Demirören 400 Milyon Liralık Milli Piyango Zararını Devlete Ödetti

Demirören 400 Milyon Liralık Milli Piyango Zararını Devlete Ödetti

Ziraat Bankası’na olan 800 milyon dolardan fazla kredi burcunu ödemediği gerekçesiyle de sık sık gündeme gelen Demirören ve İtalyan Sisal ortaklığındaki Milli Piyango 2023'te 400 milyon zarar etmiş.

Ziraat Bankası’na olan 800 milyon dolardan fazla kredi burcunu ödemediği gerekçesiyle de sık sık gündeme gelen Demirören ve İtalyan Sisal ortaklığındaki Milli Piyango 2023'te 400 milyon zarar etmiş.

2020 yılında 10 yıl süreyle işletmesi için Demirören Holding ve İtalyan Sisal ortaklığına devredilen Milli Piyango’nun 2023 yılında 400 milyon lira zarar ettiği ortaya çıktı.

DW Türkçe’den Kıvanç El’in haberine göre, Demirören’in zararını devlete ödetti. 400 milyon lira zarar eden Milli Piyango, Varlık Fonu'na aktarması gereken 356 milyon lirayı aktarmadı.

TBMM’ye sunulan rapora göre zarar, kamu payından kesilerek kâra dönüştürüldü. Yani Milli Piyango devlete aktarması gereken 356 milyon lirayı kendine aktardı. Geri kalan zararı da talihlileri tarafından alınmayan ikramiyelerden karşıladı. Rapora göre, 2023 yılında 3 milyar lirayı aşan ikramiye dağıtıldı.

Sayıştay raporları, şans oyunlarını yeterince denetlenmediğini belirtiyor.

Demirören Ziraat Bankası’na olan 800 milyon dolardan fazla kredi burcunu ödemediği gerekçesiyle de sık sık gündeme gelmişti.

Satışın arkasında ne var?

Milli Piyango'nun 2020 yılında Demirören'e satışı sonrası kamuoyunda birçok iddia gündeme geldi.

İktidarın da teşvik etmesiyle Ziraat Bankası'ndan aldığı yüklü krediyle Doğan Medya'yı satın alan Demirören'in verilen tüm iktidar desteğine rağmen bu işten zarar ettiği belirtiliyor. İddiaya göre, tam da bu nedenle, Demirören'e bir tür "hediye" olarak Milli Piyango ihalesi verildi.

Varlık Fonu'nun ihale bilgilerini açıklamaması, ihaleye Demirören-Şisal ortaklığı dışında katılan olup olmadığının bilinmemesi ve ihale şartlarının dahi gizlenmesi bu iddiaları sürekli hale getirdi.

Satıştan kim kârlı çıktı?

soL yazarı ve emekli Sayıştay Denetçisi Kadir Sev, Milli Piyango'nun Demirören'e devredilmesi sonrası hazırladığı bir haberde, satışın arkasındaki ilginç rakamlara dikkat çekmişti.

2017 yılında Milli Piyango’dan kamuya 1,4 milyar lira aktarıldığını, bu miktarı düşününce 28 milyar liraya yapılan satışın "kârlı" gibi gösterildiğini belirten Sev, işin arkasındaki gerçeği ise şu sözlerle açıklamıştı:

"Vergileri bir yana bırakalım; 2017 Aralık ayındaki 654 milyon liranın Ağustos/2019 itibariyle değeri yaklaşık 840 milyon; bunun 10 yıldaki tutarı ise 8,4 milyar lira. Hiçbir şey değişmemiş olsaydı bugünkü değerlerle on yılın sonunda Kamuya 8,4 milyar lira aktarılmış olacaktı.

Hemen, Devlet 20 milyar kazançlı çıktı diye bir yorum yapmayalım. İşin içinde başka oyunlar var.

Hasılat 3,4 milyar lira iken kamuya 653 milyon lira aktarıldığına göre üç kat artıp 9,3 milyara çıktığında en azından katkı tutarının da o oranda artacağı, kamuya en az 1 milyar 952 milyar lira aktarılacağı ortaya çıkıyor: On yılda yaklaşık 20 milyar lira…

Bu hesabı bir de Ağustos 2019 fiyatlarıyla yapalım: Aralık 2017 yılındaki 1,5 milyar liranın 2019 Temmuz ayındaki değeri 2,5 milyar lira: On yılda 25 milyar lira…"

'Üste para vermiş bile olabilirler'

"Satılan bedelle, Milli Piyangonun kamuya katkısını karşılaştırıp yalnızca 3 milyara satıldı diye dövünebiliriz. Ne yazık ki bu da doğru değil.

Genel Müdür konuşmasında, maliyetin düşürülmesi için yeni önlemler aldıklarını söyledi. Bunları bilmiyoruz: Satın alsınlar diye üste para vermiş bile olabilirler."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler