Kılıçdaroğlu'nu içeri aldırmayan TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer kimdir?

Kılıçdaroğlu'nu içeri aldırmayan TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer kimdir?

CHP lideri Kılıçdaroğlu, başkanlığını Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer’in yaptığı TÜİK’e alınmadı. Kapılarını ana muhalefet partisine kapatan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Dinçer AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından mart ayında kuruma atanmıştı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlığını Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer’in yaptığı TÜİK’e alınmadı. Kapılarını ana muhalefet partisine kapatan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Dinçer AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından mart ayında kuruma atanmıştı.

Dinçer, kadına yönelik şiddet ile ilgili verilere ulaşılamadığını söylemesiyle tepki çekmişti.

Kılıçdaroğlu'nu içeri aldırmayan TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer kimdir?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine randevu vermeyen TÜİK’e gideceğini duyurarak, saat 11.00’de kuruma gitti. Ancak TÜİK, Kılıçdaroğlu ve CHP yetkililerine kapılarını kapatarak içeri almadı.

Başkanlığını Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer’in yaptığı TÜİK'in güvenlik görevlileri, randevusu olmayanların içeri alınamayacağı bilgisini verdi.

Kılıçdaroğlu’nun ‘Cumhuriyet tarihine geçtiği’ değerlendirmesi yaptığı olayın ardından TÜİK başkanının kim olduğu merak konusu haline geldi. Dinçer, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı’na 2 Mart 2021 tarihli ve 31411 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan kararla atanmıştı.


TÜİK'in önceki başkanı Cahit Şirin 15 Şubat'ta görevden alınmış ve yerine Başkan Yardımcısı Ahmet Kürşad Dosdoğru vekaleten getirilmişti. Sait Erdal Dinçer'in atamasıyla kuruma asaleten görevlendirme gerçekleşmişti.

SAİT ERDAL DİNÇER KİMDİR?

Sait Erdal Dinçer, 1986-1990 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Jeoloji Mühendisliği okudu. Yine aynı üniversitede İşletme Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yaptı. Dinçer aynı zamanda 1992-1995 yıllarında Marmara Üniversitesi ekonometri alanında yüksek lisans yaptıktan sonra doktorasını da Marmara Üniversitesi ekonometri bölümünde tamamladı.

Akademik kariyerine 2005 yılından bu yana Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi, Ekonometri bölümünde devam eden Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer’in veri analizi, veri yönetimi ve veri madenciliği üzerine çalışmaları bulunuyor. 2000 yılı sonrası Türkiye ekonomisine yönelik de çalışmaları olan Dinçer'in, 26 adet ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanmış bilimsel makalesi, 12 adet ulusal ve uluslararası yayınevleri tarafından basılmış kitap ve kitap bölümü ile 7 adet uluslararası sempozyumlarda sunularak basılmış bildirileri bulunuyor.

Dinçer, 2013 yılında Doçent ve 2019 yılında Profesör unvanını aldı. Son olarak AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığına atandı.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET İLE İLGİLİ VERİLERE ULAŞILAMADIĞINI SÖYLEMİŞTİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Sait Erdal Dinçer, kadına yönelik şiddet ile ilgili olarak, “elde edilen bilgilerde eksikler veya ricalar veya protokoller sonucunda” doğru verilere ulaşılamadığını söylemişti.

CHP'li Gamze Taşcıer, Dinçer'in kadına yönelik şiddet ile ilgili olarak, “Elde edilen bilgilerde eksikler veya ricalar veya protokoller sonucunda doğru verilere ulaşılamadığını" sözlerine karşılık, "Bu çok ama çok büyük bir skandal ve itiraftır. TÜİK'in açıkladığı istatistiklere rica adı altında müdahalelerin olduğunu açıklamış oldu" demişti.

Taşcıer, “Elde edilen verilerde ricaların etkisi olduğunu söyledi. Ağzından kaçan şeyin büyüklüğünü duyunca da hemen konuşmasını kesti ve sorularımıza cevap vermedi. Bu çok ama çok büyük bir skandal ve itiraftır. Tam da düşündüğümüz gibi, TÜİK verilerinin ricalarla değiştirildiğini bizzat Başkanın ağzından duymuş olduk” diyerek Dinçer’i eleştirmişti.

Dinçer, geçtiğimiz nisan ayında, TBMM’de Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu’nda sunum yapmış, şunları söylemişti:

“Biz verilerimizi iki ana gruptan elde ediyoruz. Birisi, kendimiz, doğrudan direkt elde ederiz; diğeri ise idari olarak kamu kuruluşlarında veya STK’lerden elde ettiğimiz veriler vardır. Şimdi bu verilerin elde edilmesinde maalesef ki, kendi elde ettiğimiz verilerle ilgili bir sıkıntım yok amma velakin diğerleri ile elde edilen bilgilerde eksiklikler veya ricalar veya protokoller sonucunda bazı şeyleri… Yani tam şunu demek istiyorum: İstenilen boyuttaki tüm veri miktarına ulaşılamayabiliyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler