Şevket Bülent Yahnici

Şevket Bülent Yahnici

MILLET EGEMENLIGI...

Cumhuriyeti 1923 un 29 Ekiminde ilan ettik.
Kurtuluş ve Kuruluş iradesini Anadoluya taşıdığımız tarih 1919 un 16 Mayis'i idi.Bandirma Vapuru Samsuna doğru yola çıkıyordu.
Samsun,Havza,Amasya,Erzurum, Sivas, Hacıbektaş, Ankara kurtuluşun kilometre taşları doseniyordu. 1919 Aralığının 27 si itibarıyla Ankara milli merkez ,milli hareket kavgasının karargahiydi artık...
Çok geçmeden, kavganın/savaşın tam ortasında bir Adam, Hacibayram'da ellerini göğe yükseltip dua etmekteydi. Duası, başlayan, devam eden mukaddes kavganın muzaffetiyeti içindi; bu kavgayı yürüten milletin selameti içindi; millet adına kavgayı yönetecek MILLI MECLISIN açılışı duasiydi. EGEMENLIK KAYITSIZ SARTSIZ MILLETINDIR diyerek egemenlik hakkını millete veren iradenin daha ortada devlet yokken,cumhuriyet yokken,baskent yokken millete ait bir Meclis teşkil ederek o Meclise " egemenlik senindir" demesindeki manayı düşünebiliyor musunuz? ..
Bugün demokrasiye beşiklik ettiği söylenen ülkelerin Stalinden,Hitlerden,Mussoloniden , Frankodan kurtulup demokrasiyle ve millet egemenligi ile tanismalarinin 1945 ler olduğunu düşünecek olursak bizim topraklarımızı kurtaran ve devleti yeniden kuran kuvvacilarimizin yaptıkları işin önemi daha iyi anlaşılır.
Türk PARLAMENTOSU bu bakımdan büyük önem arzeden büyük bir kavganın içinde doğmuş HAKIKI BIR GAZI MECLISTIR. Kurulduğu an itibarıyla ( Cumhuriyetin ilanıyla sistemin kurallarının yerleşmesinden evvel de,sonrasında da ) adeta " egemenliğin millete ait olusunun" , "kuvvetler ayriliginin" "denge ve denetlemenin" hakkıyla uygulandığı bir rejimin bekçisi olmuştur.
Biz PARLAMENTER SISTEMI kolay bulan,kolaylıkla elde eden bir toplum olmadık.Kolaylikla da kaybetmemek zorundayız. 2018 de bir oylama ile terse dönen işleyişi düzeltmek bir görevdir,sorumluluktur. 23 Nisan 1920 de Hacibayramda göğe açılan ellerle yapılan dualarla GAZI MECLISI itibardan düşürmemek, millet egemenliğinin tecelli yeri olma görevinden uzaklaştırılmasına engel olmak ; YENIDEN KURALLARIYLA ISLEYEN BIR PALAMENTER SISTEM için gayret göstermek TARIHIN / KURTULUS VE KURULUS IRADESININ/ KUVVA ANLAYISININ OMZUMUZA YUKLEDIGI SORUMLULUKTUR...
Türkün "ateşle imtihanini" nasıl kazandığımızı aklımızdan cikartmamak zorundayız.
23 Nisan , çocuklar için Çocuk Bayramıdır ama büyükler için MILLI EGEMENLIK BAYRAMIDIR.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.