KÖPEK BALIKLARINDAKİ ANTİKOR BENZERİ EŞSİZ PROTEİNLER, COVID-19 VİRÜS VE VARYANTLARININ İNSAN HÜCRELERİNE BULAŞMASINI ÖNLÜYOR
VNAR şeklinde bilinen ve köpek balıklarının bağışıklık sistemlerinden elde edilen küçük, antikor benzeri eşsiz proteinler; COVID-19’a sebep olan virüsün, varyantlarının ve ilişkili koronavirüslerin insan hücrelerine bulaşmasını önlüyor.
Bu yeni varyantlar insanlarda hemen tedavi amaçlı kullanılmayacak olsa da, gelecekte ortaya çıkabilecek koronavirüs hastalıklarına hazırlanmaya yardımcı olabilirler. Köpek balığı VNAR’ları, insan hücrelerine bulaşabilen fakat şimdilik sadece yarasalarda dolaşan WIV1-CoV koronavirüsünü etkisiz hale getirebiliyor. COVID-19’a sebep olan SARS-CoV-2 virüsünün ise yarasalardan çıkmış olabileceği düşünülüyor.
Hayvan türleri arasında bulaşan bu tür virüslere karşı önceden tedavi geliştirilmesi, söz konusu virüslerin insanlara sıçraması durumunda faydalı olabilir.
Wisconsin-Madison Üniversitesinde hastalık bilim profesörü olan ve çalışmaya önderlik eden Aaron LeBeau, “Buradaki en büyük sorun, insanlarda ortaya çıkmaya hazır şekilde bekleyen bir takım koronavirüslerin olması” diyor. “Biz de köpek balığı VNAR’larından oluşan, gelecekteki SARS salgınlarında kullanılabilecek tedavi amaçlı bir cephane hazırlıyoruz. Bir nevi geleceğe karşı sigorta gibi.”
Çalışma Nature Communications bülteninde yayımlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.