CHP'de  Kim bu ayak bağı olanlar

CHP'de Kim bu ayak bağı olanlar

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kaybedilmesinin ardından CHP'de "küçük iktidarımızı koruyalım" anlayışı hakim oldu. Bu durumun CHP'nin oy oranında da düşüşe neden olacağı tahmin ediliyor.

Sol gazetesi yazarı Oğuz Oyan "Nereden başlamalı" başlıklı yazısında seçim sonrası siyasi partilerdeki atmosferi değerlendirdi.

"Peki, muhalefet nereden başlamalı?" diyen Oyan şunları yazdı:


"Eğer "nereden başlamalı?" sorusunu muhalefet kanadına sorsaydınız, akordsuz yanıtlar sizi bekleyecektir. Altılının dördünün keyfi yerinde olmalı; ikisi grup kurmak, biri de (DEVA) belki ilerde ayrı bir grup kurma sevdasına kapılmış gözüküyor. Haklarıdır.

İYİP kendi içine dönmüş durumda; orada kolay bir sakinleşme olmayacak gibi. Yerel seçimlerde CHP ile işbirliğine gidilirse, oradan eski küçük ortaklardan çok daha fazlasını koparmak için hareket edileceğinin işaretini vermekteler. Başlayacağı yer orası olacak. Ama yerel seçimler sonrası İYİP'in dört yıl daha yola sancısız devam edebileceğine inanmak çok zor.

CHP'DE NELER OLUYOR

CHP açısından bakalım. CHP yönetimi, olağan kurultay sürecini kendi kontrolünde götürebilecek durumdadır. "İktidarı alamadık ama kendi küçük iktidarımızı koruyalım" yaklaşımı yeniden galebe çalacak gibidir; ama bu durum CHP'yi bugünkü oy oranlarını arayacak bir düzeye geriletebilir.

CHP'nin önce kendi program ve ilkelerini hatırlaması ama daha önemlisi mevcut sisteme gerçek bir alternatif olabilmenin peşine düşmesi artık tek kurtuluş reçetesi gibidir. CHP, geçen yıldan itibaren "Altılı İttifak" çerçevesinde ve bizzat kendi bünyesinde hazırladığı neoliberal reçeteyi yırtıp atmakla işe başlamalıdır. Ama bunu yapabilmek için önce en tepeden başlayarak kendi yönetici kadrolarını, özellikle de ekonomi kadrolarını tümüyle değiştirmek zorundadır. Elbette yerlerine mevcut paradigmanın dışına çıkabilecek yani neoliberal düzenleme rejimini reddederek işe koyulacak radikal kadroların gelmesi koşuluyla. Üstelik burada sistem dışı bir çözüm bile önerilmiyor. Peki CHP bunu yapabilir mi? Bu kadroları bulabilir mi? İsterse kadroları bulur; ama sermayenin onayını almayacak böylesine radikal bir dönüşüm içine girebileceğine dair hiçbir ışık vermiyor.

KÖKLÜ DEĞİŞİM MESAJI

Üstelik CHP'nin sorunları üst düzey kadroların değişmesiyle halledilemeyecek denli derinde. Örgütün bütün alt kademelerinde de köklü değişimler gerekiyor. Bu partinin kadrolarının küçük burjuva kimliği ciddi bir ayak bağı ve bunun farkedilmiyor bile olması da ayrı bir sorun alanı. Emek kesimlerinin partide temsil oranının yükselmemesi halinde CHP açısından bir çıkış yolunun ufukta görünmediği umarım çok geç kalınmadan idrak edilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler