Çeşme’den Sakız Damlıyor
Türkiye'de sadece Çeşme’de ve dünyada komşumuz Yunanistan’ın Sakız Adası’nda yetişmekte olan Sakız Ağacı’na hak ettiği değeri vermek üzere Çeşme Belediyesi tarafından ilk kez sakız hasadı için bir etkinlik düzenlendi.
Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran’ın katılımıyla gerçekleştirilen etkinliğe Çeşme Belediye Başkan Yardımcıları Yıldırım Aktuğan ve Fayıka Öner’in yanı sıra Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, belediye meclis üyeleri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Sakız ağacı üreticisi İbrahim Topal’ın gerçekleştirdiği açılış konuşmasının ardından Çeşme Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Projeler Sorumlusu Kazım Beyaz, ‘Çeşme’den Sakız Damlıyor’ projesinden bahsetti.
Açılış konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında Başkan Oran şu sözlere yer verdi:
Çeşme'mizde ilk kez Sakız Ağaçları hasadı projesini başlattık. Sadece Türkiye'de Çeşme’mizde ve dünya olarak baktığımızda komşumuz Yunanistan’ın Sakız Adası’nda yetişmekte olan Sakız Ağacımıza hak ettiği değeri vermek üzere çiftçimiz ve vatandaşlarımız ile bir aradayız.
Bugün Sakız Ağaçları için buradayız; ama bu Sakız Ağacının nasıl bir ağaç olduğunu anlatmamızda yarar görüyorum.
Sakız Ağacı kendini insan sağlığına adamış bir ağaç. Çok sınırlı bir alanda yetişen ve insan sağlığı için çok kıymetli ürünler üreten bir ağaç.
Binlerce yıldan beri deri hastalıklarında, diş ve ağız antiseptiğinde, diş etlerinin tedavisinde kullanılan, ürün sunan bir ağaç.
Bu ağacı çizdiğimizde kendi içinden akan bir reçine var. Yabani Sakız Ağaçlarında bu reçine genelde donmuyor.
Ama bizim Damla Sakızı dediğimiz ağaçlarda donuyor ve göz damlacıkları halinde düşen bu damlalar insan sağlığı açısından çok önemli. Bugün gıda, ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılıyor.
Bu ağaç çok değerli bizim için. Aynı zamanda yaşama tutunan bir ağaç; yüzlerce binlerce yıldır yaşayan bir ağaç köklerinden tekrar hayata tutunmaya çalışıyor.
Dalları yere değiyor ve yaşlandıkça değdiği yerden kök salıp tekrar yaşamaya çalışıyor. Hatta yandığı zaman bile köklerinden yeni sürgünler verebiliyor.
Ekrem Oran gerçekleştirilecek diğer tarım projelerinden bahsederek sözlerine şöyle devam etti: “Çeşme Bizim Sevdamız” diyerek yola çıktığımız ilk günden bugüne tarım politikalarını desteklemeye, çiftçimizin yanında var gücümüzle olmaya çalışacağımızı duyurduk.
Bugün gerek Çeşme’miz gerekse İzmir’imiz için çok önemli bir tarım ürünü olan, çiftçimizin ve bölgemizin ekonomisine can suyu olacak Sakız Ağaçlarımızı belediyemiz çatısı altında yetiştireceğimizi, elde ettiğimiz sakız ağacı fidelerini vatandaşlarımıza ücretsiz sunacağımızı duyurmaktan mutluluk duyuyorum.
Bununla birlikte belediyemiz; Çeşme Limonu, Çeşme Kavunu, Çeşme Enginarı gibi diğer tarım ürünlerimizin de ekonomiye kazandırılması üzerine çalışmalarına var gücüyle devam edecektir.
Oran’ın konuşmasının ardından tüm katılımcılar sakız ağaçlarının altına davet edildi.
Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte sakız ağacı ve hasadı konusunda uzmanlar tarafından bilgilendirme yapıldı.
Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın sakız ağaçlarına attığı ilk çiziklerin ardından sakız ağacı hasat işlemleri başlatıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.