EYT’liler dikkat! Zamlı başvuru öncesi son 3 gün…

EYT’liler dikkat! Zamlı başvuru öncesi son 3 gün…

Borçlanma yaparak prim gün sayılarını doldurmak isteyen EYT’lilerin borçlanma tutarlarına yapılacak zamdan etkilenmemeleri için 3 gün kaldı. Başvurular e-Devlet üzerinden de yapılabiliyor...

Borçlanma yaparak prim gün sayılarını doldurmak isteyen EYT’lilerin borçlanma tutarlarına yapılacak zamdan etkilenmemeleri için 3 gün kaldı. Başvurular e-Devlet üzerinden de yapılabiliyor. İşte 1 Ocak'tan itibaren borçlanma tutarlarında yaşanacak fiyat artışları...

Yeni yıldan itibaren iğneden ipliğe gelecek zamlardan biri de emeklilikte yaşa takılanların (EYT) ödediği borçlanma tutarlarında yaşanacak.

Borçlanma tutarlarındaki zam oranı asgari ücretteki artışa göre belirlendiği için, 1 Ocak’tan itibaren asgari ücretteki artış kadar günlük borçlanma tutarı artacak.

2023’te geçerli olacak 8 bin 507 TL’lik asgari ücret yüzde 54,66 oranında artırıldığı için, borçlanma rakamları da 2023 yılı itibarıyla bu oranda artmış olacak.

Ancak yıl bitmeden son 3 gün içinde başvuru yapanlar yüzde 54,66’lık artıştan etkilenmeyecek.

GÜNLÜK MİNİMUM TUTAR 69 TL’DEN 106,7 TL’YE ÇIKACAK

Bu yıl borçlanmalarda günlük ödenecek minimum tutar 69 TL idi. 1 Ocak’tan itibaren bu tutar 106,7 TL’ye çıkacak. En yüksek tutar ise 2022’de 517 TL iken, 2023’te 799,5 TL’ye yükselecek.

EYT’liler ile ilgili dün açıklanan yeni düzenleme sonrası, borçlanma yaparak prim gün sayılarını doldurmak isteyen vatandaşlar Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinde uzun kuyruklar oluşturmuştu.

E-DEVLET ÜZERİNDEN DE BAŞVURU YAPILABİLİYOR

1 Ocak 2023 itibarıyla borçlanma tutarlarında yüzde 54,66 oranında artış yaşanacağı için vatandaşlar hızlı hareket etmek istiyor.

Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yapılan açıklamada, bu işlemi yapmak için SGK binalarına gitmeye gerek olmadığı, e-Devlet üzerinden de borçlanma işleminin yapılabileceği duyuruldu.

KİMLER BORÇLANMA YAPABİLİR?

EYT düzenlemesine göre, çalışanın 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, 5 bin günlük prim ödemesinin tamamlanması, kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekiyor.

Buna göre, doğum, askerlik, sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların staj süreleri, hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri, sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri, seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri borçlanılabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler