Deposu Yanan Küresel Arşivleme Şirketi Depo Yangınlarıyla Ünlü, 17 Yılda Şirketin Altı Deposu Yanmış

Deposu Yanan Küresel Arşivleme Şirketi Depo Yangınlarıyla Ünlü, 17 Yılda Şirketin Altı Deposu Yanmış

Fortune 1000 şirketlerinin yüzde 95’ine hizmet veren ve kendisi de bir Fortune 1000 şirketi olan Iron Mountain, özellikle kamu ve bankacılık sektörüne önemli arşivleme, depolama, dijital dönüşüm, güvenli imha ve güvenli saklama hizmetleri veriyor.

Fortune 1000 şirketlerinin yüzde 95’ine hizmet veren ve kendisi de bir Fortune 1000 şirketi olan Iron Mountain, özellikle kamu ve bankacılık sektörüne önemli arşivleme, depolama, dijital dönüşüm, güvenli imha ve güvenli saklama hizmetleri veriyor.

Şirketin web sitesindeki bilgilere göre Iron Mountain S&P 500 şirketleri arasında.

1950 senesinde kurulmuş ve New York Borsası’nda hala işlem gören, Fortune 1000 listesindeki birçok şirkete hizmet veren şirketin daha önce de ABD (1997), Arjantin (5 Şubat 2014), İtalya (2011), Britanya (2006) ve Kanada gibi ülkelerde de depoları ‘yanmış’.Londra’daki yangında da itfaiye kundaklamadan şüphelenmiş.

2014 senesinde Computerworld’de çıkan bir habere göre ’17 senede şirketin altı deposu yanmış’. Özellikle bankaların verilerinin saklandığı depolarda çıkan bu yangınların bazılarında – Arjantin’deki gibi – hayatını kaybeden itfaiyeciler de olmuş.  

Arjantin’de yangından sonra başlatılan soruşturmaya dair Arjantin Mali İstihbarat Birimi (UIF) Genel Direktörü José Sbatella yangının vergi kaçakçılığına dair delillerin karartılması için çıkartıldığına inandıklarını açıklamış. Benzer bir açıklama da Arjantin Federal Kamu Gelir İdaresi’nden (AFIP) gelmiş.

The Argentina Independent’ta yer alan habere göre Sbatella “Iron Mountain ve müşterileri arasında kanıtları yok etmek adına bir komplo olduğuna inanıyoruz” deyip depoda bilgileri saklanmakta olan, aralarında HSBC ve BNP Paribas gibi bankaların da bulunduğu bazı büyük finansal kuruluşların olduğu bir listeyi açıklamış.

Yangının olduğu dönemde Ekonomik Suç ve Para Aklama Birimi tarafından yönetilen 29 aktif soruşturmada adı geçen 43 şirketin de belgeleri Iron Mountain depolarında saklanmaktaymış.

Şirketin deposunun yangın güvenliğine dair yetersizliklerini ortaya çıkaran denetim memuru Edgardo Casto görevden alındıktan seneler sonra, Castro’nun uyardığı nedenlerle çıkan yangın dokuz itfaiyecinin de ölümüne neden olmuş.

Gerçek Gazetesi’nde yer alan habere göre Iron Mountain Türkiye’ye 2014 senesinde RM Arşiv Yönetim Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi’ni satın alarak girmiş. Bu devirle RM Arşiv’in aldığı tüm ihaleler Iron Mountain’a geçmiş.

515325 sicil nosuyla kayıtlı RM Arşiv’in Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki kuruluş belgelerine göre ise şirket 2004 senesinde kurulmuş. Kurucu hissedarlar ise T.C vatandaşı ve Emiroğlu Holding Başkanı Mehmet Haluk Emiroğlu (1966 doğlumlu), Panama Cumhuriyeti’nde faliyet gösteren tüzel kişilik Atsina S.A, yine T.C vatandaşı Mehmet Haluk Emiroğlu (1932 doğumlu), Ayşe Zeynep Herta Emiroğlu, Rukiye Sevin Emiroğlu.

Kurucu hissedarlardan Atsina S.A’yı biraz araştırınca ise şirketin vergi kaçakçılığına dair basına sızan Panama Belgeleri’nde Ürdün’le bağlantılı bir şekilde adı geçiyor.

Türkiye’de şirketin hangi kamu kuruluşları ve bankalara hizmet verdiğine dair bir bilgi yok. Diken’in ulaştığı bir şirket yetkilisi bu konuda bilgi veremeyeceğini, müşteri bilgilerinin özel olduğunu söyledi.

Hilal Sarı/Diken

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler