Erkan Sevinç’in yeni yazısı
YURDUM MALI ROCK
Onların yaptığı müziğe bu ad takıldı. Türk insanın gibi onların müziği de karışık..Bir oradan bir buradan..Bazenarabesk, bazen grunge, bazen Müslüm, bazen Kurt Cobain..İki kültür arasında kalmış batılı gibi büyütülmüş ama kökleri doğuda olan Türk insanının dilinden konuşan tek rock grubu belki de…Gitar / vokalde Kaan Tangöze, geri vokal / bas gitarda Ari Borakas, gitar / geri vokalde Batuhan Mutlugil ve davulda Doğaç Titiz’den kurulu Duman daha çok Nirvana, Pearl Jam gibi gruplardan etkilenmiş durumda. Solistleri Kaan’ın vokali gazel tadında. Kaan bunu bilinçli olarak yapmadığını söylüyor..
“Bir dönem barlarda çaldık,çok sıkılmıştım. Çaldığımız müziğin memleketi Seattle’a gittim. Orada hem pazarlama eğitimi gördüm hem de müziğe daha fazla yoğunlaştım. Memleket hasretinden olsa gerek daha önce farketmediğim bir derinlik gördüm. Türk müziğine başka türlğ bakmaya başladım”
Kaan Bilkent Üniversitesi Otel Yönetimi ve Turizm Bölümü mezunu. University of Seattle’de ekonomi üzerine yüksek lisans yaptı. Eğitimini sürdürürken Yakup Trana ile müzik çalışmalarına devam etti. İki şarkısı Amerika’da toplama bir albümde yer aldı.
Duman kurulmadan önce Ari Barokas ile “Mad Madame”isimli cover yapan bir grupları vardı. Duman ilk albümünü çıkarmak için yola koyuldu; ancak grubun henüz bir ismi yoktu. Bunun üzerine grubun ismi "Hâlimiz Duman" isimli şarkıdan esinlenilerek Duman oldu.
Kaan ,Ari ve Batuhan’ın solo çalışmaları da var. “Bazen kendi aramızda konuşurken “Bir Duman Festivali yapalım” diye dalga geçiyoruz. Sırayla çıkalım, solo soloçalalım, en sonunda Duman’la ortalığı karıştıralım”diyenTangöze yaşamındaki en acı gününü sevgilisinin o sahnedeyken intihar etmesiyle yaşadı. Grup elemanlarından Batuhan Mutlugil daha önce babasıyla birlikte “Blue Blues Band”da çaldı. 14 yaşındayken babası Batuhan’a gitarını verdi ve böylece gitarın büyüsüne kendisini kaptırdı. Yelken şampiyonu olan Batuhan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Fransız eşinden Batu Luka adında bir oğlu var.
Kaan anlatıyor..
“Şimdi devir çok değişti. Hem her şeye her yerden ulaşabiliyorsun hem de hayat alabildiğine hızlandı. Gidiyorsun, otelde biraz dinlenip konsere çıkıyorsun, sonrasında yine otele dönüyorsun ve kendini odaya atıyorsun. Arabayla yakın yerlere gidiyoruz ama o yolculuklarda da kafa dağıtmak için futbol falan oynuyoruz. Yoksa geçmiyor o yol! Yine de ne yaparsak yapalım bir şeyler dinliyoruz. Erkin Baba’sız olmuyor mesela, illa onun bir şarkısı döner konser öncesinde, kuliste ya da otelde. Onunla güzel hatıralarımız da var. Herkes bir yana, o bir yana. Sahiden babamız gibi.”
Duman ilk çıkışını 1999 yılında çıkan “Eski Köprünün Altında” isimli albüm ile yaptı. Daha sonra “Belki Alışmam Lazım “ , “Seni Kendime Sakladım” ve “En Güzel Günüm Gecem” geldi. Türkiye’nin ilk müzik DVD si “Bu Akşam” onların eseri. Hergün onlarca albümün çıktığı ülkemizde Duman’a duyulan sevginin nedeni en başından beri sözünü esirgemeyen -Masal’da Deniz Gezmiş ve Adnan Menderes idamları, Özgürlüğün Ülkesi’nde ABD nin Irak işgali-ve Türkçe’nin güzelliğine saygıda kusur etmeyen yapıları.
Grubun 2009'da çıkardığı Duman 1 albümündeki "Rezil" şarkısında "Lem yelid ve löp yutar" şarkı sözü tartışma uyandırdı. Şarkıda İhlas Suresi'yle dalga geçildiği ve ateizm propagandası yapıldığı iddia edildi. Kaan "Orada eleştirdiğimiz şey dinin suistimal edilmesi. Kimsenin haddine düşmez insanın dini ve inancıyla dalga geçmek. Konunun öznesi, ortada dönen bir tezgâhın olması. Burada fena olan bunu tespit edip ortaya koymak mı yoksa bunu yapıp çıkar sağlayanlar mı? İhlas, anlamlı ve en güzel sûrelerden biri. Biz değerini bilmeden, farkında olmadan bir şeyler yapmıyoruz. Din adamı gönülden inanarak, iyilik ve güzellik içindeyse biz de onunla beraberiz. Lem Yelid'i deforme etmek kimsenin haddine değil, bizim de... Hepimiz Müslüman'ız.”diyor.
Grup için bakın müzik yazarı Deniz Durukan ne diyor?
“Duman ikibinli yıllarda rock müziğine yön vermiş,rockmüziğin buralı olmasına katkıda bulunmuş özel birkaç isimden biri. Aşık Veysel, Fikret Kızılok ruhu Sezen Aksu duyarlılığının hissedildiği Kaan Tangöze’nin vokali yurdum insanının hüznüne tekabül ediyor. Müzikal alt yapılarını da oldukça başarılı bulduğum grup hem özgün hem de çok samimi. Popülerlikleri popülist söylemden değil bu unsurların hepsini içinde barındırmaktan kaynaklanıyor”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.