Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KYK'da yolsuzluk itirafı gibi açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KYK'da yolsuzluk itirafı gibi açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan öğremciler ile ile ilgili geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada "ranza sisteminden, karyola sistemine geçtik" demişti. İşte 2 ayda sadece o dönüştürme aparatına harcanan para...

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın dün gerçekleştirdiği yurt açılışındaki konuşması dikkat çekti.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan 2014 yılında, “Eskiden yurtlarımız ranza sistemiydi, şimdi karyola sistemi” ifadelerini kullanarak Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı öğrenci yurtlarında ranza sistemine son verdiklerini duyurmuştu. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen yıl da "Yurt sorunu diye bir şey söz konusu değil" demişti.

Ancak bu açıklamaların ardından ortaya çıkanlar şaşırttı. Öyle ki ne yurt sorunu hala çözülmedi. KYK yurtlarında ki karyola sistemi için harcanan para ise dudak uçuklattı.

Öğrenciler bu yılda barınma sorunu ile karşı karşıya kaldı. Artan enflasyon ile birlikte yükselen kira bedelleri ve faturalar bir çok öğrenciyi hayalindeki meslekten ve en temel hakları olan eğitim haklarından mahrum bıraktı. Yukarıdaki şablonda görüldüğü gibi KYK yurtlarının kapasitesi ise öğrenci sayısının yarısını bile karşılayamadı. Hal böyle olunca Gençlik ve Spor Bakanlığı, KYK yurtlarının kapasitesini artırmak için ranza sistemine geri dönüyor.

Öte yandan dikkat çeken noktalardan biri ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı “Eskiden yurtlarımız ranza sistemiydi, şimdi karyola sistemi” dediği sisteme harcanan para. Öyle ki Bakanlık son 2 ayda, Sakarya, Samsun, Yalova, Kastamonu, Isparta, İzmir, Urfa ve Bilecik’teki KYK yurtlarındaki bazaları “ranzaya dönüştürme aparatı” almak için çok sayıda ihale düzenledi. Bu ihalelerle bazaları ranzaya dönüştürme aparatı alımı için kamunun kasasından 23 milyon 525 bin TL harcandı.

Ayrıca Bakanlık İstanbul’da yeni açılacak yurtlar için de baza değil ranza satın aldı. Bakanlığın ranza satın aldığı İstanbul’daki KYK yurtları ile harcanan paralar şu şekilde:

• Yıldız Teknik Üniversitesi Kampusunda açılacak olan Fatih Sultan Mehmet Kız Yurdu için ranza, dolap ve masa alım işi: 15 milyon 716 bin TL

• Vezneciler Kız Yurdu ve Bahçeköy Erkek Yurdu’na bazalı ranza alım işi: 4 milyon 246 bin TL.

• Çemberlitaş Kız Yurdu ve yeni açılacak olan Acıbadem Öğrenci Yurdu’na bazalı ranza alım işi: 3 milyon 935 bin TL.

• Vali Muammer Kız Yurdu’na bazalı ranza ve Mahmut Celalettin Ökten Kız Yurdu’na çalışma masası alım işi: 1 milyon 926 bin TL.

• Atatürk Öğrenci Yurdu yeni açılacak bloklara ranza, gardrop ve çalışma masası ile kitaplık alım işi: 9 milyon 374 bin TL.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler