Libya tezkeresi Meclis'te
Türkiye, Trablus hükümetine destek için Libya'ya asker gönderilmesini öngören tezkereyi oylamaya hazırlanıyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) onay vermesi halinde Ankara, Libya'da Trablus hükümetini savunmak için aktif olarak sahada yer alabilecek.
Tezkerenin oylanması öncesi her parti 20'şer dakika söz hakkı alacak. Meclis'ten geçmesi beklenen tezkerenin geçerlilik süresi 1 yıl olacak.
Son gelişmeleri buradan takip edebilirsiniz.
Saadet Partisinden Libya Tezkeresi'ne ilişkin değerlendirme
Mecliste iki milletvekili ile temsil edilen Saadet Partisi'nden, kritik oylama öncesi Libya değerlendirmesi geldi.
"Türk askerinin orada bulunmasının amacının, Libya'daki toprak bütünlüğünü sağlamayı hedeflediği ve ayrım yapmaksızın bütün Libya halkı için barış ve huzuru inşa etmek olduğu ortaya konulmalıdır" denilen açıklamada, Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin anlaşmanın önemli olduğu ve destekledikleri belirtildi.
Libya'ya asker gönderme konusunun doğru planlanması gereken bir adım olduğu ifade edilen açıklamada, "Öncellikle asker gönderme kararının gerekçesi, orada çatışan taraflar arasında tercihte bulunmak değil, meşru hükümetin talebi doğrultusunda tamamen barış, sükunet ve huzuru sağlamak olarak ilan edilmelidir. Hiçbir çatışma içine girmeden, eğitim ve koordinasyon görevi ifa edileceği açıklaması yapılmalıdır. Süreç doğru kurgulanırsa, askerimizin oradaki varlığı bile başlı başına birçok yanlış adımın atılmasını engelleyebilir." değerlendirmesinde bulunuldu.
HDP'li Gergerlioğlu: Libya tezkeresi kabul edilecek bir hadise değil
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Libya tezkeresi kabul edilecek bir hadise değil. Apar topar Meclise getirildi ve bir an evvel onay alınmak isteniyor." dedi.
Gergerlioğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, şunları söyledi:
"Libya tezkeresi kabul edilecek bir hadise değil. Apar topar Meclise getirildi ve bir an evvel onay alınmak isteniyor. Suriye'de batağa saplanmış bir Türkiye'den sonra Suriye'deki birtakım silahlı grupları da alarak Libya'da taraf olmak, savaşa girmek kabul edilecek bir hadise değil. Türkiye, maalesef bunu yapmaya çalışıyor. Bugün buna şiddetle karşı çıkmaya çalışacağız. Türkiye, yenilmesi muhtemel olan iktidar güçlerinin yanında yer almaya, cadı kazanına dönmüş Libya kazanına girmeye çalışıyor. Buradan Türkiye'nin çok büyük zararla çıkacağını düşünüyoruz. Bizim temennimiz bu tezkere Meclisten geçmesin."
İYİ Parti destek vermeyecek
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin oylamasında ‘Hayır’ oyu kullanacaklarını açıklayarak, “Türkiye’in iç savaşta taraf olmasını doğru bulmadık” dedi.
Oy birliğiyle karar aldıklarını belirten Akşener, "Türkiye’ye hayır getirmeyeceğini düşünerek bu kararı aldık. Bütün bunların sebebi cumhurbaşkanlığı sistemi. Meclis işlemiyor. Tek kişinin duygusal yaklaşımlarıyla dış politikadaki garip, acayip durumla karşı karşıya kaldık." diye konuştu.
Perinçek'ten Libya'ya asker gönderilmesine şartlı destek
Doğu Perinçek liderliğindeki Vatan Partisi, Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesine şartlı destek verdi.
Bu girişimin İran, Mısır, Suriye ve Rusya ile koordinasyon halinde yapılması gerektiğini savunan parti, bölgede ABD ve İsrail'in yalnız bırakılması gerektiğini bildirdi.
Partinin resmi sitesinden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Türkiye hükümetinin Libya'ya Karadeniz’den Umman Denizi’ne uzanan bir strateji içinde bakmasına ihtiyaç vardır. Bizi Libya’da yalnız bırakacak bir sürecin kapısını açmak yerine, Libya’da ABD ve İsrail’i yalnız bırakacak bir strateji izlemeliyiz. Asker yollamak, o zaman başarı getirecektir. Aksi halde ABD'nin tuzağına düşme tehlikesi dahi vardır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.