Kılıçdaroğlu'ndan Ekonomik Buhrandan Çıkış İçin 22 Maddelik Çözüm Paketi

Kılıçdaroğlu'ndan Ekonomik Buhrandan Çıkış İçin 22 Maddelik Çözüm Paketi

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, ekonomik buhrandan çıkış ve KOBİ’ler için çözüm yolları kapsamında 22 maddelik bir çözüm paketi açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ekonomik buhrandan çıkış ve KOBİ’ler için çözüm yolları kapsamında 22 maddelik bir çözüm paketi açıkladı. Kılıçdaroğlu, vergiler ve banka kredileri için, vadelendirme imkânı getirilmesi, KOBİ’lerin finansman seçeneklerinin genişletilmesi, asgari ücrette verginin kaldırılması, Ekonomik Sosyal Konseyi’nin işlev kazandırılması ve Siyasi Ahlak Yasası çıkarılmasını önerdi.

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında ekonomik buhrandan çıkış ve KOBİ’lerin krizden çıkabilmesi için atılması gereken adımları içeren 22 maddelik çözüm paketi açıkladı. Kılıçdaroğlu, kısa vadede yapılması gerekenler için 13, güven ve istikrarı sağlamak için uzun vadede yapılacak 9 madde saydı.

Kılıçdaroğlu’nun ekonomi ve özellikle KOBİ’ler için önerdiği kısa vadeli çözüm maddeleri şöyle:

-Nisan’da ertelenen vergiler ve banka kredileri için, vadelendirme imkânı getirilmelidir. KDV sistemi baştan revize edilerek girdi-çıktı farkları ortadan kaldırılmalı, şirketlerin devletten tahsil edilemeyen KDV alacakları süratle ödenmelidir.  

-KOBİ'lerin kredi piyasalarında değişen koşullara karşı direncini artırmak ve ekonomik büyümeye katkılarını güçlendirmek için, yararlanabilecekleri finansman seçenekleri genişletilmelidir. KOBİ’ler için banka ve sigorta muameleleri vergisi sıfırlanmalıdır.

-Katma değeri yüksek ürün üretecek firmalar için özel kredi ve vergi desteği sağlanmalıdır. Teşvikli kredilerin yerinde kullanıldığını ölçmek amacıyla teşvik kredisi denetim mekanizması oluşturulmalıdır.

ASGARİ ÜCRETTE VERGİ KALKSIN

-Asgari ücrette vergi kaldırılmalıdır.

-Kamu İhale Sistemi KOBİ’lerden alımları teşvik edecek şekilde değiştirilmelidir.

-Devlet kurumlarına satılan mallar dolayısıyla üreticinin kamuda bekleyen alacakları süratle ödenmelidir.

TEKNOLOJİ LİSELERİ KURULMALI

-Bütün Organize Sanayi Bölgelerinde 'Teknoloji Liseleri' kurulmalıdır. İnovasyon ve dijitalleşme desteklenmelidir. Dijitalleşme için gerekli beceriye sahip işgücü yetiştirilmelidir.

-KOBİ’lerin uluslararası pazarlara erişimi desteklenmelidir.

-Teşvik sistemi bölgesel ve sektörel faktörler göz önünde bulundurularak dizayn edilmeli, işsizlik üreten Doğu – Güneydoğu’da yeni cazibe merkezleri yaratılarak yatırım ve istihdam teşvik edilmelidir.

-Organize sanayi bölgelerindeki KOBİ’ler için enerji özel olarak fiyatlandırılmalı, üretimde verim ve rekabet gücü artırılmalıdır.

-Bilişim altyapısında bölgesel farklar giderilmelidir.

-Ekonomik kriz öncesi vergi ve sigorta borcunu düzenli ödemiş olan KOBİ’lere, belirlenecek koşulları taşımaları kaydıyla, vergi indirimi teşviki verilmeli, vergi sorumluluğunu yerine getirmiş KOBİ’ler zor zamanda ödüllendirilmelidir.

KARA LİSTEYE BİR KERELİĞİNE AF GELSİN

-Ödenmeyen banka borçları, çekler ve protesto edilmiş senetler nedeniyle “kara listede” yer alan KOBİ’ler bir defaya mahsus kara listeden çıkartılarak finansmana erişimleri kolaylaştırılmalıdır.

GÜVEN VE İSTİKRAR İÇİN UZUN VADELİ ÖNERİLER

Kılıçdaroğlu’nun, güven ve istikrarı sağlamak için uzun vadede atılması gereken adım önerileri ise şöyle:

-Öngörülebilirlik ve güven sağlamak için önce devletin vatandaşa hizmet eder hale getirilmesi gerekir. Yani Türkiye’de yaşayan herkes, rahatlıkla “Bu ülkede benim can ve mal güvenliğim hukukun teminatı altındadır” diyebilmelidir. Dolayısıyla Türkiye’yi açmaza sokan mevcut yapı değişmeli, devlet sıcak siyasetin, yani bir partinin organı olmaktan çıkarılmalıdır.  

-Devleti yönetenler, devletin kurumlarına ve işleyişlerine saygı göstermeli, bağımsız kurullar liyakatli atamalarla güçlendirilmelidir. Bu kurumlar, bir kişinin iradesine – vesayetine terk edilmemelidir.

EKONOMİK VE SOSYAL KONSEY TOPLANMALI

-Bir anayasal kurum olan 'Ekonomik ve Sosyal Konsey'e işlev kazandırılmalı ve belli aralıklarla Ekonomik ve Sosyal Konsey toplanmalıdır.

LİYAKAT SİSTEMİ KURULMALI

-Devlet yönetiminde liyakat sistemi süratle tesis edilmelidir.

-Devlet yönetiminde savurganlık ve israf önlenmelidir.

ULUSAL VERGİ KONSEYİ KURULMALI

-Devlet yönetiminde şeffaflık sağlanmalıdır. Özellikle mali yönetimde şeffaflık vergi mükelleflerine karşı devletin temel sorumluluğudur. Bu bağlamda “Ulusal Vergi Konseyi” kurulmalı ve Konseyin raporları her yıl Resmi Gazete’de yayınlanmalıdır.

SİYASİ AHLAK YASASI ÇIKARILMALI

-Siyaset kirlilikten arınmalı, 'Siyasi Ahlak Yasası' çıkarılmalıdır.

-Devlet yol gösterici olmalı, güçlü bir 'Stratejik Planlama Teşkilatı' kurulmalıdır.

-Türkiye süratle 'ihvancı' dış politikadan vazgeçmeli, dış politika; bir kişinin, bir ailenin ya da bir partinin çıkarları ya da beklentileri üzerine değil, Türkiye’nin çıkarları üzerine inşa edilmelidir.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler