CHP'li Erdoğdu: Artan Kurun İhracata Faydası Değil, Zararı Oldu

CHP'li Erdoğdu: Artan Kurun İhracata Faydası Değil, Zararı Oldu

CHP'li Aykut Erdoğdu, dövizde artan kurun ihracata fayda yerine zarar verdiğini söyledi

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin uygulanmasıyla birlikte ekonomideki bütün dengelerin bozulduğunu vurgulayarak, “Rekabetçi kurla ihracat artışı sağlarız diye düşünüyorlardı, ama olmadı. Tek adam sisteminde kur artışlarının ani ve yüksek olması, reel ihracatı artırmadı, aksine azalttı” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, yazılı açıklama yaparak reel kurun reel ihracata olan etkisini değerlendirdi. Erdoğdu, Nisan 2018'den bu yana dolarda görülen artışın ihracata olumlu bir yansıması olmadığını vurgulayarak şunları kaydetti:

“2 Nisan 2018 ile son açıklanan dış ticaret verilerinin esas olduğu 30 Ekim’de cari fiyatlarla ABD dolarının Merkez Bankası döviz alış kuru yüzde 106,6 artışla 3,95 liradan 8,32 liraya çıktı. Dolardaki bu uzun vadeli artışa karşın 2020 Ekim itibarıyla yıllıklandırılmış ihracatın 2019 Ekim ayına kıyasla 180,2 milyar dolardan 167,2 milyar dolara düşerek yüzde 7,2 azaldı. İktidar, kurun belli bir düzeyde tutulması için harcanan döviz rezervlerine rağmen başarısız oldu.”

"DAMAT BAKAN ANLAMSIZ SÖYLEMLERİNİN ALTINDA KALARAK İSTİFA ETTİ"

Aydoğdu, Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa eden Berat Albayrak'ı isim vermeden eleştirdiği açıklamasında, iktidarın dövizdeki artışı durduramamasının ardından, Albayrak'ın “Önemli olan kurun seviyesi değil, rekabetçi olup olmaması” söylemini dile getirdiğini anımsattı. Erdoğdu'nun açıklaması şöyle:

“Kuru belli bir düzeyde tutamayacağının farkına vardığını anlayan, ama ekonomiden anlamadan Hazine ve Maliye Bakanlığı yapan damat, uçuşa geçen döviz kuruyla ihracatı artırılabileceğini söylemesinin hiçbir mantığı yoktu. Nitekim bu anlamsız söylemlerin altında kalarak istifa etti.  İhracat ve kur verilerine baktığımızda TL’nin reel değeri düştükçe ihracatın beklendiği gibi artmadığı, aksine gerilediği görülüyor. Üstelik TL’nin değer kaybı, ihracatı artırmadığı gibi halkı da yoksullaştırıyor. Mayıs, Temmuz aylarında artmış gibi görünen ihracat değerleri ise tamamen pandemi döneminde Türkiye’nin, Çin’in yerini kısa dönemli doldurma etkisinden kaynaklandı. Ancak Temmuz ayından sonra ihracatta pandemi nedeniyle daralan Çin pazarının olumlu etkisinden de yararlanamadık.”

 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler