Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Masalı ve Samimiyet

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Masalı ve Samimiyet

​​​​​​​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son günlerde hazırlıklarının yapıldığı ve Şubat ayı içinde açıklanacağını duyurduğu reform paketi gizemini korurken muhalefetin Güçlendirilmiş Parlamenter sistem tartışmaları da tekrar alevlendi.

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi CHP-İYİ Parti-HDP’nin Anayasa çalışması yaptığı sızmıştı. Bu gizli çalışmanın ana amacının Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda HDP’nin desteğini olmak için tavizler içerdiği İYİ Parti’deki çatlakla ortaya çıkmıştı.

Bugünlerde İYİ Parti’nin Şubat ayı içinde Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş konusunda açıklayacağı proje konuşuluyor. Diğer taraftan CHP ise aynı şey midir bilmiyorum ama yeni partilerle parlamenter siteme geçiş konusunda görüşmeler yapıyor.

Türkiye’de mevcut hiçbir siyasi parti 90 yıldır uygulanan ve 16 Nisan referandumu ile tarihe karışan Parlamenter Sisteme dönüşü talep etmiyor. Onun yerine Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem diye bir şey uyduruldu. Çalışmalar aslında o çerçevede. Fakat bu konuda somutlaşan bir şey yok.

Sadece Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem olarak tek gerçek Başbakanlığın geri dönüşü somut. Yani siyasilerin asıl amacının yeni makam ihdas edilmesi.

Oysa Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’de samimiyet göstergesi TBMM’nin yeniden yapılandırılması konusundaki gayretler olmalıdır. Aslında Cumhurbaşkanlığı Sistemi konusunda hayata geçmesi gereken TBMM’nin yeniden yapılandırılması konusunda muhalefetin iktidarı sıkıştırması gerekiyor. Oysa bu konuda hiçbir girişimleri yok. Bana göre muhalefetin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerilerindeki samimiyeti TBMM’nin yeniden yapılandırılması konusundaki önerleri ve girişimleri ile ortaya koyabilir. Bunu ortaya koymadıkları müddetçe Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem dedikleri değişimin hangi garabete yol açacağını kestirmek imkânsız olacaktır.

O nedenle bugünkü Anayasal yapıya göre Meclis’in özellikle yasama görevini hakkıyla yapabilmesi için muhalefetin önerilerini ortaya koymak zorundadırlar. Bu konuda Meclis’te çalışma başlatmaları gerekecektir. Çünkü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Meclis’in yasama yetkisi mutlaktır. Fakat bu yetkisi kurumsal yapılandırma gerçekleşmediği için kullanılamamaktadır.

Öncelikle Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerisinde bulunan İYİ Parti ve CHP eğer samimiyetlerini Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gereği yeniden yapılandırılması gereken TBMM ile ilgili teklif ve önerilerini ortaya koymak zorundadırlar. Bunu ortaya koymadan kesinlikle Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem taleplerinin  samimiyeti anlaşılamaz. Aksi takdirde anlattıkları milletin gözünde masaldan öteye geçemez.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gereği TBMM’nin yeniden yapılandırılmasından geçmektedir.

Muhalefete sesleniyorum samimiyetinizi TBMM’nin yeniden yapılandırılması ile ortaya koyabilirsiniz.
Benim gördüğüm kadarı ile İktidar halen Parlamenter Sistem yöntemleri ile Meclis’i çalıştırmaktadır. Bunun böyle yürümeyeceği ortadadır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Meclis’in bugünkü durumu ile sürdürülemez. Bir yerde patlar. Yarın Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçilmesinin de alt yapısını oluşturacak TBMM’nin yeniden yapılandırılmasına öncülük ediniz.

Bugün iktidar partisi ve Cumhur ittifakına atacağınız en önemli gol TBMM’nin yeniden yapılandırılması önerisi olacaktır. Samimiyet ile masal arasındaki farkı gösterme vaktidir.

Kalın sağlıcakla…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler