Demokrat Parti’de, 'Merkez Sağı Büyütme' Tartışması
Demokrat Parti’de (DP), 17 Kasım Pazar günü yapılan 15’inci olağan kongrenin ardından adeta yaprak dökümü yaşandı.
Demokrat Parti’de (DP), 17 Kasım Pazar günü yapılan 15’inci olağan kongrenin ardından adeta yaprak dökümü yaşandı.
Kongrede Gültekin Uysal yeniden genel başkan seçildi.
Ancak partinin “merkez sağın yeni toparlanma adresi” olmasına dönük girişimlerinin sonuçsuz kaldığı ve partinin “apar topar” kongreye götürüldüğünü savunan İzmir Milletvekili Salih Uzun ile İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt istifa etti.
DP’nin parlamentodaki sandalye sayısı böylece bire düştü.
Kongrede genel başkan adaylığı kabul edilmeyen İlay Aksoy, usulsüzlük gerekçesiyle, yargıya başvurma kararı aldı.
Gültekin Uysal'dan gelişmelere dair henüz bir açıklama gelmedi.
DP’nin Pazar günkü kongresinin ardından yaşanan istifalar, parti içinde uzun süredir yaşanan “merkez sağın adresi olma” tartışmasının uzantısı olarak görülüyor.
DP; 2023 seçimleri öncesinde muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayı ve parlamenter sisteme dönük ortak anayasa yapma hedefi doğrultusunda oluşturulan Altılı Masa’da yer alan siyasi partiler içinde yer almıştı.
DP, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde, CHP listelerinden aday gösterilen Cemal Enginyurt, Salih Uzun ve Haydar Altıntaş ile parlamentoda temsil ediliyordu.
Altılı Masa’nın dağılmasının ardından, İstanbul Milletvekili Cemal Enginyut ve İzmir Milletvekili Salih Uzun’un öncülüğünde , DEVA Partisi ile Meclis’te ortak grup kurmak için gayriresmi görüşmeler yürütülmüş, ancak sonuç alınamamıştı.
Bu girişimin altında ise Meral Akşener’in genel başkanlığı bırakması ile dağılma sürecine giren İYİ Parti’nin yerine merkez sağda güçlü bir alternatif oluşturma arayışı yatıyordu.
İki milletvekilinin bu amaca dönük olduğu belirtilen DEVA Partisi ile “ortak grup kurma” girişimi, Genel Başkan Uysal’ın karşı çıkması üzerine sonuçsuz kalmıştı.
Bu makalede Twitter içeriği bulunmaktadır. Çerez ve diğer teknolojileri kullanıyor olabilirler, bilgisayarınıza herhangi bir şey yüklenmeden önce sizin rızanızı alırız. İzin vermeden önce çerez politikasını okumak ve gizlilik politikasına göz atmak isteyebilirsiniz. Bu içeriğe ulaşmak için lütfen "kabul et ve devam et" seçeneğine tıklayın.
Tüm bu gelişmelerin ardından DP yönetimi, Uysal’ın da isteği doğrultusunda 15. Olağan Kongresi’ni 17 Kasım’da yapma kararı aldı.
Ancak iki milletvekili geçen hafta bir açıklama yaparak henüz yasal süre olmasına karşın, kongrenin “oldu bittiye getirildiğini” savundu ve partide herhangi bir yönetim kademesine aday olmayacaklarını açıkladılar.
Geçen hafta ortak açıklama yapan Uzun ve Enginyurt, “Yapılacak olan kongrenin partimize ve ülkemiz muhalefetine bir can suyu sağlayabilecek şekilde yeniden ele alınması, bu sebeple de kongre tarihinin değiştirilmesi gerektiğini defaatle dile getirmiş olmamıza rağmen, talebimiz ısrarla dikkate alınmamıştır” görüşünü dile getirdiler.
İki milletvekili kongreye de katılmadı.
Uzun: 'İhtiyaç duyduğumuz çatıyı inşa etmek üzere ayrılıyorum'
Salih Uzun ve Cemal Enginyurt, istifa kararlarını eşzamanlı olarak sosyal medya hesaplarından duyurdular.
Demokrat Parti çatısı altında Doğruyol Partisi ile birleşen Anavatan Partisi’nin son genel başkanı olan Salih Uzun istifa açıklamasında, DP çatısı altında birleşmenin, "merkez sağı birleştirmek için kat edilen uzun ve meşakkatli yolun sonucu” olduğunu ifade etti.
Merkez sağ siyasetin “Türkiye’nin çimentosu” olduğunu belirten Uzun "Merkez siyasetin tarihsel adres olma sorumluluğuna uygun davranılmamıştır. 33 yıl önce girdiğim o binadan, ihtiyacımız olan çatıyı inşa etmek üzere ayrılıyorum" dedi.
Uzun, açıklamasını, “merkez zaruridir, makul mümkündür” ifadeleriyle bitirdi.
Enginyurt: 'Merkezi oluşturalım dedik, kabul görmedi'
İstifasını sosyal medya hesabından video paylaşımı ile duyuran Enginyurt ise Türkiye’nin içinde bulunduğu koşulların, “merkez bir oluşumun şart olduğunu gösterdiğini” ve bunun için de Demokrat Parti’nin Mart 2025 için kongre kararı aldığını anımsattı.
“Kongreye kadar merkez sağı toparlamak için Anavatan Partisi, DYP ve başka partilerde siyaseten yapan insanları biraraya gelmesi ile merkez oluşturalım dedik” diyen Enginyurt, ancak aniden 17 Kasım için kongre kararı alındığını ifade etti.
Ani kongre kararının partinin büyümesine katkı sağlamayacağını Uysal’a da anlattıklarını belirten Enginyurt, “Bu saatten sonra DP de düşüncemizin kabul görmediği gördük” dedi.
İki milletvekilinin şimdilik bağımsız kalacağı belirtiliyor.
Aksoy kongreyi yargıya taşıyor
DP’nin Pazar günkü kongresinde, Genel Başkan Gültekin Uysal’ın karşısına, partinin Genel İdare Kurulu üyesi de olan İlay Aksoy genel başkan adayı olarak planlıyordu.
Ancak Divan Başkanlığı Aksoy’u aday göstermek isteyen delegelerden bazılarının imzasını çektiğini, bazısının da geçersiz saydığını duyurarak, adaylık başvurusunu kabul etmemişti.
Aksoy sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kongrenin “antidemokratik ve usulsüz” koşullarda yapıldığını savundu:
“Benim seçilme, delegelerimizin seçme hakkına, hür iradesine el konulmuştur. Partimizin itibarı adına gerekli yasal işlemleri ben ve ekip arkadaşlarım başlatacağız.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.