Nuray Başaran yazdı: ÜLKEDEN VAZGEÇMEK….
Nuray Başaran yazdı: ÜLKEDEN VAZGEÇMEK….
NURAY BAŞARAN
Her ne kadar yazımızın başlığı ‘ülkeden vazgeçmek’ olsa da, aslında bir imkansızı yazmanın zorluğu da ortada. Çünkü hiçbir insan görülmemiştir ki yeryüzünde, ülkesinden vaz geçsin….
Belki dönemsel olarak ülkeyi terk edenler olmuştur ama ülkeleri burnunda tütmüştür.
Ve çoğu da siyasi suçludur. İdeolojk sebeplerdendir…Türk demokrasi tarihi de bu örneklerle doludur.
Nice aydın ve düşünür ülkeden gitmek zorunda kalmıştır. Bu ülke de , onlar da çok ağır bedeller ödemiştir.
Hatta ülkesinde ölememenin ve ülkesinde defnedilememenin acıları ile yaşayan ve biten hayatlar vardır bu topraklarda.
En bilindik isim büyük edebiyatçı ve şair Nazım Hikmet’tir.
Bunları neden mi yazdım?
Bundan bir süre önce Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, rekor rakamlara ulaşan "Türkiye'den yurt dışına göç" konusu ile ilgili bir haber yaptı. Gazete, göçe başlıca nedenler olarak "kayırmacılık ve artan otoriterleşmeyi" gösterdi.
Ve;
New York Times: ‘Varlıklı ve yetenekli Türkler kitleler halinde ülkeyi terk ediyor’
dedi.
Türkiye’de birkaç gazetede ve haber sitesinde yer aldı.
Gazete’nin, "Erdoğan'ın vizyonuna hararetle karşı çıkan Türkler, yeteneklerini ve varlıklarını da alarak, kitleler halinde ülkeyi terk ediyor" başlığı ile yayımlanan haberinde, ülkeden ayrılanların profillerine dikkat çekildi.
Haberde, "Ülkenin kuruluşundan bu yana ilk kez, kültür ve iş hayatına yön veren üst sınıf ailelerin Türkiye'yi terk ettiği" de belirtildi. Ayrıca çok sayıda kişinin de Yunanistan, Portekiz ve İspanya'dan mülk alma yoluyla göç yolunu kullandığı da kaydedildi.
Bu nedenlerle olsa gerek iktidar kendisine bir saldırı olarak da algıladığı için, hem habere tepki verdi hem de sanırım bu olayın sebepleri konusunda çok düşünülüp tartışılmadı.
Oysa NYT'nin haberinde, Küresel Varlık Göçü İncelemesi'nin (Global Wealth Migration Review) Türkiye'ye ilişkin verileri de yer aldı.
Buna göre 2016 ile 2017 yılları arasında, Türkiye'nin varlıklı diliminin yüzde 12'sine denk gelen, en az 12 bin dolar milyoneri, servetlerini yurt dışına aktardı.
AfrAsia Bankası tarafından hazırlanan Küresel Varlık Göçü İncelemesi raporuna göre, bu varlıkların çoğu Avrupa ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne taşındı. Aynı rapora göre, İstanbul varlık göçü yaşanan ülkeler sıralamasında yedinci sıraya yükselmiş durumda.
Raporda şu ifadelere de yer verildi:
"Eğer tarihte, ülkelerin yaşadığı önemli yıkımlara bakılırsa, bu yıkımların öncesinde varlıklı insanların o ülkeden göç ettiği görülür."
Bence en çarpıcı bölüm burasıydı.
Yıldız Holding varlık göçüne örnek gösterildi
Gazete varlık göçüne örnek olarak da Yıldız Holding'i gösterdi.
Haberde, Murat Ülker'in başında olduğu holdingin, özellikle sosyal medyada Gülen yapılanması ile ilişkilendirilmesi sonrası sert eleştirilerin odağı olduğu hatırlatıldı.
New York Times'ın haberi şu şekilde devam etti:
"Bu olaydan kısa süre sonra Yıldız Holding, 7 milyar dolar civarındaki borçlarını yapılandırdı ve elindeki Ülker hisselerini, holdingin Londra merkezli şirketine sattı. Yapılan aslında ailenin, elinde bulundurduğu Ülker markasına ait çoğunluk hisselerini, Türk mahkemelerinin ulaşamayacağı bir yere taşımasıydı."
Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın paralarını yurt dışına çıkaran varlıklı iş adamları için "hain" tanımını kullandığı da hatırlatıldı.
Yıldız Holding haberi tekzip ederek tepki gösterdi. Böyle davranmasında haklıdır da. Ama tüm bu holdinglerin yurt dışına çıkardıkları paralar artık efsanedir. Ve en küçük köy kahvesinin bile sohbet konusudur. Kahvehanelerin sohbet konuları da bu ülkenin ana sorunu ve konusudur.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artışla, 253 bin 640 kişi Türkiye'den göç etti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı verilere göre, 2017 yılında Türkiye’den göç eden kişi sayısı 2017 yılında bir önceki yıla göre %42,5 artarak 253 bin 640 oldu.
Göç edenler arasında en ağırlıklı grubu 20-34 yaş oluşturuyor. Toplam göçmenlerin %42,2’si bu yaş grubuna mensup.
TÜİK, göçmenlerin %54'ünün erkek, %46'sının ise kadın nüfus olduğunu belirtiyor.
Göç eden nüfusun %30’unu İstanbul’dan gidenler oluşturuyor. 75 bin 849 kişi ile en fazla göç veren il olan İstanbul’u 27 bin 379 kişi ile Ankara, 15 bin 56 kişi ile Antalya, 13 bin 946 kişi ile Bursa ve 10 bin 353 kişi ile İzmir takip ediyor.
Evet… tüm bu veriler gösteriyor ki, üzerinde düşünmemiz ve tedbir almamız gereken bir durum var. Kamplaşma ve kamplaştırmayı bırakıp hep birlikte; ÜLKEMİZDEN VAZGEÇMEME ZAMANIDIR. O ZAMAN DA TAM DA ŞİMDİDİR.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.