Hizbullah Askeri Üssü Vurdu: İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi, Öldü mü?

Hizbullah Askeri Üssü Vurdu: İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi, Öldü mü?

Hizbullah'ın İsrail'in Hayfa kenti yakınlarındaki Binyamina bölgesindeki askerî üsse yönelik gerçekleştirdiği insansız hava aracı (İHA) saldırısına İsrail askerlerinin akşam yemeği servisinde yakalandığı öğrenildi.

Hizbullah'ın İsrail'in Hayfa kenti yakınlarındaki Binyamina bölgesindeki askerî üsse yönelik gerçekleştirdiği insansız hava aracı (İHA) saldırısına İsrail askerlerinin akşam yemeği servisinde yakalandığı öğrenildi. Saldırıda İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi’nin de yaşamını yitirdiği ileri sürüldü.

Hizbullah'ın İsrail'in Hayfa kenti yakınlarındaki Binyamina bölgesindeki askerî üsse yönelik gerçekleştirdiği insansız hava aracı (İHA) saldırısına İsrail askerlerinin akşam yemeği servisinde yakalandığı öğrenildi. Denizden gelen iki “intihar drone”undan biri etkisiz hale getirilirken ikincisi hedefi buldu. Saldırıda 60’tan fazla İsrail askeri yaralanırken 4 asker de öldü. Saldırıda İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi’nin de yaşamını yitirdiği ileri sürüldü. İsrail medyası kaynak göstermeden iddiayı yalanladı, hükûmetten ise henüz bir açıklama gelmedi.

T24'ten Namık Durukan'ın haberine göre; İsrail’in Lübnan’da Hizbullah’a yönelik başlattığı harekât genişleyerek sürerken Hizbullah, harekâttan bu yana ilk kez İsrail’e etkili bir saldırı ile yanıt verdi. Dün Binyamina yakınlarındaki Golani Askeri Üssü‘ne düzenlenen İHA saldırısında resmi açıklamaya göre 4 asker öldü, 67 asker yaralandı. Yaralı askerlerden 7'sinin durumunun ağır olduğu bildirildi. İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan ön incelemede, deniz yönünden gelen iki İHA'nın tespit edildiği, bunlardan birinin Nahariya'nın önünde durdurulduğu ancak diğerinin izinin kaybolduğu rapor edildi. İHA’nın "Ziyad 107" modeli olduğu ordu kaynakları tarafından açıklandı.

Patlama öncesi vızıltı duyulmuş
İHA’nın İsrail askerlerinin akşam yemeği sırasında üssün yemek odasının tavanına çarptığı belirtildi. Saldırı anını anlatan bir askerin, "üzerinde tuhaf bir vızıltı" duyduğunu, patlama öncesi herhangi bir alarm duymadığını söylediği ifade edildi. İsrail Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Daniel Hagari, saldırının yemeğin en yoğun olduğu saatlerde meydana geldiğini ve hedef alınan noktada çoğunlukla mutfak vardiyası çalışanlarının bulunduğunu belirterek, "Savaşın başlangıcından bu yana İHA tehdidiyle uğraşıyoruz ve daha iyi koruma sağlamamız gerekiyor" dedi.

Hagari ayrıca, dün sabah Lübnan'da Hizbullah’a yönelik sürdürülen harekât sırasında tanksavar ateşi sonucu iki ayrı olayda 28 İsrail askerinin yaralandığını, bunlardan ikisinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.

İsrail’e yönelik saldırılarını arttıran Hizbullah, dün gece yarısı Lübnan'dan İsrail topraklarına 160'tan fazla füze fırlattı. Rokettlerden birinin Zurit yerleşim yerinin güneyindeki Karmiel bölgesindeki açık alanda yangına yol açtı.

“Halevi öldü“ iddiası
Hizbullah'ın askerî üsse yönelik gerçekleştirdiği saldırıda İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi'nin de öldürüldüğü ileri sürüldü.

Saldırıdan kısa bir süre sonra X'te Halevi'nin ölümüyle ilgili birçok hesaptan paylaşım yapıldı. İsrail medyası, iddianın gerçeği yansıtmadığını yazdı.

Hizbullah’ın son saldırısında İsrail ordusunun ilk kez bu denli büyük kayıp vermesi tepkiye neden oldu. Yönetime yönelik “savunma zaafı” eleştiri ve suçlaması yapıldı.

Hizbullah daha önce de İsrail hava sahasını delmiş
Binyamina saldırısında Hizbullah, İsrail savunma sistemlerini roket saldırısı ile aştı. Roket saldırısı yapılırken birden fazla insansız hava aracı da fırlatıldı. Bir insansız hava aracı sistemi aşarak Binyamina bölgesine kadar ulaştı.

Defense Industry Daily'nin bir raporuna göre, bu bir Mirsad-1 insansız hava aracının İsrail savunmasını geçmesinin ilk örneği değil; benzer bir olay yılın başlarında Hizbullah insansız hava araçlarının birkaç dakika İsrail toprakları üzerinde uçtuktan sonra Lübnan'a zarar görmeden geri dönmesiyle de yaşandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler