Rize’de yüzlerce dükkan ve konut tahliye edildi
Rize’de kentsel dönüşüm projesi kapsamında bazı binaların yıkımına başlandı. Yıkım çalışmaları sırasında binaların taşıyıcı kolonlarının yerlerinin değiştirildiği ortaya çıktı.
Rize'de deniz dolgusu üzerine yapılan ve korozyon nedeniyle riskli duruma gelen 23 hektarlık alanda başlayan kentsel dönüşüm ile 118 dükkân, 174 ofis ve 60 konut tahliye edildi. Binaların taşıyıcı kolonların yerlerinin değiştirildiği, içerlerinden boruların geçirildiği ve kesildiği ortaya çıktı. Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı, "Binalar zaten kendi kendine çökecek hale gelmişti" dedi.
DHA’da yer alan habere göre, kentte, 173 bin metrekarelik dolgu alanında korozyon nedeniyle riskli duruma gelen 4 bin 174 bağımsız yapıda kentsel dönüşüm projesi başlatıldı. Projede ilk etapta yıkılacak belediye bloklarının bulunduğu 23 hektarlık alandaki 118 dükkân, 174 ofis ve 60 konut tahliye edildi. Yıkım için gelen ekiplerin çalışmaları sonucu, binaların taşıyıcı kolonların yerlerinin değiştirildiği, içlerinden boruların geçirildiğini ve kesildiği ortaya çıktı. Demirlerin paslandığı ve açığa çıktığı kolonların da çatladıkları tespit edildi.
'KENDİ KENDİNE ÇÖKECEK HALE GELMİŞLER'
Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı, binalar boşaltıldıkça yaptıkları incelemelerde kolonlara müdahale edildiğini tespit ettiklerini söyledi. Yazıcı, "Bazı kolonlar kesilmiş. Bazı iş yerlerinde ara katlar yapılmış. Bazı yerlerde kolonlar var, üst katlarında kolonlar yok. İnsani müdahalelerinde olduğunu burada gördük. Bu binalar 1960'lı yıllarda dolgudan sonra inşa edilmiş. O tarihte herhangi bir mühendislik hesabıyla bu binaların yapılmadığıyla ilgili fazla da bir bilgimiz yok. Herhangi bir mühendislik müdahalesinin olmadığını da şuradan anlıyoruz, herhangi bir dere malzemesini kullanmış ise burada herhangi bir mühendislik hesabının olmadığı kanaati oluşuyor bizde" dedi.
O yıllarda bu binalara izolasyon tedbirlerinin yapılmadığını ifade eden Yazıcı, "Tuzlu suyun deniz tarafından alınarak en üst kata kadar demirlerin paslandığı ortaya çıktı. Bu paslanmalarda demirlerin şişmesine kolonların şişmesine yol açtı. Kolon şişmesi sonucu kolonlarda oluşan çatlaklar gün yüzüne çıktı. Mühendislik hesabı yapılmadığı için deniz suyuyla birlikte kolonlarda karbonatlaşmaya yol açıldı. Bu binalarda özellikle insani müdahaleler var. Ayrı zamanda yapım hatları da var. Malzeme eksiklikleri de var. Binalar zaten kendi kendine çökecek hale gelmişti. Binaların bir an önce yıkılması gerekiyordu" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.