İdlib'de Doğal Felaketlerin Gölgesinde Ramazanı Karşılayan Halk, Hayat Pahalılığından Şikayetçi
Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde deprem ve sel felaketinin ardından ramazan ayını buruk karşılayan halk, hayat pahalılığıyla mücadele ediyor
Milyonlarca sivilin sığındığı İdlib'de bir ramazanı daha evlerinden uzakta ve derme çatma çadırlarda geçiren sivillerin hayatı, son haftalarda bölgeyi vuran doğal afetlerle daha da zorlaştı.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerle büyük yıkımların yaşandığı bölgede on binlerce aile evsiz kaldı.
Bölgede 13 yıldır süren iç savaşın ağır bedelini ödeyen milyonlarca sivil, açlık sınırı altında yaşıyor.
Sivil toplum kuruluşlarının yaptığı insani yardım çağrıları yetersiz kalırken, artan işsizlik oranı hayat şartlarını zorlaştırdı.
Geçen hafta yaşanan sel felaketleri bölge halkının çilesini daha derinleştirdi.
Bir ramazanı daha evlerinden uzakta geçirmenin üzüntüsünü yaşayan yerinden edilmiş aileler bir yandan da hayat pahalılığıyla mücadele ediyor.
"Yağmur ve fırtına nedeniyle çadırlarımız yırtıldı"
Esed rejimi güçlerinin İdlib'de Marratinnuman ilçesini ele geçirmesiyle yerinden edilen Fevziye Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayını zor koşullar altında geçirdiklerini söyledi.
7 çocuk annesi Muhammed, "Günlük gıda temini konusunda zorluk çekiyoruz. Son haftalarda yaşanan şiddetli yağmur ve fırtına nedeniyle çadırlarımız yırtıldı." dedi.
İdlib’in kuzeyindeki Marretmısrin köyündeki diğer çadır kamp sakini Mecid Muhammed de gelir kaynaklarının olmadığını, kampa da insani yardımların ulaşmadığını kaydetti.
"Sadece yardımlarla iftar ve sahur yapıyoruz"
3 yıl önce Esed rejim güçlerinin saldırıları sonucu yaşadığı Marratinnuman ilçesinden zorla yerinden edilen Ahmed İbrahim de ramazanı zor koşullar altında geçirdiğini dile getirdi.
İş bulmakta zorlandığını ifade eden İbrahim, "Gıda ürünlerinin çok pahalı olmasından yakınıyoruz. Sadece yardımlarla iftar ve sahur yapıyoruz." diye konuştu.
"Bu hayat böyle sürdürülmez"
Deprem nedeniyle Cinderes beldesinden göç ederek İdlib'in kuzeyindeki Keferbinni Kampı'na yerleşen Muhammed Halid de depremde iş yerini kaybettiğini belirtti.
Bir çadırda 7 kişinin yaşadığını anlatan Halid, "Babamla aynı çadırda yaşıyoruz. Ayrı çadıra ihtiyacım var. İşsizlik çok zor, alıştığım bir durum değil." şeklinde konuştu.
Halid, yeniden atölye açmanın çok maliyetli olduğunu belirterek, "Keşke atölyemi tekrar açabilsem. Çalışırdım. Bu hayat böyle sürdürülmez." ifadesini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.