Dolardaki yükselişi durdurmak için kamu bankaları tekrar devreye girdi

Dolardaki yükselişi durdurmak için kamu bankaları tekrar devreye girdi

Dolar/TL'de bugünkü yükseliş düne kıyasla sınırlı kalırken, kamu bankalarının tekrar devreye girerek müdahale uygulamasına dönüşü bu gelişmede etkili oldu.

TL’nin dün dolar karşısında yüzde 7 değer kaybetmesinin ardından bugün kamu bankaları döviz satarak kurdaki yükselişi önlemeye çalışıyor.

Bloomberg’den Kerim Karakaya, Çağan Koç ve Beril Akman’ın “Sert düşüşün ardından Türk kamu bankaları TL’yi savunmaya geri döndü” başlıklı haberine göre, dolar kurundaki artışı frenlemek üzere bugün kamu bankaları tekrar devreye girdi.

Dün, Mehmet Şimşek yönetimindeki Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu bankalarının Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinden döviz satarak kura müdahale etmesi uygulamasına ara vermiş, ancak kurdaki artışın yüzde 6’yı aşması üzerine tekrar müdahale başlamıştı.

Uygulamanın geçici olarak da olsa askıya alınması ve dolar kurunun artması, yabancı yatırımcılar tarafından “normalleşme sinyali” olarak algılanmıştı.

Bugün, kamu bankalarının tekrar devreye girmesinin etkisiyle kurda yükseliş sınırlı kaldı ve dün 23,17’yi gören kur bugün 14.38 itibarıyla 23,37 seviyesinde bulunuyor.

CDS BUGÜN YÜKSELDİ

Kamu bankalarının bugün tekrar kura müdahale politikasına dönmesiyle Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) de tekrar yükselişe geçti ve dün 483 baz puan iken bugün 516 baz puana yükseldi. Böylece CDS haziran ayında ilk kez yükselmiş oldu.

İsveç merkezli banka olan SEB AB’nin gelişen piyasalar baş stratejisti Erik Meyersson, yıl sonu için dolar/TL’nin 27 seviyesine yükselmesini beklediğini dile getirdi.

YATIRIMCILAR TEMKİNLİ

Bloomberg haberinde “Yatırımcılar, geleneksel olmayan para politikalarının faydalarını bu kadar uzun süre savunduktan sonra Erdoğan’ın radikal bir değişime izin verip vermeyeceği konusunda temkinli davranıyor” ifadeleri yer aldı.

Londra merkezli Ebury’den Enrique Diaz Alvarez, “Erdoğan’ın makul para ve maliye politikalarına dönmüş gibi göründüğüne dair küçük bir umut ışığı var. Ancak Erdoğan’ın U dönüşü yaptığına ikna olmam için daha fazlasını görmem gerekiyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler