Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

Lavanta esansiyel yağı, aroma terapide çok kullanılan esansiyel yağlardan biridir. Hoş bir kokuya sahip, güzel bir çiçekten çok daha fazlasıdır.

Lavanta yağının cilde faydaları, uykusuzluk, baş ağrısı, saç sağlığı ve zihinsel sağlık gibi birçok alanda iyileştirici özellikleri uzun zamandır bilinmektedir.

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

Akne Tedavisinde Kullanılır ve Tahriş Olmuş Cildi İyileştirir

Lavanta yağının antimikrobiyal ve antibakteriyel özelliğinden dolayı deride meydana gelen sedef hastalığı, sivilce ve alerji gibi birçok cilt problemini tedavi etmek için kullanılır. Aynı zamanda akne problemlerinin tedavisinde de iyileştirici etkisi olduğu bilinmektedir. Sivilce olan bölgeye pamuğa bir damla lavanta yağı damlatarak sürebilirsiniz ya da lavanta yağı ile Hindistan cevizi yağını bir arada kullanarak sivilce oluşumunu önleyebilirsiniz.

Egzama ve Kuru Cilt Durumlarını Yatıştırır

Kuru bir cilde sahipseniz lavanta yağı cildinizin nem bariyerini dengelemek için kullanılabilir. Yumuşak, kaşıntısız bir cildi desteklemek için ekstra kuru olan bölgelere birkaç damla lavanta losyonu veya lavanta içeren vücut yağı ile masaj yapmak cildinizi yatıştıracaktır.

Kırışıklıkları Azaltır ve Leke Oluşumunu Önler

Lavanta yağının anti-inflamatuar ve antioksidan özelliği sayesinde ciltte meydana gelen leke oluşumlarını ve ciltte kırışıklık oluşumunu engeller. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde cildinizde yaşlanma sürecini hızlandıran serbest radikallere karşı cildinizi korur.

Yaralar Üzerinde İyileştiricidir

Lavanta yağının içeriğimde bulunan beta-karyofilen, ciltte meydana gelen yaralar üzerinde iyileştiricidir. Ciltte oluşan yaraların iyileşmesi için pamuğa birkaç damla lavanta yağı damlatarak cildinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Böcek Sokmalarında Yatıştırıcıdır

Lavanta yağı, böcek ısırıklarını önlemeye ve yatıştırmaya yardımcı olur. Kendine özgü kokusu ile sivrisinekleri ve böcekleri uzak tutmak için lavanta yağı kullanılabilir.

Güneş Yanığının Etkilerini Azaltır

Lavanta esansiyel yağının birçok faydası vardır. Bunlardan biri güneş yanıklarını yatıştırmaktır. Antiinflamatuar ve antiseptik özellikleri sayesinde güneş yanıklarını, kızarıklık ve şişlikleri azaltabildiği gibi iyileşme sürecini de hızlandırabilir. Anti-mikrobiyal özelliği nedeniyle güneş yanığını etkili bir şekilde iyileştirebilir ve yeni cilt oluşumunu teşvik edebilir. Lavanta esansiyel yağının sağladığı anında soğuma hissi de iltihabı yatıştırmada rol oynar. Güneş yanıkları üzerine pamuğa 3-4 damla lavanta yağı damlatarak cildinize nazikçe uygulayabilirisiniz.

Saç Sağlığını Korur ve Yeni Saç Oluşumunu Destekler

Lavanta yağı düzenli olarak kullanıldığı zaman saç derisine iyi geldiği ve saç tellerinin kalınlığınıda artırdığı bilinmektedir. Aynı zamanda yağı yeni saç oluşumunu da destekler. Kekik yağı ve sedir ağacı yağı ile birlikte kullanıldığı zaman saç dökülmesine iyi gelir. Lavanta yağı bir antimikrobiyal olduğu için kepek oluşumunu da engelleyebilir.

Mantar ve Viral Enfeksiyonlarla Mücadeleye Yardımcı Olur

Bir antimikrobiyal olarak lavanta sadece bakterileri yok etmeye yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda belirli mantar türlerine karşıda etkilidir. Temizlik yaparken veya çamaşır yıkarken birkaç damla lavanta yağı kullanmak bakterilere ve mantarlara karşı etkilidir.

Ayak Sağlığı Üzerinde Etkilidir

Lavanta esansiyel yağı ile yapılan ayak masajı yorgun ayaklar üzerinde etkili bir yatıştırıcıdır. Ayaklardaki yorgunluk ve ağrıyı hafifletir. Gergin olan kasları gevşetir. Antiinflamatuar ve antiseptik özellikleri sayesinde ayakta meydana gelen iltihaplanmaların iyileşmesine yardımcı olur.

Uyku Problemlerine İyi Gelir

Yatak odasında uçucu lavanta yağı kullanmak uyumayı kolaylaştırır ve geceleri uyanma sıklığını da azaltır. Böylece uyku kaliteside artmış olur.

Stres ve Anksiyeteyi Hafifletir

Lavanta yağı, stres ve anksiyete problemlerinde kullanılabilen yatıştırıcı bir kokuya sahiptir. Baş ağrısı, sinir gerginliği ve migren için kullanılabilir. Canlandırıcı aroması sayesinde zihinsel aktiviteyi arttırırken sinirsel yorgunluğu, huzursuzluğu, kaygı ve endişeyi de ortadan kaldırır.

Ağrıyı Hafifletir

Lavanta yağı kullanımı kas ağrılarını, eklem ağrılarını, doku zedelenmelerini ve sırt ağrısını hafifletebilir. Ağrıdan etkilenen bölgeye lavanta yağı ile masaj yapılması yaşanan ağrıları hafifletir ve kasları gevşetir.

Sindirimi Kolaylaştırmaya Yardımcı Olur

Lavanta yağı, bağırsak faaliyetlerininin artmasına yardımcı olur. Hazımsızlık, gaz problemleri, mide ağrısı, kabızlık ve kusma gibi sağlık sorunlarının tedavisinde lavanta yağı kullanılması bağırsak sağlığını düzenleyebilir.

Solunumsal Bozuklukları Rahatlatır

Lavanta yağı; soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, öksürük, astım, bronşit ve larenjit gibi birçok solunum yolu problemlerinde iyileştirici özelliğinden yararlanılmaktadır. Boynunuza, göğsünüze veya sırtınıza lavanta yağı sürerek göğsünüzdeki ve burnunuzdaki tıkanıklıktan kurtulmanıza yardımcı olarak iyileşme sürecini hızlandırır. Balgamı ve diğer istenmeyen toksinleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Buhar inhalasyonu yoluyla ya da bir vaporizatör yardımıyla lavanta yağını solunması solunumsal bozuklukları rahatlatır.

Adet ağrısına iyi gelir

Bir parça pamuğa üç damla lavanta yağı damlatıp solumak adet kramplarına ve adet ağrılarına iyi gelir.

Lavanta Yağının Cilt Bakımında Kullanımı

Lavanta yağının yararları kullanım amacı ile bağlantılı olarak farklılık gösterebilir. Cildi nemlendirmek ya da serbest radikallere karşı koruyucu etkisiyle kırışıklıkları önlemek için lavanta yağı cilde nazikçe masaj yaparak uygulanabilir. Lavanta yağının kuru cilt tipine olan faydalarını hissetmek için öncelikle iyi temizlenmiş bir cilde gece yatmadan önce bir parça pamuğa 1-2 damla lavanta yağı damlatarak kullanılabilir. Lavanta yağının düzenli kullanılması ile ciltte meydana gelen aydınlanma ve nemlendirici etkisini görebilirsiniz. Sivilce oluşumunu ve ciltteki kızarıklıkları önlemek amacıyla lavanta yağının faydalarından yararlanmak için bir parça pamuğa lavanta yağı damlatarak sivilce ya da kızarıklık olan bölgeye uygulayabilir. Deri yüzeyinde oluşan iltihap durumlarında ise de lavanta yağını hafif dairesel hareketler ile cilde masaj yaparak yavaşça uygulayabilir.Lavanta yağı sürülen bölgede kısa süre içerisinde lavanta yağının faydaları arasında yer alan iyileştirici ve yatıştırıcı etkisini kolaylıkla hissedebilirsiniz.

Lavanta Yağının Saç Bakımında Kullanımı

Lavanta yağı, sağlıklı ve temiz bir cilt görünümüne yardımcı olmanın yanı sıra evde saç bakım rutinlerinde bu mucizevi yağı dahil edilebilir. Kullandığınız şampuanın içine 2 ya da 3 damla lavanta yağı damlatarak saçınıza dairesel hareketlerle uygulayabilirsiniz. Karışımı saçınıza uyguladıktan sonra 4 ya da 5 dakika bekleterek saçınızı durulamanız yeterli olacaktır. Evde yapabileceğiniz uygulamalardan bir diğeri ise saç derisini güçlendirmek amacıyla masaj yağı şeklinde kullanmaktır. Badem yağı, argan yağı, Hindistan cevizi yağı gibi yağların içerisine birkaç damla lavanta yağı damlatarak saç derisine masaj yapabilirsiniz. Böylelikle saç derinizi güçlendirerek lavanta yağının faydaları ile daha sağlıklı yeni saç tellerinin oluşumunu gözlemleyebilirsiniz.

Lavanta Yağının Yan Etkileri

Kişi vücudunda yeni bir yağ veya herhangi bir ürün kullanmadan önce mutlaka dikkatli olmalıdır. Yeni bir ürün kullanmadan önce deride küçük bir bölgede denemeler yapılabilir. Genel bir kural olarak hamile kadınların ve emziren kadınların lavanta esansiyel yağından uzak durmaları tavsiye edilir. Lavanta yağı, alerjiye yatkın kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Tavsiye edilen kullanım önerisi kullanmadan önce lavanta yağını cildinizde küçük bir bölgede deneyimleyerek kullanabilirisiniz. Diğer uçucu yağların çoğundan farklı olarak lavanta yağı çok sayıda sağlık sorununa neden olabileceğide unutulmamalıdır. Bunlardan bazıları bulanık görme, gözlerde yanma ve kızarıklık, nefes alıp vermede zorluk, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishale sebep olabilir. Beslenme düzeninizde veya yaşam tarzınızda bir değişiklik yapmadan önce mutlaka doktorunuz ve beslenme uzmanınız ile konuşmanızda fayda vardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler