Hasan Âli Yücel ve Köy Enstitüleri beyaz perdede: 'Yücel'in Çiçekleri'
Atatürk'ü Mahir Günşıray canlandırdı
Cumhuriyet devrimlerinin eğitim alanındaki en önemli kurumlarından Köy Enstitüleri, yönetmenliğini Cengiz Özkarabekir'in yaptığı Yücel'in Çiçekleri adlı filmle beyaz perdeye taşındı. Filmin galası 23 Kasım Cuma günü Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılacak.
Film, 1940 yılından başlayarak yurt çapında uygulanan Köy Enstitüleri projesini, yaratıcılarından, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un yaşam hikayeleri üzerinden anlatıyor.
Film, Yücel ve arkadaşlarının toplumsal ve ekonomik zorluklara, siyasal muhalefete rağmen, zorluklara ve tehditlere aldırmadan uyguladıkları ve başarılı oldukları Köy Enstitüleri gerçeğini daha önce denenmemiş bir anlatım diliyle aktarıyor.
Mustafa Kemal Atatürk'ü Mahir Günşıray canlandırdı
Türk sinemasının usta oyuncularından Mahir Günşiray'ın Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandırdığı belgesel- drama türündeki eserin senaryosunu, filmin yönetmenliğini de üstlenen Özkarabekir yazdı.
'Yücel'in Çiçekleri'nde İsmail Hakkı Tonguç’u Muhammet Uzuner, Hasan Âli Yücel'i ise filmde görünür olduğu farklı dönemlerine ait 3 farklı oyuncu canlandırdı.
Yücel'in çocukluğunu Ege Şenoğul, gençliğini Kutay Şahin canlandırdı. Yetişkin Hasan Âli Yücel rolünde ise Mehmet Tokat görev aldı.
Senaryo yazımında Yücel'in kızı Gülümser Yücel'in anılarından da faydalanıldı
Cengiz Ökarabekir, drama ağırlıklı yapımın senaryosunu uzun bir araştırma sürecinin ardından tamamladı. Filmin danışmanlığını Prof. Dr. Kemal Kocabaş yaptı.
Cengiz Özkarabekir senaryoyu yazarken, kızı Gülümser Yücel’in Hasan Âli Yücel'e ve dönemin olay ve kişilerine dair aktardığı anekdotlardan faydalandı.
Drama çekimlerinin bazı sahnelerinde Hasan Âli Yücel’in orjinal eşyaları yanı sıra daha önce yayınlanmamış özel arşivlerden fotoğraflar ve video görüntüleri kullanıldı.
Filmin müziklerini 'Moğollar'ın efsanevi ismi Cahit Berkay ile Altuğ Öncü yaptı
Filmin müziklerini Anadolu pop müziğinin ve bu türün en çok bilinen gruplarından Moğollar'ın efsanevi ismi, şimdiye kadar film müzikleri de dahil çok sayıda besteye imza atan Cahit Berkay ile Altuğ Öncü yaptı.
'Yücel’in Çiçekleri' Büyükçekmece, Çatalca, Silivri ve Selimpaşa’da kurulan döneme uygun mekân ve setlerde çekildi.
Ayrıca Yenikapı, Beyazıt ve Sütlüce’de de çekimler yapıldı.
Filme Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca ve Silivri Belediyeleri destek oldu
Yapım sürecinde 35 kişilik teknik kadro çalışırken küçük roller de dahil olmak üzere yaklaşık 200 kişi oyuncu kadrosunda yer aldı.
Hazırlık süreci bir yıl süren filmi, İsmail Hakkı Tonguç’u da canlandıran Muhammet Uzuner seslendirdi.
ARPAŞ’ın (Ambarlı Römorkaj Pilotaj A. Ş.) Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca ve Silivri Belediyelerinin destekleriyle bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirilen filmin geniş kitlelerce izlenmesi, medya ve sosyal medyada yer alması planlandı.
Film 23 Kasım'da İstanbul, 7 Aralık'ta İzmir, 21 Aralık'ta Ankara'da gösterilecek
Galası 23 Kasım 2018 Cuma günü Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılacak filmin ikinci gösterimi 7 Aralık Cuma günü İzmir'de, Fuar İzmir Sanat Kültürpark’ta yapılacak.
Yücel'in Çiçekleri Ankara'da da 21 Aralık Cuma günü Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesinde gösterilecek.
1940'lı yıllarda Türk Rönesansı olarak tanımlanan bir eğitim programıyla hayata geçirilen Köy Enstitüleri projesi, Cumhuriyet'in Türk modernleşmesi projesinin eğitim alanındaki en önemli uygulamalarından sayılıyor.
Yücel'in Çiçekleri Fragmanı
Türkiye'nin eğitim tarihinde aydınlanma değerleri ile köyün ve köylünün kalkındırılmasında sunduğu yöntem açısından her dönem tartışılan proje, son yıllarda hem dönemin zorlu toplumsal, ekonomik ve siyasal ikliminde başlatılabilmesi hem de 27 Ocak 1954'de kapatılması sürecinde yaşananlar üzerinden güncel tartışmalara da konu oluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.