CHP'nin 'Para Sayma' Davasında İlk Duruşma Görüldü!

CHP'nin 'Para Sayma' Davasında İlk Duruşma Görüldü!

CHP İstanbul İl Başkanlığında çekildiği öne sürülen 'para sayma' görüntülerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında ilk dava görüldü. Sanık avukatlarının dinlendiği mahkemede davanın ertelenmesine karar verildi.

CHP İstanbul İl Başkanlığında kaydedildiği iddia edilen 'para sayma' görüntülerine ilişkin açılan davanın ilk duruşması bugün Çağlayan Adliyesi’nde görüldü.

59. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacak duruşma, "salonun küçük olması" gerekçesiyle 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ne alındı.

Yargılanan 22 sanıktan Can Poyraz, Onur Öksel, Melih Morsünbül duruşmaya katılırken eski CHP il başkanı Canan Kaftancıoğlu mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

Davada, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve çok sayıda CHP'li, destek için salonda bulundu. Salonun büyük kısmının partililer tarafından doldurulması nedeniyle kapıda bekleyen basın mensuplarının yalnızca küçük bir bölümü salona girebildi.

"SORUŞTURMA VE İDDİANAME HUKUKSUZ"

Duruşmanın başlamasının ardından sanık avukatlarının savunmalarının alınmasına geçildi.

Avukat Baran Kaya, davada isnat edilen suçlamaların soruşturma aşamasında oluşturulduğunu belirterek soruşturmanın ve iddianamenin hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Cumhuriyet’in aktardığına göre Avukat Ahmet Özdemir, "İddianamede bağışta bulunanlar konusunda herhangi bir şey yazmıyor. Ya eksik yazılmış ya da savcı yanlış okumuş. 'Bağış yapılamaz' denmiyor, 'bağış kabul edilemez' deniyor. Makbuz verilip verilmemesi partinin problemidir. O günkü parayla eğer 55 bin TL ve üzeri bağışta bulunulursa o zaman kişinin sorumluluğu başlar. CHP, kendi sitesinde il başkanlığı alınacak ilanı açıyor ve bağış toplanacağını belirtiyor. Sanıklar parti adına para toplayıp gerekli kişilere teslim ediyorlar. Sanıklar, parayı teslim etmekle yükümlü kişiler. Bu sanık sayısıyla dosya kalabalık gösterilmeye çalışılıyor. 100 yıllık partiye zarar verilmek isteniyor. Dava hem sakat hem siyasi. Bu para ilk önce belediye başkanı İmamoğlu'nun parası gibi gösterilmeye çalışıldı. Sanıkların lehine olabilecek belgeler dosyaya konulmadı. Olay, 22 kişi üzerine yıkıldı. Sanıklardan 6'sı sadece parayı götüren kişiler. Diğerleri süreçteki görevli kişiler" ifadelerini kullandı.

Özdemir, "Bu gayrimenkulleri satanlar hakkında 'kovuşturmaya yer yok' kararı verilmiş. İddianamede ise tanık beyanlarına yer verilmiş. Hangi tanık beyanları? Tanıklar kim? MASAK raporunun sonunda suça ilişkin kayıt bulunamadığı belirtiliyor. Dosyaya konulan çoğu belgenin, yargılanan sanıklarla en ufak alakası yok" dedi.

Avukat Mehmet Öksel, "Avukatlar olarak soruşturmanın hukuka aykırı delillerle başlatıldığı yönündeki talebimiz mevcuttur. Bu tip davalarda ikrar beyanı dahil hukuka aykırıdır. Sanıkların, görüntülerin çekildiğinden haberi olduğuna yönelik iddia gerçeği yansıtmamaktadır ve tek bir tanığın ifadesine dayanmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Savunmaları alan mahkeme, davanın 29 Kasım'a ertelenmesine karar verdi.

İDDİANAMEDEN

Para sayma görüntülerine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, eski Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve danışmanı Melih Morsümbül, eski Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş, eski CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas, eski CHP İstanbul İl Başkanlığı Basın Danışmanı Mustafa Can Poyraz, İmamoğlu İnşaat Şirketi'nin Genel Müdürü Tuncay Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 22 sanığın tamamı hakkında, Siyasi Partiler Kanunu'nun "kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması, borç verilmesi" maddesi gereğince 6'şar aydan 1'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler