Everest zirvesine çıkmaya çalışan Kazak dağcıyla sohbet

Everest zirvesine çıkmaya çalışan Kazak dağcıyla sohbet

Doğan SATMIŞ'ın yeni yazısı...

Dünyanın Kuzey Yarım küresi, yaz aylarına hazırlanırken, havalar çok ısınmadan Nisan ve Mayıs ayları dağcılar için özel önem taşır; Dünyanın 7 bin ve 8 bin üstü en yüksek zirvelerine tırmanmak için en uygun zaman, Nisan ve Mayıs aylarıdır çünkü. İşte bu Nisan ayında da, bir Kazak Everest Takımı, ilk kez bir Kazan kadın dağcıyı Everest Dağı'nın zirvesine çıkarmak için harekete geçti bile. Ekip Nisan ayı başından beri Everest macerası için Himalayaların eteklerinde yürümeye başladı ve Everest Ana Kampı'nda çadır kurdu.

Halen tırmanış ekspedisyonunu sürdüren yedi kişilik ekibe efsanevi Kazak dağcı ve Kazak Savunma Bakanlığı Özel Harekat Kuvvetleri Dağ Eğitim Merkezi Binbaşısı Maksut Zhumayev (Cumayev) liderlik ediyor. Kazakların en ünlü dağcısı olan ve dünyanın 8 bin metrenin üzerindeki 14 dağ zirvesinin tümüne tırmanmayı başaran 50 kişi arasına girmeyi başaran Maksut Zhumayev dışında ekipte, Kazak paraşütçü ve atlet Anar Burasheva var. Dediğimiz gibi bu maceranın ana amacı da Anar Burasheva'ya, ilk kadın Kazak dağcı olarak zirve yaptırmak.

Burasheva, kadınların erkeklerle birlikte dünyanın en yüksek zirvelerine tırmanma konusunda eşit derecede yetenekli olduğu dağcılıkta cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi gerektiğine inanıyor. Everest'e bugüne kadar çıkmayı başaran 799 kadın arasına girmek isteyen Burasheva'nın başarıları arasında 3.450 ila 4.315 metre arasındaki yerel zirvelere çıkışlar ve 4.979 metredeki Talgar Zirvesi'nin fethi yer alıyor. Ayrıca kendisi 4.809 metredeki Mont Blanc ve 5.895 metredeki Kilimanjaro gibi tırmanışlara da katıldı. Anar Burasheva, ayrıca deneyimli bir atlet; 42 kilometrelik Thian Shan yarışını, 35 kilometrelik Tengri Ultra yarışını, Almatı Yarı Maratonunu, 42 kilometrelik Irbis yarışını, 30 kilometrelik Kızıl Gezegen Yarışını, 42 kilometrelik Almaty Maratonu'nu ve 60 kilometrelik Madeira Adası Ultra Trail'i tamamladı. Everest'in eşsiz bir konsantrasyon, irade ve kendini aşma deneyimi olacağını söylüyor ve “Bu rotayı geçmeye hazır olduğumu hissediyorum. Kadınların modern dünyada yeni alanlar fethetmesi, kendi hayallerinin ve fırsatlarının sınırlarını genişletmesi gerektiğine inanıyorum” diyor.

BEN DE TANIŞMIŞTIM

Everest Seferi'ni sürdüren Kazak ekibinin lideri Maksut Zhumayev'le ben de tanışma fırsatı buldum. Geçen Mart ayında, Uluslararası Gazeteciler Kayak Kulübü’nün (SCIJ) Kazakistan'ın Almaty kentindeki Shymbulak Kayak Merkezi'ndeki buluşması sırasında kendisiyle tanıştık ve fotoğraf çektirdik. Zhumayev 1977 doğumlu, çevik ve çok başarılı bir sporcu ve dağcı.

Zhumayev, Almaty'da buluşan 100 kadar yabancı gazeteciye hem tecrübelerini anlattı hem de dağcılık macarelarının fotoğraflarından oluşan bir sunum yaptı. Dünyanın 8 bin metrenin üzerindeki 14 dağ zirvesine çıkmasıyla tanınan ve bunu başaran 49 dağcıdan biri olan Zhumayev'e, şu soruyu yönelttim: "Dağların zirvelerine tırmanan ve buraları yakından bilen biri olarak, küresel ısınmanın olumsuz etkilerini bire bir görüp, tanık oldunuz mu?"

İlginçtir, Zhumayev, küresel ısınmanın böyle olumsuz bir etki yaptığına inanmadığını söyledi, ona göre yaşananlar gelip geçici bir hava olayı ve tabiat bunun üstesinden gelecek.

Şahsen ben, Zhumayev'in bu bakış açısına katılmıyorum, bu görüş, küresel ısınmanın olumsuz etkilerini yok sayan bir görüş ama o böyle düşünüyor, sonuçta yaşayıp göreceğiz ve keşke Zhumayev haklı çıksa...

Bu arada Maksut Zhumayev ve Anar Burasheva'ya Everest yolunda başarı dileklerimizi de iletelim, umarım, bu macerayı sonuç alarak tamamlayıp, sağ salim dönerler.

Malum Everest Dağı, 8850 metrelik zirvesiyle dünyanın en yüksek dağı. 5400 metre yüksekliğindeki Everest Ana Kampı'na benim de yürüme şansına sahip olduğum Everest'te, fırtınalı rüzgarlar ve -50°C'deki donlar, çığlar, kaya düşmeleri, buz çatlakları ve kar yağışları gibi hava koşulları çok zorludur. Kazak takımının planlamasına göre tırmanış 12-16 saat sürecek, iniş ise 6-8 saat sürecek.

everest-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler