DEİK İş Konseyi seçimlerinde ilk kez kavga çıktı; Özilhan ve Yırcalı gibi duayen isimler görevlerinden ayrıldı

DEİK İş Konseyi seçimlerinde ilk kez kavga çıktı; Özilhan ve Yırcalı gibi duayen isimler görevlerinden ayrıldı

DEİK’te seçimler tamamlandı. 121 iş konseyinde tek liste girilen seçimlerde 24 konseyde ise seçim yarışı oldu. MÜSİAD, ASKON, TÜMSİAD ve TÜRGEV üyesi konsey başkanlarının seçilmesi dikkat çekti. Özilhan ve Yırcalı gibi duayen isimler görevlerinden ayrıldı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İş Konseyleri Genel Kurulu cumartesi günü tamamlandı. DEİK’te iki yılda bir seçim oluyor. Buna göre toplam 145 İş Konseyi’de iki yıl boyunca görev yapacak başkan ve yürüme kurulları seçildi.

Yapılan açıklamaya göre 2 bin 530 oy kullanıldı. DEİK Başkanı Nail Olpak’ın verdiği bilgiye göre, 145 İş Konseyi’nin 121’inde mutabakat ile tek liste ile seçime girerken, 24 İş Konseyi’nde seçim yarışı yapıldı. Olpak, "Geçen dönem 15 Kadın İş Konseyi Başkanımız vardı. Bu dönem ise 19 Kadın İş Konseyi Başkanımız oldu" dedi.  

İLK KEZ KAVGA ÇIKTI!

DEİK ruhu itibarıyla, odalar ve ihracatçı birlikleri gibi yarışın değil birlikte iş yapma kültürünün oluşması için yapılandırılmış bir kurum. Ancak son bir kaç dönemdir tıpkı oda ve ihracatçı birlikleri gibi seçim çekişmeleriyle anılır oldu.

Cuma günü yayınlanan ve DEİK kulislerinden aktardığımız iddiaların yer aldığı haberimizde; bu çekişmelerin nedeninin, genellikle MÜSİAD üyesi bir ekibin seçimlere müdahalesinden, iş konseylerini güçlendirme projesi kapsamında yapılan üye genişlemesinden yararlanarak nüfuz sağlama çabalarından kaynaklandığını belirtmiştik. Haberimiz üzerine birçok farklı cepheden telefonlar ve mesajlar aldık. Gelen mesajların hemen hemen tamamı iddiaların doğru olduğu şeklindeydi. Nitekim genel itibarıyla alışılageldiği üzere konsey seçimleri sakin geçmesine rağmen cumartesi günü ilk kez bir konsey seçiminde cumartesi günü kavga çıktı. Vietnam İş Konseyi seçimi çıkan kavga nedeniyle iptal edildi. Yine ilk defa çoğunluk sağlanamadığı için Lojistik Konseyi’nde seçim yapılamadı.

ASKON VE TÜRGEV BAŞKAN ÇIKARDI 

Konsey seçimlerinde MÜSİAD adı öne çıksa da ASKON ve TÜMSİAD gibi mütedeyyin kesimin iş dünyası kuruluşlarının üyelerinin de yönetimlerde etkili koltuklara geldiği görüldü.

Hatta TÜRGEV’in kurucusu olduğu İbni Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı, eski Ak Parti Milletvekili Prof. Dr. İrfan Gündüz, Cemal Kalyoncu’nun yerine Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı oldu.

Gündüz daha önce bu kurulda üye olarak yer alıyordu. ASKON Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Mertcan, Avustralya İş Konseyi Başkanı seçildi. Mertcan, eğlence sektörüne yüksek teknolojili ürünler yapan DOF Robotics’in Yönetim Kurulu Başkanı ve iş dünyası çevrelerinde başarılarıyla adından söz ettiren bir isim. Bir başka ASKON Üyesi Gökhan Yavuzer de Litvanya iş Konseyi Başkanı seçildi. Avusturya İş Konseyi Başkanı ise Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Başkan Vekili Gülsüm Azeri oldu. Tecrübeli bir iş insanı olan Azeri, son dönemde Cumhurbaşkanlığı forsunun yer aldığı antetli kağıtla özel işini görmek için dilekçe vermesiyle kamuoyunun gündemine gelmişti.

AFRİKA’YA MÜSİAD DAMGASI 

Cuma günü yayınlanan haberimizde Afrika ve Ortadoğu özelinde MÜSİAD ağırlığından rahatsızlık olduğu yönündeki iddiaları gündeme taşımıştık. Seçimler sonrası oluşan tabloya baktığımızda MÜSİAD üyesi iş insanlarının; Cezayir, Libya, Lübnan, Irak, Kongo, Filistin, Moritanya, Mozambik, Nijer, Angola, Benin, Ekvator Ginesi, Mali, Senegal, Sudan, Suriye, Tanzanya, Ürdün, Yemen, Zambiya, Zimbabve gibi ülkelerin iş konseylerinde başkan olduğu görülüyor. MÜSİAD üyesi adaylar Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar da ise seçimleri rakiplerine karşı kaybettiler.

Libya sandığından eski üyelerin yüzde 90’a yakını mevcut başkana oy verirken, aralık ayı başında 38 olan konsey üyesi sayısının ocak ayı başında 100’ün üzerine seçim günü ise 123’e çıkması dikkat çekti. Edindiğimiz bilgilere göre Libya seçimleri için yeni üye yapılanların aidatları 250 bin TL’yi buluyor. Buna göre Libya Konsey Başkanlığı için MÜSİAD üyesi iş insanlarının cebinden 200 ile 250 bin TL çıktı.

Ortadoğu’da her kapıyı açabilen iş insanı olarak bilinen Mehmet Habbab, Lübnan’da MÜSİAD adayına karşı kaybetti. Bir önceki seçimlerden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yerine seçilen MÜSİAD üyesi Ömer Faruk Akbal yeniden konseye başkanı oldu. Hindistan İş Konseyi Başkanı da yine bir MÜSİAD üyesi oldu. MÜSİAD Üyesi bir başka isim Adnan Bostan da Ekvator Ginesi İş Konseyi Başkanı seçildi.

ESKİ TİM’CİLER KONSEYLERDE

Kamuoyunda Menzil tarikatının iş dünyası yapılanması olarak anılan TÜMSİAD kökenli Aybars Ünal ise Sierra Leone İş Konseyi Başkanı oldu. TÜSİAD YİK Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan Rusya İş Konseyi Başkanlığı’nı Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün’e bıraktı. DEİK’in hafızası olarak bilinen Rona Yırcalı yeniden aday olmadı. Polonya ve Güney Afrika İş Konseyi Başkanları ise Koç Grubu yöneticileri oldu. Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı bu dönem Hong Kong İş Konseyi’nde görev aldı.

Çin İş Konseyi Başkanlığına Korhan Kurdoğlu seçildi. Kurdoğlu’nun çalıştığı TAB Gıda, Çin’de özellikle BurgerKing markasıyla yakaladığı büyüme ile son dönemde adından söz ettiriyor. Diğer yandan Kayserispor Başkanı Berna Gözbaşı Mauritius İş Konseyi Başkanı oldu. Eski TİM Lojistik Konseyi Başkanı Mehmet Bülent Aymen Küba İş Konseyi Başkanı olarak seçildi. Yine TİM’in eski başkanı Mehmet Büyükekşi Fas’a başkan olurken, bir önceki TİM Başkanı Oğuz Satıcı da Orta Amerika ve Karayipler İş Konseyi Başkanı oldu. Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young da Almanya İş Konseyi Başkanı oldu.

KONSEYLERE PEKCAN KRİTERİ KONSEYLERE PEKCAN KRİTERİ

DEİK Genel Kurulu sonrası Ticari Diplomasi Ödülleri Töreni’nde konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, DEİK için "Kapsayıcı ve birleştirici alt yapısı ile dünyanın hemen her ülkesinde muhatap kuruluşlar ile kurduğu ilişkiler sayesinde eşine az rastlanır bir kurumsal yapıda faaliyet gösteren, benim de çok önem verdiğim bir kuruluşumuzdur" ifadelerini kullandı. İş Konseyleri için başarı kriterini o ülkelerdeki ihracat artışı olarak koyan Pekcan, "Önümüze çekilmeye çalışılan bariyerleri ticari diplomasinin imkanları ile aşmaya çalışıyoruz. Ticaretimizin artmasında DEİK ve TİM gibi kuruluşlarımızın devreye girmesi de kritik bir rol oynuyor. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, 2019 ilk dokuz aylık dönemde, en çok ihracatını artıran ülkeler sıralamasında 7’inci sıradayız. Katkılarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. 2020’de daha fazla efor sarf etmenizi bekliyoruz" dedi.

OLPAK: DIŞA AÇILIM İÇİN İNDİRİM YAPTIK

DEİK’in 2019 yılındaki çalışmalarını ve hedeflerini değerlendiren Olpak, "Konseyleri sayımızı 146’ya kurucu kuruluşlarımıza ilave olarak, firma bazında üye sayımızı ise, bin 300’e çıkarttık. Konseylerimizdeki üye sayımız ise 3 bin 370 oldu" dedi. Firmaların yurt dışına açılmalarını kolaylaştırmak için DEİK aidatında, ilk defa üye olacak firmalar için ilk yılda yüzde 60’lık çok önemli bir indirim yaptıklarını anımsatana Olpak, "İş Konseyi aidatlarımızda da yüzde 20 indirim gerçekleştirdik. Ayrıca pozitif ayrımcılık yaparak tüm DEİK üyesi firmalara yurt içi ve yurt dışı tüm etkinliklerimizde yüzde 20 indirim yapmaya karar verdik" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler