Rus doğal gaz hatlarına saldırı mı düzenlendi? Avrupa kış gelmeden...

Rus doğal gaz hatlarına saldırı mı düzenlendi? Avrupa kış gelmeden...

Rusya'dan Avrupa'ya gaz taşıyan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki eş zamanlı gaz kesintisinin sabotaj olma ihtimalini artırdı. Arıza olması durumunda Avrupa'yı çetin kış bekliyor.

Danimarka ve İsveç yetkilileri Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 hatlarında gaz sızıntısı tespit etti.

Alman istihbaratı ise olayın sabotaj olduğuna inanıyor. İlk değerlendirmeler Ukrayna bağlantılı güçlere işaret ediyor.

İsveç Denizcilik İdaresi, Kuzey Akım 2 boru hattında meydana gelen ve Danimarka'yı beş deniz mili yarıçapında nakliyeyi kısıtlamaya sevk eden bir sızıntının keşfedilmesinden kısa bir süre sonra, Kuzey Akım 1 boru hattında da sızıntı oluştuğu uyarısını yayınladı.

Her iki boru hattı da, Avrupa başkentleri ile Moskova arasında, büyük Batılı ekonomileri alt üst eden, gaz fiyatlarını yükselten ve alternatif enerji kaynakları arayışının ateşlenmesini sağlayan bir konumda.

Boru hattının gaz ithal etmek için kullanılmasa da yine de doldurulduğu bildirildi. Nord Stream 2, Almanya, Danimarka, İsveç, Finlandiya ve Rusya'daki sorumlu yetkililere konuya ilişkin bilgi verildiğini belirtti.

AVRUPA KIŞTAN ÖNCE GAZ ALAMAYACAK

Ukrayna'daki savaşla ilgili anlaşmazlık sırasında sızıntılar tespit edildiğinde hiçbir boru hattı Avrupa'ya gaz pompalamıyordu, ancak olaylar, Avrupa'nın kıştan önce Kuzey Akım 1 üzerinden gaz alabileceğine dair kalan beklentileri boşa çıkaracak.

Şebeke operatörü Kuzey Akım AG, “Kuzey Akım sisteminin açık deniz gaz boru hatlarının üç dizisinde aynı gün aynı anda meydana gelen yıkımın eşi benzeri yok” dedi. “Gaz taşıma altyapısının restorasyonunun zamanlamasını tahmin etmek henüz mümkün değil.” dedi.

Almanya Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada ise Almanya ve Danimarka'daki yetkililerle temas halinde olunduğu kaydedilerek "Şu anda gerçekleri açıklığa kavuşturmak için ilgili makamlarla görüş alışverişinde bulunuyoruz." ifadesine yer verildi.

ALMAN İSTİHBARATI SABOTAJ İHTİMALİ ÜZERİNDE DURUYOR

İki Kuzey Akım hattı üzerinde birden oluşan sızıntıların nedeni henüz bilinmezken, Alman federal güvenlik servisi konuyla ilgili soruşturmaya dahil oldu.

Tagesspiegel'de yer alan haberde güvenlik güçlerinin 'tesadüf' ihtimalini devre dışı bıraktığı ve olayın bir sabotaj olduğu inancında olduğu belirtildi. Gazetenin konuştuğu kaynaklar bu tip bir sabotaj operasyonunun önemsiz olmaktan uzak olduğu ve sadece dalgıçlardan oluşan özel birlikler ya da denizaltı yardımıyla yapılabileceği belirtildi.

Tagesspiegel gazetesi Alman güvenlik servisinin ön değerlendirmesinde, sabotajın Ukrayna ile bağlantılı güçler tarafından gerçekleştirilme ihtimali üzerinde durduğunu ancak diğer seçeneklerin de değerlendirildiği ifade edildi.

Gazeteye konuşan kaynaklar, sabotaj operasyonunun gaz tedariki kesilmeden önce planlanmış olabileceğine dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya