Haruki Murakami’den Yeni Roman: "Kaho'nun Hikâyesi"
Dünyada çok geniş bir hayran kitlesine sahip olan, Japonya'da hala geleneksel okurların 'fazla Batılılaşmış ve basit' diye dudak büktüğü Haruki Murakami, üç yıl aradan sonra 77. yaşında yeni romanla dönüyor.
"Şehir ve Belirsiz Duvarları"ndan sonra Murakami'nin "The Tale of KAHO" (Kaho'nun Hikayesi) adlı romanı 3 Temmuz'da birçok ülkede raflardaki yerini alacak. Shinchosha Yayınevi tarafından duyurulan, Japoncası 650, İngilizcesi 352 sayfa olan eser, hem basılı hem de dijital formatta eş zamanlı olarak okurlarla buluşacak. Kitap Japonya'da 2 bin 860 yen, yani yaklaşık 800 liradan satışa çıkacak.
Yayınevinden gelen ilk bilgilere göre yeni romanla, Murakami yarım asırlık kariyerinde bir ilke imza atıyor ve bu kez ilk defa tek başına bir kadın kahramanı merkeze alıyor. 26 yaşındaki resimli çocuk kitapları yazarı Kaho’nun iç dünyasına odaklanan hikâye, yazarın kısa öykülerinden aşina olunan gerçeküstü atmosferi, uzun soluklu bir roman anlatısına dönüştürüyor.
Romanın konusu, Kaho’nun bir akşam yemeğinde ilk kez karşılaştığı bir adamdan işittiği, "Dürüst olmak gerekirse, senin kadar çirkin birini hiç görmemiştim" sözlerinin yarattığı şokla başlıyor. Kaho, bu ağır hakaret karşısında öfke duymaktan ziyade büyük bir şaşkınlık yaşıyor ve bu olayın ardından hayatında Murakamivari klasik "bir dizi tuhaf, açıklanamaz gelişme" başlıyor. Bir karıncayiyen çiftle karşılaşmaktan motorsikletli gizemli adamlara uzanan bu süreç, Kaho'yu gerçeklik ile bilinçaltı arasındaki sınırların belirsizleştiği bir arayışa sürüklüyor.
Yine yayınevinden helen ilk bilgilere göre eserin temelleri, Murakami'nin 2024 ve 2026 yılları arasında Shincho (Yeni Dalga) edebiyat dergisinde (1904'den beri yayınlanan saygın bir Japon dergisi) yayımlanan dört bölümlük "Kaho" serisine dayanıyor. Yazarın dergideki bu tefrikaları genişleterek kaleme aldığı roman hakkında Japon basınına yansıyan başka notlar da var:
Kahramanımız Kaho, kendisini "ne çok güzel ne de çok zeki" biri olarak tanımlayan, 26 yaşında kendi halinde bir çocuk kitabı yazarıdır. Ancak Murakami'nin klasik tarzında olduğu gibi, dış dünyadan gelen sert bir müdahale (bir yabancının hakareti) Kaho’nun hayatının dengesini bozuyor ve düştüğü bunalımdan "dünyanın çıkış kapısını" aramaya itiyor.
Japon kaynakları, romanda Kaho’nun karşılaştığı figürler arasında "Termit Kraliçesi" (Beyaz Karınca Kraliçesi) ve konuşan bir "Karıncayiyen Çifti" gibi absürt öğelerin merkezi rol oynadığını belirtiyor. Bu varlıklar, Kaho'nun bilinçaltındaki korku ve arzuların birer yansıması olarak kurgulanmış.
Kitabın hazırlık aşamasında yayımlanan hikayelerden birinin adı "Kaho, Motosikletli Adam ve Scarlett Johansson". Bu durum, romanda popüler kültür ikonlarının ve sinematik ögelerin yine metaforik bir dille yer alacağına işaret ediyor.
Japon medyasında paylaşılan tanıtım metinlerinden derlenen, romanın ruhunu yansıtan kritik birkaç cümle de var:
"Dürüst olmak gerekirse, senin kadar çirkin birini hiç görmemiştim."
Kaho’nun bir kör randevuda karşılaştığı kaba motosikletçi tarafından söylenen bu cümle, tüm hikayenin fitilini ateşleyen "travmatik başlangıç" noktası oluyor.
"Ben bu dünyanın çıkış yolunu bulmak zorundayım. Sadece kapıyı değil, o kapının ardındaki mutlak sessizliği de..." (Kaho’nun iç sesi)
"Kaho, ne öfke duydu ne de şoka girdi; o sadece saf bir merakla sordu: 'Bu adam aslında bana neyi anlatmaya çalışıyor?' İşte bu merak, onu gerçekliğin ötesindeki ormana sürükledi."
Haruki Murakami'nin, yarım asırlık kariyerinin sonunda kişisel serveti yaklaşık 100 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. Eserleri dünya çapında 50'den fazla dile çevrilerek küresel bir fenomene dönüşen yazar, aralarında Kudüs Ödülü, Franz Kafka Ödülü, Katalonya Uluslararası Ödülü ve en son 2023 yılında kazandığı prestijli Asturias Prensesi Edebiyat Ödülü'nün de bulunduğu sayısız onura layık görülmüştür. Ama yıllardır sürekli Nobel Edebiyat Ödülü arifesinde ismi vitrine çıkan Murakami, "aday" olarak kalmaya devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.