Putin'den Avrupa'ya doğal gaz şoku: Karne ile satılması gündemde

Putin'den Avrupa'ya doğal gaz şoku: Karne ile satılması gündemde

Rusya'nın Avrupa'ya yolladığı doğal gazı kısmasıyla yüzde 43 yükselen gösterge gaz fiyatları bu haftaya da yüzde 8 yükselişle başladı.

Rusya’nın geçtiğimiz hafta Avrupa’ya yolladığı doğal gazı büyük oranda kesmesi sonrası yüzde 43’lük bir ralli yapan doğalgaz fiyatları yükselmeye devam ediyor.

Kuzey Akım boru hattından iletilen doğal gazın yüzde 40 civarında kalmasıyla birlikte gösterege gaz fiyatları yüzde 8 yükseldi.

Rusya'nın gaz savaşını körüklemesi Avrupa'da gaz dağıtımının belli limitler dahilinde yapılması riskini de beraberinde getirdi.

Gazprom CEO’su Alexey Miller boru hatlarının çalışması için elzem olduğunu söylediği gaz türbinleriyle ilgili yeni bir gelişme olmadığını dolayısıyla tedarikin düşük seviyede devam edeceği uyarısında bulundu.

Bu durumun Avrupa’da başlıca tüketici ülkeleri kış ayları için tuttuğu rezervlerden kullanım yapmak zorunda bıraktığı belirtiliyor.

Avrupa’nın en büyük alıcılarından Almanya, İtalya, Fransa’ya yollanan gaz miktarında ciddi kesintilere gidilmesi sonrası Avrupa Komisyonu Rusya’yı enerjiyi şantaj amaçlı kullanmakla suçladı.

''RUSYA GAZI KASITLI KISIYOR''

Rusya’nın gaz kesintilerine giderek Avrupa üzerindeki etkisini artırmaya çalıştığı sıralarda Kiev’i ziyaret eden Alman ve İtalyan liderler Moskova’yı tedariki kasıtlı şekilde kısmakla suçladı.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck da “Tedarik güvenliği şu anda güven altına alındı. Ancak durum ciddiyetini koruyor” derken Alman hükümetinin vatandaşlarına tüketimlerini kısma çağrısı yaptığı ve ülkede ışıkların açık tutulması için kömür santrallerine daha fazla bağlı kalacağı belirtiliyor.

Avrupa bir süredir başka kaynaklardan daha fazla tedarik sağlayabilmek için dünya genelinde arayışına devam ediyor ve oluşabilecek açıklar için sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatını artırmaya çalışıyor.

Ancak Teksas’taki Freeport LNG tesisindek yaşanan yangının tesisteki sorunları uzatması kıtanın açık verdiği miktarı sağlamak için bel bağladığı nakliyatların azalmasına neden oldu.

Bununla birlikte Avrupa ülkeleri küresel piyasanın da sıkıştığı bir zamanda Asyalı alıcılarla rekabet etmek zorunda kaldılar.

“Tekrar eden bu piyasa stresi kısa vadede Rus gazından vazgeçmenin ne kadar zor olacağına dair bir uyarı niteliğinde” yorumunu yapan danışmanlık firması Timera Energy, “Avrupa’nın Rus boru hatlarından gelen doğalgaza bağımlılığını azaltması için Asya ve Güney Amerika’dan alıcılarla LNG için artan oranda rekabete girmesi gerekiyor. Bu da geçtiğimiz hafta gördüğümüz üzere daha yüksek fiyatlar anlamına geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

İTALYA'DA ACİL DURUM PLANI HAZIR

Avrupa’nın en büyük alıcılarından İtalyan Eni SpA, Pazartesi günü yapılacak tedariki kısmen konfirme edebildi.

Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre Rusya’nın tedarikte kesintiye devam etmesi halinde İtalya firmalara enerji tüketimini kısmalarını istemenin de dahil olduğu önlemleri içeren acil durum planını bu haftadan itibaren devreye alabilir.

Avrupa’nın en büyük Rus gazı alıcısı olan Uniper SE'nin geçtiğimiz hafta sipariş ettiği miktardan yüzde 60 daha az doğalgaz tedarik edebildiği belirtilirken Fransa’da Engie SA ve Avusturya’da OMG AG’nin de kesintilerden ciddi şekilde zarar gördüğü değerlendiriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler