Numan Kurtulmuş Komisyon Raporu İçin Tarih Verdi: 'Anayasa Referandumu' Açıklaması
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu Raporu'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu Raporu'na ilişkin yaptığı konuşmada, "Ramazan sonrasında yasal düzenlemelerin gündeme gelmesinin şart olduğu kanaatindeyim" dedi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu Raporu'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kurtulmuş, Ramazan ayının ardından yasal düzenlemelerin gündeme gelmesi gerektiğini söyledi.
"TÜRKİYE HAYATİ BİR EŞİĞİ AŞTI"
Konuşmasında Türkiye'nin önemli bir süreci geride bıraktığını belirten Kurtulmuş, "Türkiye için hayati bir eşiği aştık. Bu, her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Sıkı bir çalışma dönemine ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.
"SORUNUN TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDEN KALDIRILMASI GEREKİYOR"
Bu çerçeve içerisinde gerekli adımların iyi niyetle, sabırla ve kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğine vurgu yapan Kurtulmuş, "Artık bu kadar mesafe alınmışken bölgemizdeki şartlarda Türkiye'nin güvenliği bakımından bu kadar olumlu seyrediyorken bu sorunu tamamen Türkiye'nin gündeminden kaldırılması gerekiyor." açıklamasında bulundu.
Kurtulmuş şöyle devam etti:
"Türkiye demokrasisi açısından da fevkalade olumlu bir aşamadır bu. Hem konunun mahiyeti itibarıyla son derece değerlidir hem de içeriğinden uzak bir şekilde, siyasetin hele bu kadar gergin olduğu, bu kadar gerilimlerin yüksek olduğu bir ortamda farklı partilerin bir araya gelerek ortak bir noktada buluşmuş, konuşmuş olması son derece değerlidir, önemlidir."
Komisyonun çalışmasının tavsiye niteliğinde olduğunu sözlerine ekleyen Kurutulmuş, rapordaki 6. ve 7. bölümde ortaya konulan tekliflerin tamamıyla tavsiye niteliğinde olduğunu söyledi.
"SIKI ÇALIŞMA DÖNEMİNE İHTİYAÇ VAR"
İmza atmış olan siyasi partilerin bir araya gelerek yasal düzenlemeler konusunda neler yapılabileceğini müzakere edeceğini ifade eden Kurtulmuş, "Ümit ederim ki bütün partilerin altına imza atacağı düzenlemeler gerçekleşir." dedi.
Sürecin Türkiye için önemli bir hayati eşik olduğundan bahseden TBMM Başkan, "Bu eşiği aştık ama bu her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Üzerinde sıkı bir çalışma dönemine ihtiyaç var." değerlendirmesinde bulundu.
12 EYLÜL ANAYASASI VURGUSU
Siyasetin üzerinde uzlaştığı konulardan birinin mevcut anayasanın yetersizliği olduğunu dile getiren Kurtulmuş, 12 Eylül darbe anayasasının artık yeterli olmadığını belirtti. Kurtulmuş, bu konuda anlayış birliği içinde bir çalışma yürütülmesini temenni etti.
RAPOR 47 OYLA KABUL EDİLMİŞTİ
AKP, CHP, MHP, DEM Parti ve diğer parti üyelerinden oluşan komisyon, ortak raporu 47 kabul, iki çekimser bir ret oyuyla 18 Şubat'ta kabul edilmişti. TBMM'nin yayınladığı ortak raporun sonunda 18 Şubat tarihli komisyon toplantısı tutanağı da yer alıyor.
Bölümler şöyle:
- Komisyon çalışmaları
Komisyonun temel hedefleri
Türk-Kürt kardeşliğinin tarihi kökleri ve kardeşlik hukuku
Komisyonda dinlenen kişilerin mutabakat alanları
PKK'nın kendisini feshetmesi ve silah bırakması
Sürece ilişkin yasal düzenleme önerileri ve demokratikleşmeyle ilgili öneriler
Sonuç ve değerlendirme
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.