Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüste ibadet için kuralları sıraladı: Duaların yüksek sesle değil, içten okunması lazım
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bu konuda vatandaşları uyardı ve "Duaların yüksek sesle değil, içten okunması lazım" ifadelerini kullandı.
29 Mayıs Cuma günü, camilerde ara verilen cemaatle namaza yeniden başlanacak. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bu konuda vatandaşları uyardı. "Kişiler, sadece elinin yüzünün geleceği yer için bir bez parçası kullanabilir ya da kendi seccadesini getirebilir ama bunların namazdan sonra 60 derecede yıkanması ya da atılması gerekiyor" diyen Prof. Ceyhan, "Camiye girenlerin ateşi ölçülmeli, öksürük ve hapşırık gibi belirtilere dikkat edilmeli. Sosyal mesafeye her an dikkat edilmeli" dedi.
Hürriyet'te yer alan habere göre Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, şunları kaydetti:
"Camilerde klima kullanılmaması, doğal yolla havalandırılması uygun olur. Klima olacaksa kişiler arasındaki mesafenin en az 2 metreye çıkarılması gerekir.
Konuşmayla virüsün bulaş imkanı artacağından herkeste maske olmalı. Duaların yüksek sesle değil, içten okunması lazım. Konuşmak, virüsün bulaş imkanını 10 kat artırıyor. Öksürük ve hapşırmak 1000 kat artırıyor. Konuşmanın tonu da önemli. Yüksek sesle konuşunca bulaş imkanı daha da artıyor. Dua ve tekbirlerin mümkün olduğunca sessiz hatta hiç konuşmadan, nefes alıp vererek içten yapılması öneriyorum...
İmamların da hastalığı bulaştırma riski var. Cemaatle araya mesafe bırakılması lazım.
Maskeyle vaaz ve Kuran okuması kolay olmayabilir; imamın olduğu yere şeffaf, fiziksel bariyer konabilir veya yüz siperliklerinden kullanıp alçak ses sorunu için mikrofon kullanılabilir.
Cami içlerindeki Kuran kursları okul gibi değerlendirilmeli ve açılmamalı."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.