Gıdacılar kargoda indirim istedi, Bakan ‘tek tık’ sözü verdi
Gıdacılar kargoda indirim istedi, Bakan ‘tek tık’ sözü verdiİhracatçılar, Uzakdoğu ülkelerine ihracatta hava kargo nakliye fiyatlarında indirim talep etti.
Bakan Pekcan, Destek Yönetim Sistemi ile ihracatçıların bürokratik işlemler için harcadıkları zaman ve maliyetin önüne geçecek önemli bir adımı attıklarını bildirdi.
Türkiye, 2019 yılının Ocak - Kasım döneminde hava kargo ile 54 ülkeye 20 milyon dolarlık ihracat yaptı. Hava kargo ile ihracatta ilk sırayı 4.3 milyon dolarla Hong Kong alırken, ikinci sırada 2.5 milyon dolarla Norveç yer aldı. Singapur’a 1.6 milyon dolarlık, Çin’e ise 1.3 milyon dolarlık hava kargo ile Türk ihraç ürünleri gönderildi. Ancak hava korga maliyetleri ihracatçıların rekabet gücünü azaltıyor.
Türkiye’nin taze meyve sebze ihracatında Rusya ve Avrupa pazarlarına bağımlılığını azaltmak isteyen ihracatçılar, özellikle Uzakdoğu ülkelerine ihracatta hava kargo nakliye fiyatlarında indirim istedi.
İHRACATÇIYA ÖZEL TARİFE
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, “2019 yılının 11 aylık döneminde 4.5 milyar dolar gıda ürünleri ihraç ettik. Dikili’de Türkiye’nin en büyük Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulma kararı alındı. Ege Bölgesi’nden yapılan tarım ürünleri ihracatında 10 milyar dolara ulaşmak hayal değil. Bu hedeflere ulaşmak için hava kargo ile Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya ülkelerine ihracatta ihracatçılarımıza özel tarife istiyoruz” dedi.
EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep ile bir araya gelen taze meyve sebze ihracatçısı Agrobay A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Şentürk de, domates ihracatında Rusya’ya alternatif pazarlara yönelme için çalışma başlattıklarını, bu çerçevede Hong Kong’dan gelen talepler çerçevesinde hedef pazarlarını Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya olarak belirlediklerini ancak özellikle birim fiyatı düşük taze meyve ve sebzeler için hava kargo maliyetlerinin yüksek olması nedeni ile şu an için ihracatın mümkün olmadığını dile getirdi.
TEK SİSTEMLE BAŞVURU
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise yaptığı açıklamada, ihracat destek başvurularını 1 Ocak 2020’den itibaren yeni geliştirdikleri Destek Yönetim Sistemi üzerinden alacaklarını, bu sistemle ihracatçıların bürokratik işlemler için harcadıkları zaman ve maliyetin önüne geçecek önemli bir adımı attıklarını söyledi. Pekcan, “İhracatçılarımız, başvurularında, destek türü ne olursa olsun aynı evrakı ilgili birimlere defalarca sunmak zorunda kalmayacak. Bilgi ve belgeler sisteme bir kereye mahsus tanıtılacak ve başvurular sisteme eklenen destek modüllerine yönlendirilecek” dedi. Bakan Pekcan, destekler için başvuru ve değerlendirme süreçlerinin tek bir sistemden çevrimiçi olarak gerçekleştirilmesine yönelik projede destekleri altı ana modül, 13 alt modülde konsolide ettiklerini bildirdi. Buna göre ihracatçı işlemlerini “tek tık” sanal ortamda yapabilecek.
ÜÇ MİLYON BEYANNEME
Bakan Pekcan, şu bilgileri paylaştı: “Modüllerin bir bölümü tamamlandı, bir kısmı geri bildirimler çerçevesinde geliştirilmeye devam ediliyor. Tamamlanan modüller ise vakit kaybetmeden canlı ortamda hizmete alınıyor. Örneğin yılın ikinci yarısında canlı ortama alınan Belgesiz İhracat Kredileri Modülü ile hem Eximbank hem de ihracatın finansmanında önemli rol alan ticari bankalar artık taahhüt kapatma işlemini yaparken ihracatçıdan fiziksel beyanname talep etmiyor. Yaklaşık altı aylık sürede üç milyon civarında beyanname sorgusu elektronik ortamda yapıldı ve ekleri de dahil edilince çok büyük bir kağıt israfının önüne geçilmiş oldu.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.