NGazete Yazarı Dursun Yıldız'dan Melen Barajı Uyarısı

NGazete Yazarı Dursun Yıldız'dan Melen Barajı Uyarısı

İstanbul’un su temininin sigortası olan Melen Barajı’nın Güçlendirilmesi İhalesi DSİ tarafından 28 Şubat 2020 de yapıldı.

İstanbul’un su temininin sigortası olan Melen Barajı’nın  Güçlendirilmesi  İhalesi DSİ tarafından 28 Şubat 2020 de yapıldı. Şartnamede yeni bir baraj şeklindeki güçlendirme yapısının  yer tesliminden itibaren 1000 gün içinde tamamlanacağı belirtildi. DSİ Müteahhite  yeni inşaat için yer teslimini 1 Haziran 2020 tarihinde yaptı. Aradan geçen 3 aya rağmen Melen Barajının ilave inşaatının ilerleyişi konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. İhaleyi alan Müteahhit firmanın mevcut barajdaki oturmaların tamamlanmasını beklediği ileri sürülüyor.

NGazete olarak proje ile ilgili son durumu DSİ  İçmesuyu Dairesi eski Başkan Yardımcısı ve Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız’a sorduk;

-Melen Barajında son durum nedir, gecikmesinin  doğuracağı sıkıntılar nelerdir?
İstanbul’a su temininin sigortası olan barajın gecikmesi istanbul’un su güvenliğini riske sokar. Bu nedenle hızla tamamlanması gerekir. Örneğin barajların doluluk oranı %45’e düştü. Önümüzdeki yılın kurak geçmesi İstanbul’u riske sokar.  Melen Projesi’nin geçen yıl tamamlanması gerekiyordu. Zemindeki oturmalar nedeniyle  baraj gövdesinde çatlaklar oluştu. Bunun üzerine DSİ mevcut barajdaki çatlakları önlemek için yeni  proje hazırlattı ve inşaat işini  de ihale etti. Ancak  Melen Barajı’nın bu yeni  projesinin sorunu çözüp çözmeyeceği  ile ilgili bazı soru işaretleri var.

3-018.jpg

-DSİ’nin yeni  projesinde ne gibi  hususlar dikkatinizi çekti?

Melen barajındaki oturmaların ve gövdede oluşan çatlakların  temel nedeni zeminin zayıf olması ve burada bir güçlendirmenin yapılmamış olmasıydı. Şimdi bu zayıf zemin güçlendirilmeden, yapılacak diğer çalışmaların olumlu sonuç vereceğini düşünmüyorum. Hatta dahası var ;  önce zeminin güçlendirme için bu enjeksiyonu kabul edip etmeyeceği  de incelenmeli. Sonra mevcut baraja  destek olarak inşa edilecek yeni gövde dolgusunun  zemini  eğik enjeksiyonlar yapılarak  güçlendirilmeli. Destekleme dolgusunun inşaatına bu zemin güçlendirmesi yapıldıktan sonra başlanması daha uygun olur. Su Politikaları Derneği olarak elde ettiğimiz bilgilerle konunun uzmanlarıyla yaptığımız değerlendirmeden bu sonuç çıkıyor. Ancak yeni yapılacak proje DSİ’nin denetiminden geçmiş olduğu için fazla bir yorum yapmak istemem.  Yine de  yeni  baraj gövdesi altındaki mevcut zeminin enjeksiyonla  konsolidasyonu sağlanmadan yapılacak işlerden  endişe ettiğimizi belirtmek isterim.

-Bu proje için DSİ-İSKİ Koordinasyonu var mı ?

Sayın Cumhurbaşkanı . İstanbul’un su sorununu çok iyi biliyor ve yeni proje için ödeneği yaklaşık 8 ay önce imzaladı. Yeni proje de DSİ tarafından yürütülecek ancak sonunda işin sahibi İSKİ. İSKİ sonunda maliyeti karşılayan taraf olacak. DSİ ve İSKİ arasında daha yakın bilgilendirme ve işbirliği gerekli.  DSİ ve İSKİ’nin yakın koordinasyonu tüm İstanbulluların beklentisi. Bunun daha ileri seviyede gerçekleşeceğine inanıyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler