Her evde var ama kimse bu faydalarını bilmiyordu!
O aslında mucizevi bir bitki... Hala bilmediğimiz birçok özelliği var. Araştırmalara konu olan Karabiber içeriği ile diyetiniz için sayısız faydaya sahiptir. Güçlü baharatlardan biri olan karabiber besin değerleri açısından oldukça güçlüdür...
KARABİBER AĞACI
Karabiber faydaları saymakla bitmeyen mucizevi bir baharat... Karabiberin faydaları küçük bir köyden çıkıp, dünyanın dört bir yanında en çok kullanılan baharat olmasına neden olmuştur.
Hindistan'ın Malabar Sahili'ne özgü, en eski baharatlardan biridir ve zamanla tüm dünyaya yayılmış en yaygın kullanılan baharat haline gelmiştir.
Çiçek, birçok kişinin biber olarak adlandırdığı bir tohum taşır. Bu bitki kurutularak karabiber haline getirilir.
KARABİBERİN İÇERİĞİ
Karabiber, dış meyve ve tohum üzerinde bulunan piperinden elde edilen baharatlı, aromatik bir tada sahiptir.
Biber buharlaşma yoluyla lezzetini kaybeder, bu nedenle biberinizi hava geçirmez bir kapta saklamak en iyisidir.
Karabiber içerisindeki piperin; selenyum, B12 vitamini ve zerdeçalın emilimini arttırır.
KARABİBERİN BESİN DEĞERLERİ
1 yemek kaşığı (6.9 gram) karabiber sadece 17 kaloridir. İçerisinde bol miktarda lif, magnezyum ve A ve K vitamini içerir.
Karabiber ayrıca birçok farklı vitamin ve mineral için iyi bir kaynaktır. Kemik sağlığı, yara iyileşmesi ve sağlıklı bir metabolizma için önemli olan mükemmel bir manganez bakımından oldukça güçlüdür. Karabiberin faydaları onun besin değerlerinden kaynaklanır.
Karabiberin besin değerleri şöyle;
- Kalori : 17
- Yağ : 0.2g
- Sodyum : 1.38mg
- Karbonhidratlar : 4.4g
- Lif : 1.8g
- Şekerler : 0g
- Protein : 0.7g
- Magnezyum : 11.8mg
- K Vitamini : 11.3mg
- Kalsiyum: 10.2 mg
- Fosfor: 3.60 mg
- Beta karoten: 7.13
- A vitamini: 12.6
Ayrıca karabiber içeriğinde demir, çinko, manganez, selenyum, nisasin, folat ve betain gibi birçok vitamin, mineral ve antioksidanlara ev sahipliği yapar.
KARABİBERİN FAYDALARI
Karabiberin az miktarından yüksek oranda besin değerleri bulunur. Bu da onu tüketimi kolay bir şifa kaynağı yapar.
Her öğünde yemeklere kattığı lezzetle sıklıkla tercih edilen her gün tüketmeye özen gösterin.
Karabiberin faydaları,
- Günlük ihtiyacınız olan besin değerlerini karşılamanıza destek olur
- Vücuttaki iltihapla savaşır, enflamasyonu azaltır,
- Antioksidan içerir, hücre bozulmasına neden olan serbest radikallerle savaşır
- İçeriğindeki piperin beyin fonksiyonlarını iyileştirir, hafızayı güçlendirir,
- Piperinin kan şekerini ve insülin direncini iyileştirdiğine dair araştırmalar var
- Karabiberin faydaları arasında en önemlilerinden biri de, tüketilen bazı besinlerin emilimini arttırmasıdır.
- Karabiber alerji yapabileceği için ölçülü tüketmek her besinde olduğun gibi çok önemlidir.
Peki, faydalarıyla bilinen karabiber vücuda nasıl etki ediyor?
KARABİBERİN FAYDALARI
Enflamasyonu azaltmaya yardımcı olur
Karabiberdeki ana aktif bileşen olan piperin'in iltihabı azalttığı gösterilmiştir. Kronik inflamasyon diyabet, artrit, astım ve kalp hastalığının bir nedeni olabilir.
