Elveda Tanık Yazdı: Gündüzalp’in Mezarı Nerededir?

Elveda Tanık Yazdı: Gündüzalp’in Mezarı Nerededir?

Geçmişten günümüze her yıl Haziran ayının ikinci Pazar günü, Ankara İli, Beypazarı İlçesinin Hırkatepe Köyünde Gündüzalp’i anma etkinlikleri düzenleniyor.

Gazi Gündüzalp’in kabri başında ki panoda; “1158-1236 Gündüz Alp Hayma Ananın eşi Ertuğrul Gazi’nin babası Osman Bey’in dedesidir. Oğuzların Kayı boyunun damgası IYI şeklinde yanlarda iki ok ile ortada bir yaylı oktur.

Kayı’nın manası muhkem, kuvvet ve kudret sahibi demektir.

Türk boyları büyük göç esnasında değişik yönleri ve yolları tercih etmişlerdir.

Kayı boyu da dokuzuncu asırdan sonra Aral havzasından hareket edip Ceyhun’a geçerek Horasan’a oradan Azerbaycan ve Ahlat’a, oradan da Hasankeyf ve Harput’a daha sonra da, I. Alaeddin Keykubat (1219- 1236) tarafından kendilerine verilen Ankara’nın batısında ki Karacadağ bölgesine bilahare de III. Gıyaseddin Keyhüsrev (1264- 1283) tarafından kendilerine kışlık ve yazlık olarak tahsis edilen Söğüt ve Domaniç bölgesine vararak 3.500 km kadar olan göçü tamamlamışlardır.

Kayı boyu bahsedilen göçü on üçüncü yüzyılın ikinci yarısında 400 çadır ile boy beyi Gazi Gündüz Alp yönetiminde yapmıştır.

Gazi Gündüz Alp’in eşi Hayme Ana olup; Sungurtekin, Gündoğdu, Ertuğrul ve Dündar adında 4 oğlu vardır.

Anılan göç sırasında Gazi Gündüz Alp Ankara’nın Beypazarı İlçesi Hırkatepe Köyünde Rumların yaptığı baskın sırasında şehit olmuştur. Mezarı buradadır ve tarih boyunca korunarak adına yakışır şekilde türbe haline getirilmiştir. Köy halkı askere gönderdikleri gençlerini hep birlikte dua ile buradan uğurlarmış, hacet bayramı/ yağmur duası törenlerini burada yaparlarmış. Bu töre bugün de böyledir Her yıl Haziran ayının ikinci haftası Pazar günü yağmur duası töreni yapılmakta; Gazi Gündüz Alp de hayır dua ile anılmaktadır. Gazi Gündüzalp’in türbesine tarihte olduğu gibi bugün de hürmet edilmektedir. Türbenin bakımını köyde yaşayan en yaşlı Gündüz Alp üstlenmekle beraber; tüm köy halkı türbenin bakım, onarım ve temizlik başta olmak üzere rutin ihtiyaçları ile ilgilenmektedir.

Hırkatepe Köyü göç yolu üzerinde Köroğlu Dağlarının uzantısı Aladağ ve Keltepe’nin( 1840 mt)

Güney eteklerinin paralelindeki derin vadidedir. Baskın yeri olarak uygundur. Hırkatepe Köyü’ne Elmabeli (1.125 mt) geçidi ile ulaşılır. Gazi Gündüzalp şehit olduğu yerde toprağa verilmiş, mezarının bulunduğu yere 40 kişi bırakılmış, mezara sahip olmaları ve orayı yurt tutmaları sağlanmıştır. Daha sonra Gazi Gündüzalp’in mezarını ziyarete gidenlerin ve gelenlerin Kırk’a gidelim, Kırk’dan geliyoruz demeleri dolayısıyla köyün adı Kırka olarak söylenegelmiş ve benimsenmiştir. Cumhuriyet öncesi ve ilk yıllarında “Kırka Köyü” olarak anılan köy, önce “Hırka Köyü” daha sonra da Hırkatepe Köyü(1964) olarak bugün ki adını adını almıştır. Ancak köy sakinleri nerelisin diye sorulduğunda Kırkalıyım diye cevap verir, çevre köyleri de bahsi geçtiğinde halen Kırka olarak anarlar.

Gazi Gündüzalp’ten sonra Kayı boyunu Hayme Ana ve oğlu Ertuğrul selametle göç ettirmiştir. Her Türk Hayme Anayı ana bilmiştir. Hayme ana oğlu Ertuğrul Gazi’ye rehber olmuş, torunu Osman Beyi de Bey olarak yetiştirmiştir. Osman Bey de adını verdiği büyük Türk Devletini kurmuştur. Hayme Ana’ya türbe yapılmış; Ankara’nın bir ilçesine “Haymana” adı verilmiş; Kütahya İli Domaniç İlçesi Çarşamba Köyünde Eylül ayının ilk haftası Pazar günü her yıl törenlerle anılmaktadır.” yazısı bulunuyordu.

elvedatan@gmail.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler