerinden edebilir ve küresel ölçekte ekonomik, sosyal ve çevresel felaketlere neden olabilir.

BAZI ŞEHİRLER YOK OLABİLİR

Thwaites Buzulu'nun erimesi, deniz seviyelerinde büyük bir yükselişe neden olacak. Bu durum, özellikle Bangladeş, Maldivler ve Hollanda gibi deniz seviyesine yakın ülkeler için yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Ayrıca New York, Miami veŞangay gibi büyük şehirler sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Erimenin bir diğer etkisi de, okyanus akıntılarını ve hava sistemlerini bozarak, dünya genelinde aşırı hava olaylarının ve iklim düzensizliklerinin artmasına yol açabilir.

BİLİM DÜNYASI ALARM VERİYOR

Kıyamet Buzulu'nun erimesini önlemek için bilim dünyası çeşitli çözümler üzerinde çalışıyor. Ancak, mevcut veriler, bu sürecin durdurulmasının oldukça zor olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, sera gazı salınımlarının acilen azaltılması ve küresel ısınmayı durdurmak için daha fazla uluslararası iş birliği yapılması gerektiği konusunda uyarıyor.

BUZULDA SON DURUM NE?

Buzulun sağlamlığı üzerine yapılan yeni bir çalışma, en büyük risklerden biri olan Deniz Buz-Uçurum Dengesizliği (MICI) 21. yüzyıl boyunca bir endişe kaynağı olmayabileceğini öne sürüyor.

Profesör Mathieu Morlighem The Conversation'da, bir buz sahanlığı çöktüğünde uzun buz kayalıklarının ortaya çıktığını ve bu kayalıklar ne kadar uzun olursa bir arada tutmanın da o kadar zorlaştığını yazdı.

Bu yeni çalışma, buzulun 'en azından 2100 yılına kadar oldukça istikrarlı kalacağını' ve 50 yıl içinde olası bir çöküşü simüle ettiklerinde, uçurumların hızla çökecek kadar yüksek olmayacağını gösteriyor.

USA Today'in haberine göre, bir 'kabus senaryosu'nu temsil edecek olan hızlı çöküş eskisinden daha da düşük bir ihtimal ve Profesör Morlighem, buzul ve buz tabakası hala geri çekiliyor olsa da, bunun 'bir senaryonun önerdiği kadar hızlı olmayacağını' söyledi.

Kaynak: Medyaradar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler