Güneydoğu Seçim-Sonuç İzlenimleri

Seçimlere 10 gün kaldı. Seçim çalışmalarını yürüten siyasiler gerginliği tırmandırmaya devam ediyor. Liderlerin sert söylemleri tabana da yansıyor, öyle ki taraflar seçimleri var olma-yok olma seçimleri olarak görmeye, sertleşen dil sokaktaki vatandaşları karşı karşıya getirmeye başladı, yer yer siyasi parti stantlarına ve partililere yönelik saldırı haberlerini ekranlarda izliyoruz.

Güneydoğudan izlenimler için bölgeyi gezdim. Bölgede saflar erkenden netleştiği için fazla bir gerginlik yaşanmıyor.

Ak parti Türkiye’nin diğer bölgelerinde olduğu gibi neredeyse tüm bölgede de yanlış aday tercihleri nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşıyor, bu nedenle de geçmiş seçimlerdeki oy oranlarını yakalaması zor görünüyor. Bazı illerde adaylar arasında kırgınlıklar, bazı yerlerde diğer adaylarla resim ve görüntü vermeme mücadelesi yaşanıyor. Bu gelişmeler seçmenlere de yansıyor.

CHP bölgede güçlü adaylarla seçimlere giriyor ancak geçmiş dönemlerin eksiklikleri nedeniyle istenen başarıyı yakalaması zor görünüyor. CHP’nin en güçlü olduğu yer Van. 1 sıra adayı Seracettin Bedirhanoğlu çok güçlü bir aileye mensup. Ailenin yanı sıra mütevazi kişiliği ve insanlarla kurduğu olumlu diyalog nedeniyle Van da CHP için büyük bir şans olarak görünüyor. Vanlılar Bedirhanoğlu’nun kesinlikle meclise yollayacaklarını söylüyor. Van 6 YSP, 1 Akp, 1 CHP olabileceği veya 5 YSP,2 Akp,1 CHP olabileceği konuşuluyor.

Bitlis’te 1 sıra adayı eski Şırnak kayyımı, 2 sıra adayı ve oy potansiyeli olan Muaz Ergezen ile aralarında bir tartışma ve kırgınlık olduğu, tepkiler nedeniyle Ak partinin bazı oylarının Millet ittifakı adayı Safter Gaydalıya kayabileceği konuşuluyor. Bitlis’te üç varyasyonlu bir sonuç bekleniyor. 3 YSP, 2 YSP, 1 İYİ parti veya 2 YSP 1 Akp.

Bingöl’de Millet ittifakı eski Ak parti belediye başkanı Serdar Atalay ile seçimlere giriyor. Ak parti mevcut durumu korumaya çalışırken, eski vekil Yusuf Coşkun yerine oğlunu aday gösterdi. YSP 2 sıra adayı Bingöl’de çok sevilen Turhallı ailesinden. MHP ve YRP de güçlü adaylarla seçimlere giriyor. Bir de bağımsız aday var. YSP 2 Akp1 vekil alacağı veya 1 YSP, 1 millet ittifakı, 1 Ak parti olabilir.

Batman, 5 milletvekilinin olduğu kentte YSP 5-0 bekliyor ancak Batman’da Hüdapar adayının etkisi hissedilebilir, 4 YSP, 1 Akp çıkabilir.

Diyarbakır’da da Ak parti listesine tepki var. Diyarbakır’da 1/3 oranında Bingöllü yaşıyor. Her seçimde Bingöllü adaylar vardı, bu seçimde yok. Bingöllüler Akp’nin oy tabanıydı ancak bu seçimde Akp’ye kırgınlar, YRP’ye oy vereceklerini söylüyorlar. Diyarbakır’da Hüdapar adayı yok deniyor ancak, 2 sıra adayı eski Ulucami imamı M.Sait Yaz’a karşı Hüdaparlıların kırgınlıkları olsa da bu camiadan birisi. YSP Diyarbakır’da 11-12 milletvekili hedefliyor ancak, Hüdapar Akp listesine destek verirse bir milletvekili artışı yaşanabilir. 10 YSP, 2 Akp olabilir.

Siirt, Muş, Urfa, Mardin illerinde de Ak parti listelerine tepki var. Urfa’da YSP ve İyi parti oylarını arttırabilir. Diğer illerde YSP’de artış var.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, YSP ve Demirtaş’ın Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararıyla birlikte bölge ortalamasında yüzde 65 oranında Kılıçdaroğlu’na oy çıkabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.