Klima Satın Alma Rehberi

Klima Satın Alma Rehberi

Klima alırken nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...

Klimalar dört mevsim iklimlendirme sistemleri arasında pratik kullanıma sahip ürünler arasında bulunuyor. Bir ortamın sıcaklık kontrolünü sağlayan ürünler hızlı etkisi sayesinde özellikle bunaltıcı sıcaklardan kurtulmak için oldukça ideal. Bulunduğu alanı kısa sürede istenen serinliğe veya sıcaklığa gelmesini sağlayan klimaların seçiminde birkaç faktöre dikkat etmekte fayda var. Böylece bulunduğunuz yerin iklimine ve mekân özelliklerine uygun bir seçim yapabilirsiniz. Hangi klima alınmalı sorusuna ilk yanıt olarak mekâna uygun BTU değerine sahip bir klima yanıtı verilebilir. Peki BTU değeri kaç olmalıdır?

Klima BTU Değeri

Klimalardaki BTU değerlerini inceleyerek ürünlerin gösterdiği performans hakkında öngörüde bulunabilirsiniz. Klima BTU ne demek gibi soruları ürünlerin saatte bulunduğu ortama yaydığı enerji miktarı olarak cevaplamak mümkün. Bu tanımdan hareketle mekâna uygun klima seçimi yapmak için ilk olarak ürünlerin BTU değerine bakmanız gerekiyor. Peki kaç metrekareye hangi klima seçilmeli? Bu tür sorularınıza çözüm bulmak için ilk olarak BTU hesabının inceliklerinden bahsetmemiz gerekli.

Klimada BTU Hesaplama

Bulunduğunuz bölgeye ve iklimlendireceğiniz ortama uygun değerlere sahip klima seçimi için ilk adım BTU hesaplama olmalı. Hatta BTU değeri klima seçiminde nokta atışı yapmanız için yeterli olabilir. BTU değeri hesaplamada dikkate almanız gereken faktörler yaşadığınız bölgenin katsayısı ve iklimlendirilecek alanın metrekaresidir. Bu iki değerin çarpımı sonucunda klima seçiminde dikkate almanız gereken BTU değerine ulaşabilirsiniz. Yaşadığınız bölgenin iklim koşullana uygun değerle hesaplama yapmak için o bölgenin katsayısını bilmeniz gerekli. Zira bu değer Marmara Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi gibi coğrafyaların iklimlerine göre değişir. Yaşadığınız yerin iklimine uygun klimayı bulmanızı sağlayacak bölge katsayılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

• Akdeniz Bölgesi: 445

• Doğu Anadolu Bölgesi: 308

• Ege Bölgesi: 423

• Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 462

• İç Anadolu Bölgesi: 346

• Karadeniz Bölgesi: 385

Bu değerleri yaşadığınız yerin iklimine uygun klimayı bulmanız için belirttiğimiz hesaplama formülünde kullanmanız gerekli. BTU hesaplamasını daha anlaşılır bir şekilde aktarmak için küçük bir örnek vermek gerekirse:

  • İklimlendireceğiniz alan 40 metrekare ise ve Akdeniz bölgesinde yaşıyorsanız, (60 x 423 = 16.920) BTU ve üstü değerinde bir klima sizin için yeterli olacaktır.

Eğer Akdeniz bölgesi gibi sıcak ikliminde yaşıyorsanız, Vestel, Baymak, ECA, Airfel, Bosch gibi markalarda ihtiyaçlarınızı karşılayacak yüksek BTU değerine sahip ürünleri bulabilirsiniz.

Satın Alacağınız Klimanın Garantisi Ne Kadar Olmalı?

Klimalar kullanımları itibarıyla pratik iklimlendirme cihazları arasında yer alsa da kurulum ve arıza durumlarında oldukça uğraştırıcı olabilir. Bu durumlarda bütçenizi ve cihazınızı güvence altına almak için ürünlerin garanti sürelerini dikkate almanızda fayda var. Bu kapsamda göz önünde bulundurmanız gereken ilk unsur klimaların yetkili servisler tarafından kurulması gerektiği. Kurulumu için birçok ekipmana ihtiyaç duyulan ürünlerin kusursuz bir şekilde montajı için bu alanda tecrübeli ekiplere başvurmalısınız. Bu süreci yetkili servislerle ilerletmeniz satın aldığınız ürünün güvenliği için de oldukça önemli. Evinizin ve satın aldığınız ürünün hasar görmemesi için kurulum işlemini de garanti kapsamında talep etmeyi unutmayın. Ayrıca arıza durumları için de seçtiğiniz ürünün garanti kapsamında olması gerekiyor. Çünkü cihaza özel yedek parça ve tamirat ihtiyacı, servislerin yetkinlikleri arasında bulunuyor. Uzun ömürlü bir klima seçiminde nokta atışı yapabilmek için ürünlerin garanti sürelerini değerlendirebilirsiniz. Artık birçok marka 2 ila 5 yıl arasında kapsamlı bir garanti servisi sunuyor. Baymak, Vestel, ECA, Samsung, Airfel gibi alanında öncü markaların klimalarını tercih ederek uzun süreli garanti hizmeti alabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler