Önümüzde ki 5 Yılın Karını Peşin İstedi
Merkez’in değerleme hesabında 2017’de 55.3 milyar TL, 2018’de 45 milyar TL’lik miktar yer almıştı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yetkililerinin bankanın değerleme hesabında bulunan miktarın gelir hesabına aktarılmasını konuştuğu öğrenildi.
Bu yönde bir karar alınması durumunda, TCMB’nin, liranın yabancı paralar karşısındaki değerinin ve uluslararası piyasalarda altın fiyatlarının değişmesi sonucu aleyhte ve lehte oluşan değerleme farklarını Hazine’ye kâr payı olarak yansıtmasının önü açılmış olacak.
Böyle bir düzenlemenin yapılması için Merkez Bankası Kanunu’nda değişiklik yapılması gerekiyor. Mevcut durumda kanunda şu ifade yer alıyor: “Türk parasının yabancı paralar karşısındaki değerinin ve uluslararası piyasalarda altın fiyatlarının değişmesi nedeniyle bankanın aktifindeki ve pasifindeki dövizlerin, efektiflerin ve yabancı para cinsinden diğer varlık ve yükümlülükler ile altınların değerlemeye tabi tutulması sonucu banka lehine oluşan gerçekleşmemiş değerleme farkları, değerlemenin yapıldığı dönem kazancına dahil edilmez ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınmaz. Banka aleyhine oluşan gerçekleşmemiş değerleme farkları ise değerlemenin yapıldığı dönem kazancından düşülmez ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınmaz.”
80 MİLYARLIK TRANSFER
Merkez Bankası’nın değerleme hesabında 2017’de 55.3 milyar lira ve 2018’de 45 milyar liralık bir miktar yer almıştı. Banka, bu yıl kâr payından ve yedek akçe hesabından Hazine’ye yaklaşık 80 milyar lira transfer etti.
Merkez Bankası’ndan aktarılan fonlara rağmen yeni ekonomi programında bütçe açığının milli gelire oranının 2019’da yüzde 2.9 olacağı öngörülüyor.
Ekonomist Uğur Gürses, Twitter hesabında yaptığı açıklamada, “Casa de Papel’e dönüştü iş artık. Merkez Bankası’na atanan yöneticiler ‘Hazine’ye nasıl para basarız?’ çabasında. Bari gelecek 5 yılın kârını da peşin aktarın” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.