Çiftçiler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Açıkladığı Hububat Alım Fiyatlarından Memnun
Çiftçiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarıma yönelik destek açıklamasını ve kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesini sevinçle karşıladı
Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, AA muhabirine, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı hububat alım fiyatlarında geçen yıla göre
Alım fiyatlarının çiftçiyi sevindirdiğini ifade eden Çevik, "Açıklanan fiyatlar, çalışıp üretmesi için çiftçimize moral oldu. Türk çiftçisi boş bir alan bırakmayacak. Zaten Cumhurbaşkanımız da 'Herkes üretimini yapsın, boş alanımız kalmasın. Tarımsal topraklarımızın hepsini ekelim, biçelim.' talimatını verdi. Ben de bu ifadeye katılıyorum." diye konuştu.
"Çiftçiler, bu fiyatları gayet olumlu karşılıyor"
Bu önemli fiyat artışından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çiftçiler adına teşekkür eden Çevik, şunları kaydetti:
"Türk tarımı için bu fiyat dünyayla da örtüşen bir fiyat. Dünyada da buğdayın ton fiyatları 280-290 dolar arasında, makas kapanıyor. Çiftçiler, bu fiyatları gayet olumlu karşılıyor. Çiftçimizin bakış açısı şu, 'Önemli olan rahmetin, bereketin olması. Dekardaki verimliliğin artması.' Bir miktar rekolte düşüklüğü yaşanacağı için bu fiyatlar çiftçimizi memnun etti."
Niğde
Niğde Altunhisar Ziraat Odası Başkan Vekili Tuncay Özçelik, AA muhabirine, kuraklığın çiftçiyi olumsuz etkilediğini söyledi.
Çiftçinin borçlarının ertelenmesi ve verilecek desteklerin kendilerini rahatlatacağını dile getiren Özçelik, şöyle dedi:
"Şu anda kuraklık çiftçiyi fazlasıyla etkiledi. İnşallah iyi olacak. Cumhurbaşkanımızın daha fazla yapacağı bir şey de yok. Normalde, kent genelinde yaklaşık 200 bin ton civarında buğday rekoltesi oluyor. Ama kuraklıktan dolayı rekoltenin 50 bin ton azalmasını bekliyoruz. Verilecek destekler çiftçiye biraz nefes aldırır. En azından, borçlarının ertelenmesi ve alım fiyatlarının yükselmesi üreticiyi güldürecek."
Aktaş beldesinde yaklaşık 300 dekar alanda hububat üretimi yapan Özgür Mutlu Çamur da hububat fiyatlarının yükselmesinin kendilerine rahat nefes aldıracağını belirterek, "Açıklanan alım fiyatları bizi gerçekten çok rahatlatacak. Alım gücünün yükselmesi nefes almamızı sağlayacak." diye konuştu.
Sivas
Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Gürün Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aktepe de açıklanan desteklerin çiftçileri mutlu ettiğini söyledi.
Desteklerin üretim yapan çiftçiler açısından çok faydalı olacağını vurgulayan Aktepe, "Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimizin kredi borçları ertelendi." ifadesini kullandı.
Çiftçilerin doğal afetlere de maruz kaldığına dikkati çeken Aktepe, şunları kaydetti:
"Çiftçi üretmezse market rafları boş kalır, insanlarımız zor durumda kalır. Bunun için tek çare çiftçimizin üretmesidir. Çiftçilerimiz bu desteklerden faydalanırsa rahat bir nefes alır. Çiftçimiz desteklenir ve üretime katkı sunarsa ülkemiz refaha kavuşur. Bu vesileyle çiftçilerimiz adına Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum."
Sakarya
Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, AA muhabirine, taban fiyatları açıklanan ürünler arasında yer alan buğdayın bölgede yetiştirildiğini söyledi.
Fiyatın mevcut piyasa seviyesinde olduğunu, geçen seneye göre önemli derecede artış yaşandığını belirten Bayraktar, çiftçi borçlarının ertelenmesinin de üreticiyi memnun ettiğini dile getirdi.
Ertelenen borçlarda uygulanacak faiz oranının da önem arz ettiğine dikkati çeken Bayraktar, "Çiftçi borçlarına, erteleme nedeniyle uygulanacak faiz oranının da sıfır olması taleplerimiz arasında. Sıfır faizli bir erteleme olursa bu memnuniyeti artırıcı hale getirir." ifadesini kullandı.
Sakarya havzasında mısırın önemli bir ürün olduğuna işaret eden Bayraktar, buğday taban fiyatındaki artışın mısıra da yansıyacağını düşündüklerini bildirdi. Bayraktar, "Buğday taban fiyatının bir referans olacağını düşünüyorum. İnşallah mısırda da dünya fiyatlarına denk bir fiyat açıklanır. Üreticimizin de yüzü güler inşallah. Çünkü bu sezon üretim maliyetlerinin yüksek olduğu bir sezondu." dedi.
Bolu
Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş de hububatta geçen yıla göre yüzde 36'lık bir artışın olmasının çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.
