Mango'nun Sahibi İsak Andiç Ermay Hayatını Kaybetti
Mango'nun kurucusu hem Türk hem de İspanyol vatandaşı 71 yaşındaki İsak Andiç Ermay, dağ gezisi sırasında düşerek yaşamını yitirdi.
Mango'nun kurucusu hem Türk hem de İspanyol vatandaşı 71 yaşındaki İsak Andiç Ermay, dağ gezisi sırasında düşerek yaşamını yitirdi. Katalon'yanın en zengini olan İsak Andiç Ermay El Pais’ teki yazıda işe, İstanbul'dan getirdiği gömlekleri satarak başladığını anlatmıştı.
İspanya'nın önemli tekstil firmalarından Mango'nun kurucusu, Türkiye ve İspanya vatandaşı 71 yaşındaki İsak Andiç Ermay bir dağ gezisi sırasında geçirdiği kazada yaşamını yitirdi.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İstanbul doğumlu olan ve 14 yaşındayken İspanya'ya göç ederek yıllardır yaşamını Barselona'da sürdüren İsak Andiç, Katalonya bölgesindeki Monserrat dağlık alanında yapılan bir gezi sırasında yaklaşık 100 metreden düşerek öldü.
Katalonya özerk hükümeti başkanı Salvador İlla Roca, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Liderliğiyle Katalonya'nın büyümesine ve dünyada tanınmasına katkıda bulunan ve kararlı bir iş insanı olan Isak Andic'in kaybından dolayı dehşete düştük. Katalan ve küresel moda sektöründe silinmez bir iz bıraktı. Ailesine, arkadaşlarına ve Mango ekibine, hükümetim adına başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.
Sefarad Yahudisi bir ailenin çocuğu olarak 1953'te İstanbul'da doğan Isak Andiç, 1979 yılında girdiği tekstil sektöründe önemli atılımlar yaparak, 1984'te Mango firmasını kurmuştu.
İSAK ANDİÇ VE MANGO'NUN HİKAYESİ
El Pais’ teki yazıda Sefarad kökenli bir Yahudi olan Andıç’ın işe , İstanbul'dan getirdiği gömlekleri satmak ile başladığı belirtiliyor. Gazetenen eki olan “El Pais Seminal” de mayıs ayında kendisi ile yapılan ve “Bugün, marka yılda 150 milyon giysi ve aksesuar üretiyor ve bunları 115 ülkede satıyor. Satışlarının üçte biri artık internet üzerinden yapılıyor. Her şey, Türkiye'den gelen ve asla korkmayan bir genç olan İsak Andıç'ın girişimci ruhuyla başladı” alt başlığı ile verilen söyleşide Türkiye’ den gelişi ile ilgili bölümde İstanbul’ dan nasıl geldikleri geçmişleri ile ilgili bilgiler var.
DARBE DÖNEMİNDE BABASI İŞİNİ KAYBETTİ
İsak Andiç 14 yaşındayken ailesi ile sahip oldukları her şeyi bırakıp 1968 yılında İstanbul’dan Barselona’ya gitmiş. El Pais Semanal’de babasının elektrik malzeeleri ithal eden bir işadamı olduğu belirtiliyor. 12 Mart dönemi ve sonrasındaki Türkiye’ nin çalkantılı döneminin işlerinin olumsuz etkilediği belirtiliyor. Aile Sefarad kökenli Yahudi bir aile. Yani 1492 yılında İspanya’dan sürülenler ve Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesine girenlerden. “Başladıkları yere geri dönmeye karar verdiler” diye yazıyor haftalık söyleşide ve o günlere ait şunları söylüyor Andiç:
“Buraya ilk geldiğimde bizim konuştuğumuz dil pek işime yaramadı. Hiçbir şey anlamadım ve sıfırdan başlamak zorunda kaldım” diyor. Yahudi – İspanyol dili konuştukları. Hatta bu konuda bir anısını da anlatıyor; “Bugün, Türkiye'ye döndüğünde ve Yahudilerin bu eski İspanyolcayı konuştuğunu duyduğunda, heyecandan tüyleri diken diken oluyor.”
'İSTANBUL’ DAN GETİRDİĞİM GÖMLEKLERİ SATIYORDUM'
Andiç kendisi için “İyi bir öğrenci değildim “ diyor. 17 yaşında belki de bugünkü Mango markasının ilk adımı olan ticarete başlamıştı. Ve İstanbul onun için bir hareket noktası olmuştu. İstanbul Kapalıçarşı'dan aldığı işlemeli gömlekleri Barselona'da satıyordu. “Ne olmak istediğimi bilmiyordum. Temel olarak, hayatımı kazanmak için.” diyordu o ilk zamanları için.
KATALONYA'NIN EN ZENGİNİ
Katalonya’nın en zengini , İspanya’nın beşinci en zengini 71 Yaşındaki Isak Antiç ‘in servetini Forbes açıklamıştı. Konu ile ilgili El Pais’ te bir yazı yayınlandı. Mango'nun kurucusu Isak Antic, ilk mağazasını açtıktan kırk yıl sonra kendisini Katalonya'nın en zengin kişisi ve İspanya'nın en zengin beşinci kişisi yapan bir servet biriktirdi. Forbes listesi, Kasım ayında Antic'in servetini yaklaşık 4,5 milyar Avro olarak güncelledi. Bu rakam, markasını küresel pazarda yükselten bir moda devrimcisi olan Katalan işadamının prestijli sıralamada onuncu sırada yer aldığı geçen yıldan 1,8 milyar daha fazla.
İlk Mango mağazası 1984 yılında Paseo de Gracia'da açıldı ve on yıl sonra markanın 100'den fazla mağazası vardı. Mango bugün 15.000'den fazla kişiye istihdam sağlamakta ve 115 ülkede 2.800 satış noktası ile faaliyet gösteriyor.
DÜŞÜK PROFİLLİ TEKSTİL DEVİ
El Pais’ teki yazıda ; “Tekstil imparatorluğuna rağmen Andic, girişimcilik geçmişini paylaştığı Inditex grubunun (Zara'nın sahibi) ana hissedarı olan profesyonel meslektaşı Amancio Ortega'nınkine benzer bir bağlılıkla her zaman düşük bir profil çizdi. “ diye yazdı. Andic, işlerini üç çocuğunun da dahil olduğu bir holding şirketi aracılığıyla kontrol ediyordu: Jonathan, Judith ve Sarah. İmparatorluğunun yanı sıra, IESE işletme okulunun, Prado Müzesi Dostları Vakfı'nın ve Asturias Prensesi Vakfı'nın yönetim kurulunun danışmanı olarak ekonomik ve kültürel ekosistemde çok aktifti.
TARİHİNİ EN İYİ DÖNEMİ
Geçtiğimiz Haziran ayında şirket, 2023 yılının aynı aylarına kıyasla %6,3 artışla 1.543 milyon avroluk satışla tarihinin en iyi ilk yarısını kapattı. Şirket bu sonucu, Victoria Beckham ile Woman serisi için yaptığı işbirliği ve İtalyan moda şirketi Boglioli ile Mango Man için yaptığı işbirliği gibi son koleksiyonlarının iyi kabul görmesine bağlıyor.
LÜKS MAĞAZALARA YÖNELDİ
İçinde bulunduğumuz mali yıl için Mango, amiral gemisi olan 711 Fifth Avenue gibi ikonik mağazalara sahip olduğu Amerika Birleşik Devletleri'nde, en iyi lüks markalarla çevrili 2.000 metrekarelik çok katlı bir alanda genişleme planları yapıyor. Bu yıl, marka ilk kez Kuzey İrlanda ile orta ve güney İngiltere'deki şehirlere ulaşacak ve İspanyol modasının gidişatını değiştiren bir adamın mirasını genişletecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.