Her gün bir miktar karabiber tüketerek vücudunuzun iltihaptan arındırma sürecini desteklemiş olursunuz. Bu yorgun hissetmenizin de önüne geçer.
GÜNDE NE KADAR KARABİBER TÜKETİLMELİ?
Karabiber güçlü bir baharattır. Uzmanlar, günde 1-2 çay kaşığından daha fazla karabiber tüketilmemesini öneriyor.
Ayrıca günde 5-20 mg'e kadar piperin içeren takviyeler de güvenli görünmektedir, ancak bu alandaki araştırmalar sınırlıdır
KARABİBER ALZHEIMER'DAN KORUYOR
Diyetinize karabiber eklemek beyin fonksiyonlarınız üzerinde de olumlu etkiye sahiptir.
Piperine'nin Parkinson ve Alzheimer hastalığı ile ilişkili semptomları azalttığı ve beyin fonksiyonlarını iyileştirdiği gösterilmiştir.
Çalışmalar, piperin, Alzheimer hastalığı ile ilişkili proteinlere zarar veren amiloid plaklarının üretimini azaltma yeteneğinin yanı sıra hafızayı artırdığını göstermektedir.
KARABİBERİN DİYABETE ETKİSİ
Bazı çalışmalar, piperine'nin kan şekerini iyileştirebileceğini ve insülin duyarlılığını iyileştirebileceğini düşündürmektedir.
Bir çalışmada, insülin direnci olan 86 kişi 8 hafta boyunca piperin içeren bir takviye aldı. 8 hafta sonra, insülin duyarlılığında veya kandaki glikozu çıkarmak için insülin hormonuna yanıt verme yeteneğinde iyileşmeler görüldü. (Rondanelli, M., Opizzi, A., Perna, S.)
Beslenmenize ölçülü miktarda karabiber ekleyerek, kan şekeri değerlerinizi dengede tutmaya destek olursunuz.
KARABİBERİN EN ÖZEL FAYDASI
Karabiberin besin sinerjisine sahip olduğu veya diğer gıdalarla birleşerek olumlu bir sağlık etkisine sahip olduğu kabul edilir.
Karabiber, kalsiyum, selenyum, yeşil çay ve zerdeçal gibi bazı besinlerin emilimini artırır.
Genellikle karabiber kaynağı ile kalsiyum veya selenyum tüketmeniz ve aldığınız herhangi bir zerdeçal takviyesinin karabiber içermesini sağlamanız önerilir.
KARABİBER KİLO VERDİRİR Mİ?
Karabiberin faydaları ile ilgili yapılan araştırmalardan biri de, karabiberin kilo üzerindeki etkileriyle ilgilidir. Peki, karabiber kilo aldırır mı? Karabiber kilo verdirir mi, zayıflatır mı?
Karabiberi beslenmenizin yanı sıra kalorisi eser miktarda olduğu için diyet yaparken kullanmanızda hiç bir sakınca yoktur hatta faydası olabilir.
Karabiber kilo vermenizde destekleyicidir.
Öğünlerinize serpiştireceğiniz karabiber, tüm faydalarının yanı sıra metabolizma hızını artırmaya destek olur. Bu da her daim biraz daha kalori yakmanızı sağlar.
Karabiberi düzenli şekilde beslenmenize eklemek uzun vadede kilo kontrolü için çok faydalıdır ancak diyet ve egzersiz olmadan kilo vermenizi sağlamaz.
O aslında mucizevi bir bitki... Hala bilmediğimiz birçok özelliği var. Araştırmalara konu olan Karabiber içeriği ile diyetiniz için sayısız faydaya sahiptir. Güçlü baharatlardan biri olan karabiber besin değerleri açısından oldukça güçlüdür. Her gün bir miktar karabiber tüketmeyi alışkanlık haline getirerek, kilo kontrolü, şeker kontrolü ve günlük ihtiyacınız olan besin değerlerini karşılama da kilo kontrolünde, bağışıklık sisteminde ve şeker hastalığından korunmada bir adım öne geçersiniz, hem de karabiberin faydaları bu kadar değil... İşte karabiberin besin değerleri, karabiberin faydaları ve etkileri...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.