Zor bir süreçten geçildiğini, her sektörün zorlandığını ifade eden Ateş, "Dolayısıyla çiftçilerimizin yüzünün gülmesi, toprağımızın değerlendirilmesi ve büyük istihdam sağlayan bu sektörün de ayağa kalkması bizler için önemli. Cumhurbaşkanımıza ve kabinemize ayriyeten teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
Ateş, Toprak Mahsulleri Ofisinin ülke genelinde yaklaşık 200 ofisinin bulunduğuna işaret ederek, lisanslı depoculuğun ülke geneline yayılmasını çok istediklerini kaydetti.
Diyarbakır
Diyarbakır'da Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet Demir AA muhabirine, açıklanan fiyatların geçen seneye göre çok iyi olduğunu belirtti.
Çiftçiler olarak fiyatlardan memnun olduklarını dile getiren Demir, girdi maliyetlerinin de düşürülmesini beklediklerini söyledi.
Demir bölgede kuraklık yaşandığını ifade ederek, "Tarım ve Orman Bakanlığı personeli tarafından bölgede kuraklıkla ilgili tespit çalışması yürütülüyor. Çiftçinin üretim yapabilmesi için bu konuda destek istiyoruz." dedi.
Mardin
Türkiye Ziraatçılar Derneği Mardin İl Temsilcisi ve çiftçi İbrahim Halil Kuzu da tarıma elverişli yaklaşık 3 milyon dekar araziye sahip Mardin'in, Türkiye'nin önemli hububat merkezleri arasında yer aldığını söyledi.
Bereketli topraklara sahip Mardin Ovası'nda çiftçinin genellikle ilk ürün olarak makarnalık ve ekmeklik buğday, ikinci ürün olarak da mısır ve pamuk yetiştirdiğini ifade eden Kuzu, bu yıl yeterli yağış düşmemesinden çiftçilerin olumsuz etkilendiğini belirtti.
"Burada çok kaliteli ürünler yetişiyor. Sulu tarımını yapıldığı alanlarda yüksek verim de elde ediliyor. Genelde ürünler burada işleniyor. Un, makarna, irmik, bulgur gibi ürünlere dönüşüyor. Mardin'in ana geçim kaynağı tarım." diyen Kuzu, Cumhurbaşkanından sabırsızlıkla bekledikleri açıklamanın dün geldiğini hatırlattı.
Kuzu, "Artış oranlarından memnunuz, çiftçiler olumlu karşıladı. Gübre tohum, ilaç gibi girdi maliyetlerinin artmasından dolayı bu konuda destek olunması bizler açısından daha olumlu hale gelecek." dedi.
Siirt
Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çiftçilere destek açıklamasını sevinçle karşıladıklarını söyledi.
"Geçen yıl tonu 1850 lira olan makarnalık buğday bu yıl 2 bin 450 olarak belirlendi. Açıklanan fiyatlar beklediğimizin üzerinde oldu. Çiftçi temsilcileri olarak bu fiyatlardan ve artıştan memnunuz." diye konuştu.
Batman
Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Halil Ay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı fiyatları önemsediklerini belirtti.
Batman Ovasında buğday, nohut, mercimek, arpa ve mısır yetiştirildiğini dile getiren Ay, bu yıl kuraklık nedeniyle çiftçilerin sıkıntı yaşadığını aktardı.
Ay, çiftçinin her zaman desteklenmesi gerektiğini kaydederek, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu alım fiyatları geçen yıla oranla iyi. Beklenen fiyatlar ve makul. Kuraklıktan dolayı çiftçimiz ciddi bir rekolte düşüklüğü bekliyor. Bu konuda da çiftçilerimizin desteklenmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
ÇorumÇorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, AA muhabirine, hububat alım fiyatlarında yüzde 40'a yakın artış olduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Çorum'un nohut, buğday ve arpa üretiminde Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden olduğuna işaret eden Sayan, "Çiftçilerle yaptığımız değerlendirmede, alım fiyatlarının memnuniyet verici olduğunu gördük. Fiyatlar tatmin edici olsa da verim endişemiz var. Bu yıl etkili olan kuraklıktan ötürü yeterince verim alamayabiliriz. Verim alırsak çiftçi mutlu olacak." dedi.
Çorum'da hububat ve bakliyat hasadına başlandığı hatırlatan Sayan, "2021'de Çorum'da 869 bin 254 dekar arpa, 1 milyon 816 bin 648 dekar buğday, 210 bin 340 dekar nohut, 24 bin 440 dekar yeşil mercimek ekilmiştir. Yağlık ayçiçeği, yem bitkileri, soğan, patates gibi ürünlerin ekimi geçen seneye oranla beklentimizden aşağı olmadı." diye konuştu.
Susuzluk nedeniyle Çorum'da ürünlerin yeterince büyüyemediğini, çiftçinin de ekili alanlarını gübreleyemediğini dile getiren Sayan, şunları kaydetti:
"Bu yıl yağışlar yeterli değil. Yer altı sularımız çekiliyor. Ekilen ürünlerimiz sulama yetersizliğinden istenilen seviyede büyümedi. Çiftçi, başta pancar, buğday, arpa ve yoncayı sulamak zorunda. Aksi halde verim alması mümkün değil. Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve tarım kooperatiflerine olan borçlarının ertelenecek olması da önemli bir gelişme."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.