Döviz Bürolarından Ortak 'Sahte Dolar' Açıklaması!

Döviz Bürolarından Ortak 'Sahte Dolar' Açıklaması!

TÜYEMDER (Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Büroları Derneği) piyasadaki sahte dolar iddialarıyla ilgili "Bir panik havası yaratılmaktadır.

TÜYEMDER (Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Büroları Derneği) piyasadaki sahte dolar iddialarıyla ilgili "Bir panik havası yaratılmaktadır. Sektör temsilcileri olarak sahada yaptığımız çalışmalar neticesinde iddialara konu olan sahte paralara rastlanmamıştır" açıklamasını yaptı.

Piyasadaki sahte dolar iddiasına ilişkin TÜYEMDER (Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Büroları Derneği) ortak basın açıklaması yaptı.

Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bir panik havası yaratılmaktadır. Sektör temsilcileri olarak sahada yaptığımız çalışmalar neticesinde iddialara konu olan sahte paralara rastlanmamıştır.

1 haftadır yaptığımız çalışma sonucunda sadece tüm Türkiye'de elimize geçen 2 adet sahte banknot paradır. Bunun dışında bir paraya rastlamadık.

Tüm döviz bürolarına da mesaj attım. Elinizde sahte para varsa bize mesaj atın diye. Sadece bu 2 paraya ulaşabildik bunlar da makinelerimizden geçmemektedir.

Basında ve sosyal medyada 600 milyon dolar veya 1 milyon dolar sahte para olduğu şeklindeki haberler tamamen asılsızdır.

Piyasada 1000 dolar dahi sahte para yoktur."

NE OLMUŞTU?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, son günlerde basın yayın organlarında gündeme getirilen sahte dolar basımı ve dağıtımının araştırılması için re'sen soruşturma başlatmıştı.

Soruşturmanın ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) açıklama yapmıştı.

TCMB'DEN AÇIKLAMA

TCMB'den sahte yabancı banknotlara ilişkin duyuru yapıldı. Duyuruda, TCMB'nin banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürüttüğü belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda son günlerde piyasada sahte yabancı banknot dolaşımının arttığına dair haberlere konu olan sahte efektifler, adli merciler tarafından bilirkişi raporu düzenlenmesi amacıyla Bankamıza gönderilmiştir. Söz konusu sahte efektiflere dair Bankamız tarafından hazırlanan bilirkişi raporları, adli mercilerin yanı sıra bankacılık sektörünün uyarılmasını teminen Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ile paylaşılmıştır. Bunun yanında teknolojik altyapıda sahteciliğe karşı tedbir alınmasına yönelik gerekli yönlendirmeler yapılmıştır."

TBB'DEN AÇIKLAMA

Türkiye Bankalar Birliği'nden (TBB) yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son günlerde piyasada sahte döviz banknotlarının dolaşımının arttığına dair haberler yer almaktadır. Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla; kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır.

Bankacılık sektörü, ilgili kamu kurumlarıyla yakın iş birliğinde, ekonomik faaliyetin sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde devam etmesi, müşterilerin hak ve menfaatlerinin korunması ve sahte dövizle etkin mücadele için gerekli çalışmaların kısa sürede tamamlanması amacıyla hassasiyetle çalışmaktadır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler