Nuray Başaran
MARŞANDİZ GEÇTİ , SÜR TRENİ ESKİŞEHİR’E…
NURAY BAŞARAN
Son gelişmelere bakınca, 9 cinayetin işlendiği hızlı trenin ‘Marşandiz Durağı’ndaki kazasında üç tutuklama var.
Kim bunlar?
3 TCDD personeli:
Kontrolör Emin E.E., tren teşkil memuru (makasçı) Osman Y. ve tren hareket memuru Sinan Y.
Tren hareket memuru Sinan Y. savunmasında, 9 Aralık'ta yayımlanan emirle yüksek hızlı trenlerin Ankara YHT Gar-Esenkent yönünde H1 hattını kullanacaklarının belirtildiğini kaydederek suçlunun ölen makinist olduğunu söylüyor.
"Makinistlerinin H1'e girmesi gerekirken makas değişikliği yapılmadan H2'ye girdiğini görmeleri gerekmesine rağmen benimle neden iletişime geçmediklerini bilmiyorum. Makasçı da trenin H1'den başka hatta (H2) geçtiğine dair herhangi bir bildirimde bulunmadı. Makasçı ile GSMR konuşmasıyla teyit aldığımı hatırlıyorum." diyor
Makasçı Osman Y. İse, 20 Ekim'de işe başladığını, elektrik kontrollü makasın işleyişinin eğitimini almadığını söylüyor. Ve ekliyor:
"Velev ki ben bu makası H1'e tanzim etmemiş olsam bile tren makinistleri H1'e girmeyip H2'ye girdiklerini görerek treni durdurup haber vermeleri gerekiyordu" diyor.
Yani o da suçu ölen makinistlere atıyor!
Yüksek hızlı treni 11. yolda park halindeyken hareket memurunun talimatıyla panodan elektrik kontrollü S makası yeşil butona basarak H1'e geçirdiğini hatırladığını belirten Osman Y, "8 Aralık günü servis müdür yardımcısı Ergün Bey'e bu makasın kontrolünü bilmediğimi söyleyince 'Sen S makasın işlevini yapmazsın, öbür makaslara bakarsın' dedi. Ben yine de kendisine sordum. O da bana yeşil butona bastığımda makasın H1'e, kırmızı renkli butona bastığımda H2'ye geçtiğini anlattı. Ancak gece nöbetinde tek başına kalınca, ne olacağı konusunda herhangi bir şey söylemedi" diyor.
Bunları okuyunca, çocukluğumda ‘yandı bitti kül oldu’ cümlesi ile biten tekerleme aklıma geldi bir an.
Sonra kısa bir araştırma yapmam sonucunda gördüm ki; YHT’nin hiçbir hattında sinyalizasyon sistemi yok. Eskişehir- Yozgat- İzmir… gibi hatlar da da durum eski sisteme göre devam ediyor. Hızlı tren eski hatların üzerine yapılan yenilenmeler ile yapıldığı için makas değiştirme sistemi ile sistem sürdürülüyor. Eski sistem üzerinde sadece revizyon yeterli görülmüş durumda.
7 BİN KİLOMETRE SİNYALİZASYON YOK
BBC Türkçe’ye konuşan bir uzman da bunu doğruluyor. Uzman, Türkiye’deki 12 bin kilometrelik hattın sadece 5 bin kilometresinin sinyalizasyonlu olduğunu vurgulayarak bunun sakıncalarını şöyle anlatıyor:
“Hızla giden bir tren karşısında engel gördüğünde hemen durabilmesi mümkün değil. Bu nedenle sinyalizasyonla önceden bildirim sağlanır. Demiryollarında saatte 80-100 kilometre hızla giden bir treni ancak birkaç yüz metrede durdurmak mümkün olabilir. Demiryolunda makinistin görüş mesafesi 250-300 metredir, treni bu mesafede durdurabilmesi mümkün değil. Bu yüzden sinyalizasyon sistemleri iki tren arasında birkaç kilometre mesafe bırakır.”
Ulaştırma Bakanına göre ise, sinyalizasyonun bırakın gerekliliğini; sorusu bile gereksiz . Bunun üzerine hangi cümle kurulabilir ki??? Kurulacak cümleleri size bırakıyorum. Çünkü ben bir cümle kuramıyorum!!!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.