Nevzat Bingöl
Güneydoğu'dan Seçim Notları
Haziran 2023 seçimlerine 5 ay kala siyasetin gündemi iyice ısındı. Önceleri seçimlerin zamanında yapılacağını, erken bir seçimin olmayacağını dillendiren Cumhur ittifakı seçimlerin biraz erkene alınabileceğini söylüyor. Asıl mesele seçimlerin ne kadar öne alınacağı.
Millet ittifakı seçimlerin yeni seçim yasalarının yürürlüğe girmesinden önce, yani 6 Nisandan önce yapılmasını isterken Cumhur ittifakı Mayıs ayında yapılmasını istiyordu. Eski ülkü ocakları genel başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesiyle yaşanan gelişmeler nedeniyle Cumhur ittifakı bu ısrarından vazgeçebilir. Cinayetten sonra ülkücü kesimin MHP’den kopması, sadece bir gecede 37 bin kişinin istifası nedeniyle MHP’nin yüzde 7 barajı aşamayacağı konuşulmaya başlandı. Bu durumda yüzde 7 barajının cumhur ittifakına bir katkısı olmaması nedeniyle, ittifaka giren partilerin oylarının birleştirilebileceği sistem olan eski sisteme göre seçimlerin öne alınmasına cumhur ittifakı da onay verebilir.
HDP’ye Kapatma Cezası
Bölge halkı PKK’ya mesafeli, mevcut partilere güvenmiyor, HDP’ye de soğuk ancak örgütlü kalabilmek amacıyla HDP etrafında kenetlendiğini söylemek mümkün. MHP’nin ısrarı üzerine milliyetçi tabana mesaj verilmek üzere açıldığı iddia edilen HDP’ye kapatma davası, parti hesaplarına bloke konmasıyla devam ediyor. Açılan dava nedeniyle HDP’ye mesafeli duran bazı Kürt STK’ları da HDP ile dayanışma ve destek mesajları veriyor. Açılan dava Kürt seçmenlerin (Hüdapar dışındaki) büyük oranda HDP’de konsolide olmasını sağladı. Bölgede HDP milletvekili sayısını arttırabileceği ve 7 Haziran seçimleri seviyesine çıkartabileceği konuşuluyor. Ak parti bölgedeki bu değişikliğin önüne geçebilmek için Hüdapar ittifakını oluşturdu. Hüdaparlı adayların olduğu Diyarbakır ve Batmanda Ak parti eski seviyelere ulaşamasa da bir miktar oy artışı yaşanabileceği ve milletvekili sayısına etki edebileceği belirtiliyor.
HDP’nin kapatılması durumunda seçimlere girebilme yeterliliği olan DBP, o da olmazsa aynı amaçla kurulan Yeşil sol parti çatısı altında seçimlere girebilir. Disiplinli ve bu konularda artık uzmanlaşmış olan HDP tabanı oy konusunda bir fire vermeyebilir. Pervin Buldan’ın “aday çıkartırız” açıklaması Millet ittifakına HDP ile görüşmelerde “cesur olun” uyarısı olarak anlayabiliriz.
Millet ittifakı bölgede tek listeyle seçimlere girebilir
Millet ittifakı bölgede akıllı bir stratjiyle seçimlere giriyor. “Akp’nin kaybetmesi” üzerine oluşturulan stratejide HDP tabanının cumhurbaşkanı seçimlerinde nihayetinde millet ittifakı adayını destekleyeceği, meclise girecek HDP milletvekillerinin de sistem değişikliği konusunda, millet ittifakıyla birlikte hareket edeceği tezi üzerine bir strateji oluşturmuş. Bu durumda CHP tabanının HDP adaylarına oy verebileceği, milletvekili listesindeki sağ adayların tek listeyle gireceği seçimlerde Ak partiden mümkün olduğunca oy çalarak AKP’nin milletvekili sayısını azaltmak.
CHP’nin bölgede ciddi çıkış yaptığı Van’da CHP bir milletvekilini rahat çıkartabileceği belirtiliyor. Bitlis ve Muş Ak partinin oy kaybı millet ittifakının oy artışı olduğu iller.
Bingöl ve Diyarbakır’da millet ittifakı bir milletvekili çıkartabilir. HDP konumunu daha da güçlendiriyor.
Elazığ, Malatya, Urfa ve Erzurum’da MHP’den ciddi kopuşlar İYİ partiye yarayabilir bu illerde İYİ parti sürprizi yaşanabilir. Urfa’da Ak partiden kopuşlar HDP’de milletvekili sayısını arttırabilir.
Batman’da Ak partiden uzaklaşan oylar, Hüdapar ile takviye edilebilir. Batmanda fazla sürpriz yaşanmaz.
Ağrı da HDP de yükseliş, Ak partide bir düşüş görülebilir. Mardin ve Siirt’te mevcut durum korunabilir.
Seçimlerin yaklaştığı bu dönemde özellikle Ak partiden farklı çıkışları görebiliriz. Cumhur ittifakının Kürt seçmenlerine yönelik yeni söylem ve politikalar beklemek, Kürt seçmen nezdinde itici-kabul edilemeyen bazı yetkililerin görev değişikliklerini beklemek mümkün olabilir. Seçim tarihiyle ilgili de 6 Nisan öncesi olabilme ihtimali uzak değil.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.