Milton Kasırgası ABD'yi Birbirine Kattı!

Milton Kasırgası ABD'yi Birbirine Kattı!

En az 16 kişi öldü. 51 bölgede OHAL ilan edildi

Bir ara şiddeti Kategori 5'e kadar yükselen Milton Kasırgası, Perşembe günü ABD'nin Florida eyaletine güç kaybederek ulaştı. Florida'yı yerle bir eden kasırgada 16 kişi hayatını kaybetti.

Florida'ya ulaştığında üçüncü kategoriye düşen kasırga, kıyıya çıkmasından yaklaşık 90 dakika sonra ikinci kategoriye geriledi. Kasırganın ürettiği rüzgarlar saatte 165 km'ye kadar düştü.

Ancak yetkililer, kategorisi düşürülmesine rağmen Milton Kasırgası'nın halen büyük yıkım yaratabileceği uyarısını yaptı.

Kasırga nedeniyle ABD'de şimdiye kadar en az 16 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Florida Valisi Ron DeSantis, "en kötü senaryonun" yaşanmadığını, ancak kasırga etkilerinin önümüzdeki günlerde sel baskınları şeklinde ortaya çıkabileceğini söyleyerek bölge sakinlerini uyardı.

Milton Kasırgası Atlas Okyanusu'na doğru ilerledi, ancak kasırga şiddetinde rüzgarlar ve karada şiddetli yağmurlar bekleniyor. Kasırga kaynaklı deniz suyu baskınları uyarısı yapılıyor.

3 MİLYON ÜZERİ HANEDE ELEKTİRİK YOK

Florida sakinleri, eyalete hortumlar, seller ve fırtına getiren Milton Kasırgası'nın vurduğu bölgeleri ziyaret etmemeleri konusunda uyarılıyor. Bölgede 3 milyonun üzerinde haneye elektrik verilemiyor; batıdaki bazı bölgelerde su kesintisi yaşanıyor.

St Petersburg ve Tampa'ya düşen yağışın yarım metreye ulaştığı ve bunun bin yılda bir rastlanacak yoğunlukta olduğu belirtiliyor.

Doğu kıyısındaki St. Lucie'de yetkililer, karavan tipi evlerin bulunduğu bir yerleşimde dört kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Florida Valisi Ron DeSantis, bölgeden tahliye edilemeyenlerin iç mekanlarda ve güvenlik önlemleri alarak beklemesi gerektiğini söyledi.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC) Milton Kasırgası'nın şiddetini ilk olarak Kategori 5 olarak açıklamıştı.

Hızları saatte 250 km'nin üzerinde olan kasırgalar, Kategori 5 seviyesinde kabul ediliyor.

51 BÖLGEDE OHAL İLAN EDİLDİ

Kasırganın üç milyondan fazla nüfusa sahip olan Tampa kentinde büyük yıkım yapabileceği değerlendiriliyordu. Son bilgilere göre Tampa'da geniş ölçekli bir yıkım yaşanmadı.
Eyaletteki 51 bölgede Olağanüstü Hal ilan edilirken, 31 bölgeye tahliye emri verildi.

Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA), 1200 arama kurtarma personeliyle kasırganın kıyıyı vurması öncesi hazır durumdaydı.

ABD Başkanı Joe Biden da Milton Kasırgası’nın “Son 100 yılda ABD’deki en kötü fırtınalardan biri” olabileceği konusunda uyarmıştı.

Eyaletteki yüzlerce uçuş iptal edildi, bazı havalimanları da kapandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya