İstilacı tür akına geçti, böyle giderse her yeri kaplayacak
Kış uykusundan uyanan yılanları beklerken, karıncaların istilası başladı. Her yerde bir anda sürü halinde beliren karıncalar, Türkiye'de de her yerden çıkabiliyor.
ABD Tarım Bakanlığı Orman Servisi'nde araştırma entomologu ve çalışmanın bir başka baş mimarı olan karınca uzmanı Dr. Douglas Booher, istilacı karıncaların bölgede hakimiyet kazanmasının sonuçlarından endişe duyduğunu söyledi.
İnsanların en korktuğu canlılardan biri olan yılanların kış uykularından uyanması beklenirken başka bir endişe verici olay, uzmanlar tarafından açıklandı. Adeta ters köşe yapan istilacı karıncaların hızlı artan popülasyonları, dünyanın her yerinde bulunan ekosistemleri etkisi altına alabilir. Türkiye'nin hemen her yerinde karşımıza çıkan karıncalar, dünya genelinde korku salmaya başladı. Araştırmalacılar bu istilacı karıncanın, Florida üzeriden dünyanın her yerine yayıldığını söylüyor.
EKOSİSTEMLERİ ETKİLEYEBİLİR
Araştırmaya göre bunun nedeni, diğer türlerle işbirliği yapmaya ve onları devasa kolonilerine getirmeye istekli olmaları olabilir, yerli karıncalar ise yabancıları reddetme eğiliminde. Ancak araştırmacılar, tohum yayıcılar ve özel yırtıcılar olarak hareket eden yaprak çöpü karıncalarının belirli türlerinin azalmasının, eyaletin güneydoğu kesiminde halihazırda tehdit altında olan bu ekosistemleri etkileyebileceğinden korkuyor.
HAKİMİYETLERİ ÇARPICI ŞEKİLDE ARTTI
SNWS'nin bildirdiğine göre, ABD çalışma ekibi 1965'ten 2019'a kadar yaprak çöpü karıncalarını izleyen verileri analiz etti. Daha sonraki yıllarda, veriler yerli olmayan karıncaların tüm eyalette tespit edilen 177 karada yaşayan türün yaklaşık üçte birini ( yüzde 30) temsil ettiğini gösterdi. Hakimiyetleri en çarpıcı şekilde, yerli olmayan karınca popülasyonlarının çalışmanın 54 yılı boyunca yüzde 43'ten yüzde 73'e yükseldiği güney bölgelerinde arttı.
YERLİ OLMAYANLAR ARTIYOR
Bu istilacı yerli olmayan karıncaların dünyanın dört bir yanından Florida'ya ithal edilen mallarla geldiği tahmin ediliyor. Çalışma Current Biology dergisinde yayınlandı. Yerlilerin sayısı önemsizleşirken, devletin yerli olmayan bir karıncalar imparatorluğu tarafından yönetilen devletin potansiyel bir geleceğine işaret ediyor.
UZMAN KÜÇÜK YIRTICILAR
Illinois Üniversitesi'nden Profesör Andrew Suarez, minik yaratıkların karakteri hakkında şunları söyledi: "Yaprak çöpü karıncaları çok küçük olma eğilimindedir, sadece birkaç milimetre uzunluğundadır; bu nedenle toprakta, yapraklarda ve diğer çöplerde hareket etmek tırmanmaya benzer. onlar için tepeleri aşan. Birçoğu, Strumigenys cinsinin tuzak çeneli karıncaları gibi, yay kuyrukları gibi küçük eklembacaklıları yakalamada uzmanlaşmış yalnız avcılar olan küçük uzman yırtıcılardır" diye ekledi.
ÇOK HASSASLAR
Araştırmanın baş yazarlarından biri olan Prof. Suarez, karıncaların ağaçların ve bitkilerin altında biriken "çöplere" güvendiklerini sözlerine ekledi. "Bu topluluklar habitat kaybına, özellikle gölgelik ağaçların kaybına karşı hassastır. Ayrıca nemli ortamlara ihtiyaç duyduklarından ısı ve su stresine karşı çok hassastırlar." dedi.
HENÜZ KANITLANMADI
Yerli karıncalar ve olası istilacıları birçok özelliği paylaşsa ve muhtemelen aynı ekosistem hizmetlerinin birçoğunu yerine getirse de, araştırmacılar, artan yerli olmayan popülasyonun doğal ekoloji için gerekli olan aynı nişleri doldurup doldurmayacağını araştırmaların henüz kanıtlamadığını söylüyor.
ENDİŞE DUYUYOR
ABD Tarım Bakanlığı Orman Servisi'nde araştırma entomologu ve çalışmanın bir başka baş mimarı olan karınca uzmanı Dr. Douglas Booher, istilacı karıncaların bölgede hakimiyet kazanmasının sonuçlarından endişe duyduğunu söyledi.
EKOLOJİK SONUÇLARA YOL AÇABİLİR
"En büyük endişemiz, özel avcılar veya tohum dağıtıcılar olarak hareket eden birkaç önemli türün kaybının, zaten tehdit altında olan bu ekosistemler için ekolojik sonuçlara yol açabilmesidir" dedi. Bununla birlikte, yerli ve yerli olmayan karıncaların farklılık gösterdiği alanlardan biri de ekip çalışmasıdır.
TEST EDİLDİ
Araştırma ekibi, yapay yuvalarda 300'den fazla canlı koloni toplayarak ve işbirliklerini ya da işbirliği eksikliğini gözlemleyerek, farklı karıncaların birbirlerine tahammül etme ve yan yana çalışma yeteneğini ve istekliliğini test etti.
YABANCILARI REDDETME EĞİLİMİNDELER
Yerli olmayan karıncaların çoğunun, birlikte çalışmak için farklı kolonilerden diğer karıncaları benimsediği gösterildi. Ancak yerli karıncaların çoğu, yabancıları reddetme ve kendilerini kendilerine saklama eğilimindeydi. Booher, işbirliği yapma isteğindeki bu farklılığın, yerli olmayan karıncalara yerli akrabalarına göre önemli bir avantaj sağlayabileceğini söyledi. "300'den fazla canlı karınca kolonisi topladık ve onları yapay yuvalara yerleştirdik" diye açıkladı.
İŞ BİRLİĞİ YAPARAK HAREKET ETTİLER
"Aynı türe ait farklı kolonilerden bireyleri işaretleyerek ve onları birbirleriyle tanıştırarak, farklı kolonilerden işçilerin sahiplenilip çıkarılmadığını değerlendirdik. Yerli olmayan karıncalar, çeşitli yuvalardan karıncaları kabul edip onlarla işbirliği yaparak etkin bir şekilde hareket ederler. geniş bir manzara üzerinde tek bir birleşik koloni."
İKİ KATINA ÇIKTI
Booher, Florida'da yerli olmayan yaprak çöpü karıncalarından çok daha fazla yerli olduğu söylense de, yabancı karıncaların "daha bol ve yaygın" hale geldiğini kabul etti. "Bu endişe verici eğilim, son 54 yılda istikrarlı bir şekilde arttı" diye ekledi. "Florida'nın tüm bölgelerinde, yerel olmayan türlerin toplama sıklığı iki katına çıktı."
KÜRESEL ANLAMDA KÖTÜ
SWNS'nin bildirdiğine göre, New York'taki Cornell Üniversitesi'nde entomoloji ve ekoloji ve evrim profesörü olan Corrie Moreau, bu tür çalışmaların türlerin kaybını ve çeşitlenmesini anlamak için çok önemli olduğunu söyledi. "Yalnızca geçmiş tür çeşitliliğini ve bolluğunu mevcut verilerle karşılaştırarak biyolojik çeşitliliğin zaman içinde nasıl değiştiğini gerçekten anlayabiliriz" dedi. Prof. Suarez, "Böcek düşüşlerinin küresel olarak ne kadar kötü olduğunu anlamaya başlasak da, çoğu grup için genellikle tür düzeyinde veriye sahip değiliz. Tek tek türlerin uzun dönemli eğilimlerine bakarak bir fikir edinebiliriz. Bu modellerin olası ekolojik sonuçlarının."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.