İngiliz devi Centrica’da neler oluyor?

İngiliz devi Centrica’da neler oluyor?

İngiliz enerji lideri Centrica ABD birimini sattığını açıkladı. Ancak şirketin maliyet kısma stratejileri herkesi mutlu etmiyor

İngiliz enerji şirketi Centrica, 24 Temmuz’da yaptığı açıklama ile ABD birimi olan Direct Energy’yi sattığını duyurdu. 3,6 milyar dolarlık satış tamamlandığında İngiliz gaz şirketinin uluslararası operasyonları da son bulmuş olacak.

Centrica bu satışla borçlarının bir kısmın karşılamayı, pandemic sürecinde talebin daralması ile zora giren diğer enerji şirketleri gibi günü kurtarmayı planlıyor. Ancak Centrica’yı özellikle İngiliz manşetlerinden düşürmeyen tek haber bu değil.

Geçtiğimiz günlerde 5000 kişiyi işten çıkaracağını açıklayan şirket, yaklaşık 20 bin çalışanının kontratlarını da pandemi bahanesi ile değiştirmeye zorlamakla suçlanıyor. Sektörün sendika liderleri Centrica’nın “kov-yeniden-işe-al” manevrası sayesinde çalışanları birikmiş tüm avantajlarından vazgeçirmeye çalıştığını ifade ediyor.

Tek suçlu pandemi mi?

Kovid-19 salgınının en sert etkilediği sektörlerden biri olan enerji sektöründe tüm şirketlerin zor günler geçirdiği inkar edilemez gerçeklerden.

Morningstar Investment analisti Tancrede Fulop’a göre İngiliz şirketinin karlılığına darbe vuran etkenlerden biri de Şubat ayında belirlenen “enerjide tavan fiyat” seviyesi. Fulop, İngiltere Gaz ve Enerji Piyasası Birimi’nin Şubat ayında düşürdüğü tavan fiyatın şirketin karlılığına kuvvetli bir darbe verdiğinin altını çiziyor.

15 milyon hanehalkının enerji maliyetlerini önemli seviyelerde aşağı çeken yeni tavan ülkenin en büyük gaz firması British Gas’i bünyesinde barındıran Centrica’nın 2015 yılından beri açıkladığı en kötü finansal sonuçları açıklamasının arkasında yatan ana sebep olarak görülüyor.

 

Fulop, geniş resme bakıldığında Centrica satışının avantajlı bir adım olduğu görüşünde. “2016-2019 yılları arasında ABD biriminin karlılığı yarıya indi,” diyen Morningstar analisti, şirketin ABD ve İngiltere ayakları arasında sinerji eksikliğini de şirketi zora sokan sebeplerden biri olarak gösteriyor.

Satışın resmi onay aşamalarını geçmesini takiben 4. çeyrekte tamamlanması bekleniyor. Satışın tamamlanması ile Centrica’nın operasyonları sadece İngiltere ve İrlanda merkezli olacak.

Kontratlar değişmeli mi?

Geçtiğimiz günlerde 2021’e kadar 2 milyar sterlinlik bir maliyet azaltışına gideceğini açıklayan şirketin çalışan kontratlarını da bu amaçla değiştirmeye çalıştığı belirtiliyor.

Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre şirket bünyesinde 80 farklı kontrat türü ve 7,000’den fazla farklı madde uygulama halinde. Bu kontratların yeniden kurgulanması şirketin yapısının basitleşmesini sağlayacak ve uzun vadede şirket maliyetlerini azaltacak.

Fulop da bazı kontratların yeniden gözden geçirilmesine gerek olabileceğini ifade ederken, “Bu kontratların bazıları 35 senelik kontratlar. Yeniden müzakere edilmeleri doğal karşılanmalı,” diyor.

Ancak çalışanlar ve sendikalar aynı görüşte değil. Özellikle pandeminin etkilerinin tüm hanehalklarını zorladığı bu dönemde kontratların yeniden tartışmaya açılmasının işten çıkarımlarla beraber ilerlemesinin çalışanların elini zayıflattığı belirtiliyor.

Centrica, görüşmelerin sürdüğü sendika ve çalışanlar ile kış ayına dek anlaşmaya varmayı umduğunu açıkladı.

Centrica’nın 20 bini İngiltere’da toplam 27 çalışanı olduğu belirtiliyor.

Dilara SARI/ Bloomberg HT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler