Kendinizi Sokak Saldırılarından / Soygunlarından Koruyun

Kendinizi Sokak Saldırılarından / Soygunlarından Koruyun

Kendinize güvenirseniz hedef alınma olasılığınız daha düşüktür. Amaçlı hareket edin ve çevrenizin farkında olmaya çalışın.

Sokakta kendinizi ve malınızı güvende tutmanın bazı yolları.

a-Kendine güvenen görün

Kendinize güvenirseniz hedef alınma olasılığınız daha düşüktür. Amaçlı hareket edin ve çevrenizin farkında olmaya çalışın.

b-Nereye gittiğini bil

Rotanızı planlayın ve özellikle daha önce gitmediğiniz bir yere gidiyorsanız yanınıza ne alacağınızı düşünün. CCTV (Güvenlik kameraları) tarafından kapsanma olasılığı daha yüksek olan yoğun, iyi aydınlatılmış sokaklarda, yürüyüş yollarında ve patikalarda kalın.

“CCTV, kameralar aracılığıyla alınan görüntünün belirli bir konuma iletildiği sisteme verilen isimdir. CCTV açılımı, “Kapalı Devre Televizyon” anlamına gelen “Close CircuitTeleVision” kavramından türetilmiştir. Televizyon sisteminden farklı olarak CCTV, bir merkezden geniş kullanıcı kitlesine yayın yapmak yerine belli bir alandaki görüntüyü izleme sistemi olarak tanımlanabilir. Günümüzde CCTV, genellikle güvenlik amaçlı kullanılmasının yanında trafik kontrolü, tehlikeli bölgelerin izlenmesinde de kullanılabilmektedir.”

c-Sadece telefon veya mobil telefon uygulamasıyla rezerve edilen lisanslı taksileri veya minibüsleri kullanın.

d-Saklayın:Cep telefonunuzu ve değerli eşyalarınızı görünür bir yerde tutmayın. Telefonunuzu kullanıyorsanız, etrafınıza dikkat etmediğiniz için elinizden kapılması daha olasıdır, bu yüzden etrafınıza bakın.

Cep telefonunu, başka bir cihazı, cüzdanı veya çantayı açık hava kafe’sinin, pub'ın veya restoranın masasında bırakmayın. Aynısı taktığınız herhangi bir mücevher için de geçerlidir.

Sokakta yürürkenmücevherlerizin üzerini örtün.

e-Son olarak - ve bunu hatırlamak çok önemlidir - eğer şiddetle tehdit ediliyorsanız, kişisel güvenliğinizi riske atmayın. Mülkiyet değiştirilebilir, siz değiştiremezsiniz.

Hırsız sizden cüzdanınızı istiyorsa, CÜZDANI ONA VERMEYİNİZ.

Bunun yerine, cüzdanı uzak bir yere fırlatmayı deneyin.

Hırsız sizden çok cüzdanla ilgilenirse, TERS İSTİKAMETE DOĞRU hızla kaçınız.

Aracınıza park yerlerinde veya evinizin önünde binerken dikkat etmeniz için birkaç öneri :

a) Aracınıza binmeden sağınıza, solunuza, arkanıza, ön ve arka koltuklarına ve yerlerine bakarak, etrafı şüpheli durumlar-kişiler için kontrol edin.

b) Şayet aracınızın yanına büyük bir kamyon veya Tır park etmişse, aracınıza şoför kapısından değil, yan kapıdan giriş yapın.

Bazı saldırganların, kurban kendi aracına binerken, kurbanlarını büyük araçların içine çektikleri tespit edilmiştir.

c) Aracınızın yanına park etmiş olan aracın yan koltuğunda tek başına biri oturuyorsa, belki alışveriş merkezine geri dönmek, sonra geri gelmek veya bir güvenlik görevlisinin sizi izlemesini rica etmek uygun olacaktır.

Unutmayınız ki, temkinli olmak, pişman olmaktan daha iyidir.

(Tayfun Özdikmen inkitabı ve İngiliz Polisinin yayınlarından yararlanarak hazırlanmıştır)

Prof.Dr.İ.Hamit HANCI

Adli Bilimciler Derneği Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler