Prof. Ercan: Kritik  eşik aşılırsa iklim krizi sarmal çevrimlerle büyük çöküşü yaratabilir

Prof. Ercan: Kritik eşik aşılırsa iklim krizi sarmal çevrimlerle büyük çöküşü yaratabilir

SPD Hidropolitik Akademi’de İklim Değişimi Konulu İnteraktif Yuvarlak Masa Toplantısı Düzenlendi

 

SPD Hidropolitik Akademi’nin kuruluşundan bu yana geleneksel olarak düzenlediği İnteraktif Yuvarlak masa toplantılarından sonuncusu 20 Nisan 2019 tarihinde SPD Hidropolitik Akademi Merkezinde gerçekleşti.  

Nükleer Fizikçi Prof. Dr. D. Ali Ercan tarafından verilen konferansa çeşitli meslek gruplarından katılımcılar katılarak aktif katkı koydular . 

Yuvarlak Masa konferansının başında bir konuşma yapan SPD  Hidropolitik Akademi Başkanı Dursun Yıldız Yuvarlak Masa konferanslarının amacının bilimsel bilgiye dayalı analizlerin artmasına  ve disiplinler arası bilgi üretimine katkıda bulunmak olarak açıkladı. Toplantının interaktif bir toplantı olacağını belirten Yıldız yuvarlak masa etrafındaki izleyicilerin toplantının sadece dinleyicisi değil aktif birer katılımcısı olmasını talep ettiklerini belirtti.  

SPD Hidropolitik Akademi olarak Bilgiye Dayalı Analiz’in referans düzeyinin yeniden oluşmasına katkıda bulunduklarını ifade eden Yıldız çalışmalarımızdan  tüm kişi ,kurum ve kuruluşlarının yararlanarak bu amacımıza katkıda bulunmalarını bekliyoruz dedi. 

Toplantının başında İsveçli  Çevreci aktivist Greta Thunberg’in  COP 24’de yaptığı konuşma izlendi ve Prof.Dr. D. Ali Ercan konferansına başladı  

Konuşmasına iklim konusunda Kozmik iklim’den Kültürel iklim’e kadar birçok tanımın olduğunu belirterek başlayan Prof. Ercan Sürdürülebilir Kalkınma yerine sürdürülebilir yaşam tarzının peşinden koşmalıyız dedi. 

Venüs gezegeninde de doğal  sera gazı etkisi  ile büyük değişimler yaşandığını belirten Prof.Ercan bu durum Dünyamız için çok önemli bir örnektir diyerek  1950 den bu yana dünyamızda CO2 salımında hızlı bir atış olduğunu gösterdi. Kritik  eşik aşılırsa krizler Venüs’teki gibi sarmal çevrimlerle dünyada büyük çöküşü yaratabilir açıklamasını yaptı. 

Sunumunda, dünyadaki  nüfus artışı ve enerjide fosil yakıtlara olan bağımlılıktaki artıştan da söz eden Ercan BM’nin iklim senaryolarının en ılımlısının bile oldukça sorunlu bir gelecek fotoğrafı ortaya koyduğunu ileri sürdü.  

Konuşmasında dünyanın ortalama sıcaklığında son dönemde hızlanan artışından da söz eden Ercan son 40 000 yılda yıllık ortalama sıcaklık artışı  0,001 OC iken bu artış son 40 yılda yıllık ortalama 0,020 oC olarak gerçekleşmiştir dedi. 

Ercan ,son 7000 yıl boyunca deniz seviyesindeki artışın  yılda 0,5 mm olarak gerçekleşmesiyle  insanlık tarihinin gelişme fırsatı bulduğunu ,daha önce deniz suyunda çok daha hızlı yükselmeler yaşandığını ifade etti. Buzullardaki erimenin çok hızlandığını,Antartika kıtasındaki mevcut  durumun korunmasının ve  doğal dengenin dünya için çok önemli olduğunu, belirten Ercan son 18 yılda kutuplarda 26 000 giga ton buzul eridi dedi.  

Deniz suyu seviyesindeki yıllık ortalama artış 1880 yılında 1 mm iken 2000’ li yılların başında 3 mm /yıl’a çıkmıştır diyen Ercan bu trendin sürmesi sonucu deniz seviyesindeki yükselme  2100 yılında 1,8 m ye ulaşacağını belirtti. Bu durumda  denizlere 40 km mesafedeki sahil bandında yaşayan dünya nüfusunun %45’i olumsuz etkilenecektir diyerek  deniz seviyesinin yükselmesiyle sulara altında kalacak olan ülkelerden örnekler verdi. 

Prof Ercan konuşmasında 2050 yılında %90 olasılıkla gerçekleşme durumu olan senaryoyu da aşağıdaki gibi açıkladı : 

 

Ercan bu durumda ekonomik kriz,kıtlık, kuraklık,sel baskınları ,radikalizm,fanatizm,şehir devletleri, kitlesel göçler ,salgın hastalıklar,kitlesel ölümler ve küresel kargaşa  oluşumunun beklendiğini belirtti.  

 

Konuşmasının sonunda Dünya Nüfusunun mevcut  doğurganlık oranı ile 2100 yılında 16 milyara ulaşacağını belirten Ercan  büyük çöküş ile bu nüfusun  2100 yılında 2-3 milyar arasına düşebileceğinden söz etti. Prof Ercan 21. Yüzyılı esenlikle atlatabilmek için aşağıdaki önerileri sıraladı 

 

Konuşmasının ikinci bölümünde güncel bir konu olan karadeliğin fotoğraflanması ile ilgili bilgiler de veren Prof.Dr D.Ali Ercan bunun yüzyılın olayı olarak kabul edilmesinin abartı olmadığını belirtti. 

 

 

Kozmik evrende tek değiliz ama yalnızız. 

Kozmik evren, galaksiler ve kara deliklerin oluşumu ile ilgili çok detaylı açıklamalar yapan Prof. Dr D. Ali Ercan Kozmik evrende tek değiliz ama yalnızız. Kozmik evrende başka canlı hayatlar olabilir ancak  bizim onlarla   karşılaşabilme olasılığımız çok çok  düşük diyen Ercan  katılımcılardan gelen birçok soruyu da yanıtladı  

2 saat olarak planlanan ancak soru cevap ve yorumlarla  yaklaşık 3 saat süren SPD Hidropolitik Akademi İnteraktif Yuvarlak Masa Toplantısı’nın sonunda SPD Başkanı Dursun Yıldız başta Prof. Dr. D.Ali Ercan olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür etti.  Hidropolitik Akademi Üyesi Prof. Dr Semra Uluatam’ın  Prof. Dr. D. Ali Ercan’a teşekkür plaketini sunması ile toplantı sona erdi.  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler