Erdoğan Esad'la görüşecekti... Şam yönetimine teklif sunuldu

Erdoğan Esad'la görüşecekti... Şam yönetimine teklif sunuldu

Ankara'nın Şam’la görüşmesi gündemdeyken hükümete yakın Türkiye Gazetesi, Türkiye, İran, Rusya ve Suriye'nin görüşmeler yaptığını masada Suriyelilerin geri dönüşüyle ilgili planların olduğu söylendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir hafta önce Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Putin’le görüşmesinin ardından Suriye’yle ilgili gündemler ön plana çıkmaya başladı.

AK Parti tarafından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmenin önünün açık olduğu belirtilirken, Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP’nin yeni Suriye politikasına destek verdi.

“TÜRKİYE’NİN RUSYA, İRAN VE ŞAM REJİMİ İLE YÜRÜTTÜĞÜ GÖRÜŞMELERDE…”

Esad’la ne zaman ve nasıl görüşme yapılacağı henüz bilinmiyor. Ancak, hükümete yakın Türkiye gazetesi, geçen hafta yayımladığı haberinde, Erdoğan ile Esad’ın telefonda görüşmelerinin planlandığını öne sürmüştü.

Türkiye Gazetesi bugün Yılmaz Bilgen imzalı haberinde, “Türkiye’nin Rusya, İran ve Şam rejimi ile yürüttüğü görüşmelerde mültecilerin geri dönüşü önemli yer tutuyor” ifadelerine yer verdi.

Habere göre, Türkiye’nin diğer ülkelerle birlikte Suriye yönetimiyle görüştü ve masada teklifler sundu.

MASADAKİ TEKLİFLER

Haberde şunlar kaydedildi:

“Türkiye, taraflara ilk aşamada Humus, Şam ve Halep’in güvenli geri dönüş için pilot bölge olması ve daha sonra bu çerçevenin genişletilmesini istiyor. Ankara’nın teklifinde dönüş esnasında mültecilerin can güvenliği ve sonrasında mallarının iadesi, tüm özlük haklarının verilmesi ve sürecin garantör ülkeler dâhil tarafların kabul edeceği bağımsız siyasi, askerî uluslararası niteliğe sahip birimler tarafından kontrolü de var.”

Öte yandan, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Mahli, Türkiye’nin garantör olduğu bir proje dâhilinde yüzbinlerce Suriyelinin evine dönmekte tereddüt etmeyeceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler